Ekologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch.
To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem.
Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto.
Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Sposób przygotowania:
ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 15 min. (ryżu nie płuczemy).
Masa netto: 500 g
Składniki: ryż Arborio biały* do risotto 100%
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07
Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE (Włochy)
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1485 kJ / 350 kcal kJ / kcal
tłuszcz - 0.60 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
węglowodany - 78.00 g
w tym cukry - 0,3 g
białko - 7.40 g
sól - 0.01 g