Roślina polecana do całorocznej uprawy. Odpowiednia na słabe gleby. Dobrze rośnie w lekko ocienionych miejscach. Już po 6 tygodniach od wysiewu nadaje się do zbioru. Najbardziej odpowiednie do ścięcia są listki długości około 5 cm. Znajduje zastosowanie jako składnik sałatek, dodatek do fasoli i zielonej sałaty. Potrawom nadaje lekko korzenny smak. Posiekane listki dodaje się do twarogu, jaj, sosów, zimnych przekąsek i kanapek. Liście można też gotować na parze i spożywać jak warzywo. Młodsze liście posiadają łagodniejszy smak.
gramatura: 0,5g
Gatunek, rodzina:
Należy do rodziny kapustowatych.
Rodzina:
kapustne
Występowanie:
Występuje w krajach śródziemnomorskich. Od niedawna jest hodowana również w Polsce.
Sezony występowania:
Dostępna jest przez cały rok.
Rozmiar:
Rukola osiąga wysokość nawet 75cm, najczęściej jednak jej średnia wysokość to 40cm.
Smak:
Jej smak jest intensywny, orzechowo-pieprzowy.
Zapach:
Rukola ma silny zapach.
Ocena świeżości:
Świeże liście rukoli są kruche, sztywne, bez oznak zwiędnięcia i obcych nalotów.
Sposób przygotowania:
Przed zjedzeniem, rukolę należy przebrać i umyć w zimnej wodzie.
Sposób przechowywania:
Roślina ta jest odporna na niskie temperatury. Należy przechowywać ją w lodówce.
Ciekawostki:
Nadaje się nie tylko do uprawy w ogródku, ale także w donicach na balkonie i parapetach okiennych.
Zastosowanie:
Rukola doskonale smakuje w risotto, z makaronami, położona na świeżo upieczoną pizzę lub na kanapce z ciabaty. Sprawdza się także jako dodatek do sałatek, kefirów, past twarogowych oraz jajecznicy. Może również służyć jako dekoracja.