Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ryż czarny BIO 500g. Najwyższa jakość!!!

23-05-2012, 14:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9 zł      Najwyzsza cena licytacji: 9 zł     
Użytkownik CzerwoneDrzewo
numer aukcji: 2330008552
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 6    Licytowało: 3    Wyświetleń: 40   
Koniec: 19-05-2012 20:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt

Telefon: 601 [zasłonięte] 937
Email: [zasłonięte]@papuamu.pl

Regulamin

1. Proszę dokładnie uzupełnić formularz wysyłki.
2. Proszę o dokonanie wpłaty na wskazany numer konta lub za pośrednictwem systemu płatności PayU. W tytule przelewu proszę wpisać nick z Allegro i numer wygranej aukcji.
3. W przypadku zamówienia większej ilości, proszę o kontakt mailowy. Koszt wysyłki zostanie obliczony indywidualnie.

Wysyłka

Poczta Polska
List ekonomiczny: 6zł
List priorytetowy: 8zł
Kurier
Przesyłka kurierska: 16zł
Odbiór osobisty
Odbiór osobisty w restauracji ekologicznej Ekobistro Papuamu w Krakowie na ul. Romanowicza 15/róg Lipowej
RYŻ CZARNY BIO!!!


Właściwości produktu

Masa netto: 500g

Termin przydatności: 07.2013

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Certyfikat BIO: Certified organic by QC&I Certification Number 2232

Czarny ryż zwany bywa niekiedy też ryżem "zakazanym", a to dlatego, że niegdyś zarezerwowany był tylko i wyłącznie na stół chińskiego cesarza i nikomu innemu nie wolno było go spożywać.

Do czołówki najzdrowszych produktów świata z wielkim impetem ostatnio wdziera się czarny ryż. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami niż taka sama ilość jagód. Ma też więcej błonnika i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów.

Antocyjany, które znaleźć można też w czerwonych winogronach, truskawkach, winie, czerwonej kapuście czy cebuli, obniżają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. To właśnie antocyjanom czarny ryż zawdzięcza ciemnopurpurową barwę, którą przybiera w procesie gotowania.

Oprócz błonnika i przeciwutleniaczy, czarny ryż bogaty jest również w niezbędne aminokwasy oraz liczne składniki mineralne, zwłaszcza żelazo. Jest on zdrowszą alternatywą dla białego ryżu, uważaną za lepszą nawet niż ryż brązowy. Wykorzystanie czarnego ryżu rekomendowane jest w produkcji płatków śniadaniowych czy wafli ryżowych. W Stanach Zjednoczonych już opracowano recepturę na wytwarzany z niego chleb.

W Chinach już od dłuższego czasu wykorzystuje się ten zdrowy produkt do wyrobu makaronu, przyrządzania puddingu, a także do dekoracji.

Czarny ryż gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut w proporcji 1/2 ryż do wody. Przed zalaniem wodą ryż płuczemy pod bieżącą wodą