Charakterystyka:
Rozmaryn znany był już Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Swoistym aromatem charakteryzują się zarówno liście, jak i kwiaty rozmarynu. Ich smak jest orzeźwiający, gorzkawo-korzenny, nieco cierpki, a nawet piekący. Dość rzadko stosuje się rozmaryn jako przyprawę samoistną, o wiele częściej jest on ważnym składnikiem mieszanek przyprawowych, zwłaszcza w kompozycjach z majerankiem i cząbrem.
Opakowanie:
Rozmaryn zapakowany jest w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Zastosowanie:
Smak i aromat rozmarynu dobrze harmonizuje z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i rybami. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz do aromatyzowania win ziołowo - miodowych, a nawet piwa. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy.
Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami duszonymi w winie. Wchodzi w skład ziół prowansalskich, nadaje charakterystyczny zapach marynatom octowym i olejowym. Rozmaryn nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
Działanie:
-
Rozmaryn działa moczopędnie, żółciopędnie, rozkurczowo i dezynfekująco.
-
Napar z liści i kwiatu rozmarynu, ma właściwości rozkurczające na mięśnie gładkie w obrębie dróg moczowych, przewodu pokarmowego i obwodowych naczyń krwionośnych, zwłaszcza w nogach u osób starszych, stosowany jest wewnętrznie w skurczach jelit, przewodów żółciowych i moczowych, w zaburzeniach krążenia obwodowego, głównie u osób starszych, łącznie ze zmianami starczymi serca.
-
Napar tego ziela stosowany jest także pomocniczo przy kamicy żółciowej.
-
Pobudza też apetyt i reguluje trawienie.