Rozmaryn - opakowanie 100g
Aromatyczna roślina znad Morza Śródziemnomorskiego, dekoracyjna, z bladoniebieskimi kwiatami, które błyszczą w półmroku. W czasach antycznych poświęcona bogini Wenus, wierzono, że zapewnia szczęście i radość, nie powinno więc rozmarynu zabraknąć w żadnym domu. Rośnie dziko w Europie i Ameryce, u nas uprawia się go najczęściej w doniczce. Ma sztywne, ostre, żywiczne, podobne do igiełek liście, które zawierają olejek kamforowy, mają gorzkawy, korzenny smak. Dodaje się suszonych lub świeżych liści do tłustych mięs, kiełbas, kotletów, farszów, pasztetów, gdyż ułatwiają trawienie tłuszczów. Tradycyjnie okłada się nimi upieczoną baraninę i jagnięcinę, mięso królika, dziczyznę. Doskonale smakuje też z rybami i drobiem. Rozmarynem przyprawia się gotowe potrawy. Gałązkami świeżego rozmarynu aromatyzuje się oleje i octy.
W dawnej Polsce wytwarzano z niego syrop i wino oraz używano w celach leczniczych. miał przedłużać młodość i pomagać zachować urodę.
Napar z suszonych liści rozmarynu pobudza czynności wydzielnicze żołądka, poprawia trawienie, ma własciwości moczopędne i żółciopędne, działa wzmacniająco, podnosi sprawność fizyczną (polecany dla rekonwalescentów i luzi starszych). Jest cennym lekiem roślinnym w zaburzeniach krążenia obwodowego oraz przy starczych zmianach w sercu.
Kąpiele uspokajające Mieszankę ziół: rozmarynu, mięty pieprzowej, tymianku, rumianku pospolitego i lawendy umieszczamy w tiulowej torebeczce i wrzucamy do napełnionej gorącą wodą wanny (lub przyrządzamy osobno napar i wlewamy do wanny). Napar taki może też być stosowany do okładów na miejsca spuchnięte.
|