Ryż brązowy naturalny 1kg
Ryż brązowy to częściowo oczyszczone ziarno ryżu. Dzięki takiemu częściowemu łuskaniu otrzymujemy ziarno pełne, naturalne o wydłużonym kształcie i brązowym kolorze. Ryż brązowy jest znacznie bogatszy w składniki mineralne, witaminy i błonnik niż popularny ryż biały.
Ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny, polecany jest osobom, które dbają o linię. Brązowy ryż długoziarnisty, jest powoli trawiony przez nasz organizm, dlatego jego niewielka ilość zapewnia długotrwały dopływ glukozy, co sprawia że przez dłuższy czas czujemy się syci. Warto wspomnieć także o wysokiej zawartości błonnika, który dba o kondycję naszego układu pokarmowego. Bywa pożyteczny przy stanach przemęczenia, nadciśnieniu, biegunkach czy zaburzeniach przewodu pokarmowego. Doskonały w czasie diety przy zaburzeniach działania jelita grubego.
Ryż brązowy jest źródłem:
- tiaminy,
- ryboflawiny,
- niacyny,
- kwasu pantotenowego,
- witaminy B6 i E,
- magnezu, żelaza, cynku, manganu i selenu, wapnia, fosforu i potasu, nie zawiera glutenu.
Ryż brązowy smakiem przypomina ryż biały. Możemy go dodawać wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy ryżu białego, a więc : zupy, sałatki; możemy zastąpić nim ziemniaki lub kasze, stosować jako dodatek do dań mięsnych, ryb. Świetnie smakuje też z musami owocowymi z dodatkiem cynamonu i goździków.
Sposób przygotowania: Ryż brązowy odmierzamy i zalewamy ilością wody równą 1,5 objętości ryżu, gotujemy 5 do 8 minut i odstawiamy na 30 minut do nasiąknięcia.
Skład: Ryż brązowy naturalny
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Produkt pakowany jest w trwałe opakowanie typu "doypack" ze struną co pozwala na zachowanie długiej świeżości produktu, oraz umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.