Ryż Brązowy Naturalny 500g PIĄTNICA
Ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone.
Jest to produkt bardzo wartościowy, zawierający w swoim składzie więcej białka, tłuszczu, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez. Ponieważ ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny polecany jest osobom, które dbają o linię lub pragną schudnąć. Poza tym trawi się bardzo powoli i już niewielka jego ilość zapewnia długotrwały dopływ glukozy, a co za tym idzie – syci na długo. Warto wspomnieć też o wysokiej zawartości błonnika, który dba o kondycję naszego układu pokarmowego.
Opakowanie
Torba foliowa zgrzewana z atestem spożywczym.
Zastosowanie
Ryż brązowy wymaga dłuższego czasu przygotowania, niż biały. Zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 40 min.
Dodatek do gulaszu, sosów mięsnych, duszonego mięsa, ryb, potraw orientalnych, gotowanej fasolki i innych roślin strączkowych, sałatek, dań głównych i przystawek, zup, a także deserów (z owocami na słodko, z cynamonem, miodem, orzechami, bakaliami). Możesz zastąpić nim kasze, makarony i ziemniaki.
Aby przygotować ryż należy wcześniej oczyścić go z ewentualnych łupinek. Przepłukać wodą kilkakrotnie. Wsypać go do wrzącej, osolonej wody i gotować w proporcjach 1:2 przez ok. 30-35 min.