Ryż basmati stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Ryż Basmati doskonale nadaje się do sałatek, ponieważ pozostaje sypki po ugotowaniu.
Przygotowanie: (1) Odmierzanie – 1 szklanka suchego ryżu Pari Basmati daje 4 porcje gotowego ryżu traktowanego jako dodatek do dania głównego. Jeśli ryż ma stanowić podstawę dania, należy przewidzieć 100g (pół szklanki) na osobę. (2) Przemywanie i namaczanie – dla osiągnięcia najlepszych rezultatów warto przemyć odmierzony ryż pięcio lub sześciokrotnie zimną wodą a następnie namoczyć go na 20 min. (3) Gotowanie – istnieje kilka sposobów gotowania ryżu, w zależności od preferencji możliwości można wybierać spośród następujących opcji: (A) Gotowanie jednoetapowe – umieścić namoczony ryż w garnku, odmierzyć wodę (szklanka ryżu na dwie szklanki wody), dodać szczyptę soli i łyżkę oleju roślinnego na każdą szklankę ryżu. Zagotować wodę, zamieszać, zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i delikatnie dusić przez 20 min, kiedy to ryż wchłonie całą wodę. (B) Gotowanie dwuetapowe – do dużego garnka wlać litr wody na każdą szklankę przygotowanego ryżu, zagotować, wsypać ryż na wrzątek, osolić i zamieszać. Gotować bez przykrycia przez 8 min, potem odsączyć ryż na sicie i przepłukać zimną wodą. Jako drugi etap postawić pusty garnek na małym ogniu i delikatnie przełożyć do niego połowicznie ugotowany ryż, przykryć i gotować na parze przez 10 min. Drugi etap można również wykonać w kuchence mikrofalowej gotując ryż w specjalnym naczyniu przez 3-4 minuty na dużej mocy.
Termin przydatności do spożycia podany z przodu opakowania
Wyprodukowano w Indiach, pakowano w Wielkiej Brytanii