Smak i zdrowie!
Własne, zawsze świeżo zerwane!
Czy znają Państwo niepowtarzalny smak i piękny aromat ziół? Na pewno tak, przecież prawie wszystkie suszone zioła można kupić w sklepie. Jednakże nic nie zastąpi smaku i aromatu świeżych, własnoręcznie zerwanych ziół. Najlepiej zrywać je tuż przed dodaniem do potrawy i nie przejmować się tym, że nasza roślinka straci swój urok. Zrywanie listków lub obcinanie wierzchołków ma dobroczynny wpływ na rozkrzewienie naszej rośliny.
Domowy ogródek ziołowy nie tylko dostarczy świeżych listków, ale będzie także zieloną ozdobą balkonu czy parapetu okiennego. Uprawa ziół nie jest trudna – poradzi sobie z nią każdy, kto zajmuje się w domu ozdobnymi roślinami doniczkowymi.
Rozmaryn jest wieloletnią, wiecznie zieloną roślina z obszaru śródziemnomorskiego. W naszym klimacie zimuje wewnątrz. Preferuje stanowiska słoneczne, jasne, toleruje półcień.
Posiada mocny, niezwykle aromatyczny zapach i smak.
Szeroko stosowany jako domowa przyprawa kuchenna i środek zapachowy. Dodatek do mięs, pieczeni, sałatek i potraw warzywnych. Jako środek zapachowy do napojów alkoholowych, mrożonych deserów, budyniów itp.
Herbatka stosowana jako płukanka do odświeżenia jamy ustnej, pozwala pozbyć się tzw. cuchnącego oddechu.
Posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Wspomaga układ odpornościowy, obniża gorączkę, łagodzi przeziębienia, poprawia pracę serca, mózgu i układu nerwowego. Łagodzi wzdęcia, poprawia trawienie. Stosowany również w leczeniu napięcia nerwowego, wyczerpania, depresji.
Jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki.