Herbaty PU-ERH : CZERWONE
Czerwona herbata dzięki wysokiej zawartości garbników (poliflenoli), których nabywa w trakciedługotrwałej fermentacji reguluje pracę żołądka i wydzielanie żółci przez trzustkę. Sprawia to, że z pokarmu wchłaniane jest znacznie więcej substancji pokarmowych.
Warto tu także zaznaczyć, że zarówno pu erh jak i oolung (zwany czasem ulong) dostarczają organizmowi dużej dawki soli minelarnych, mikro i makroelementów uzupełniając tym samym ich straty spowodowane uprawianiem sportów. Działanie moczopędne czerwonej herbaty oczyszcza organizm z powstających produktów przemiany materii,a piciedużych ilości tego napoju gasi pragnienie.Podstawą odchudzania z czerwoną herbatą jest spożywanie 3-6 filiżanek naparu dziennie, po każdym posiłku. Ważne jest pić ją jedynie po posiłkach i przekąskach, ponieważ spożywana na pusty żołądek wypłukuje magnez. Herbatę pije się nie słodzoną, jednak może byc ona aromatyzowana.
PU-ERH w Chinach od ponad 1700 lat. Ojczyzną pu-erh jest region Pu-re w prowincji Junnan na południu Chin. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji.Ma ona smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić - najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji.
Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest pu-erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania.
Niektórzy Anerykanie nazywają pu-erh "mordercą tłuszczu". Badania prowadzone we Francji dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Herbata ta, zawiera dużo więcej mikroelementów, Teiny , magnezu , wapnia , fluoru , olejków eteryczntch i białka , niż herbata czarna.
Pu-Erh czyli herbata czerwona. Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.