Historia:
Rozmaryn rośnie powrzechnie na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Jego nazwa po łacinie oznacza "rosa morza", co nawiązuje do jego niebieskich kwiatów. Przez wieki wykorzystywali go kucharze i zielarze izyskał swoją dobrą reputację jako zioło poprawiające pamięć. Bardzo często traktowany jako symbol pamięci. Rozmaryn zawiera bardzo silne olejki antyseptyczne i przeciwzapalne. Stymuluje pracę układu krążenia oraz działa uspokajająco na system trawienny.
Opis i części użytkowe:
Rozmaryn to odporny, wiecznie zielony krzew, który osiąga wysokość 0,9-2,5 metra w zależności od gatunku. Miejsce, gdzie rośnie, powinno być osłonięte i nasłoniecznione. Liście są długie i wąskie, podobne do igieł, ciemnozielone, szorstkie i rosną ciasno przy zdrewniałych łodygach.
Zastosowanie kulinarne:
Rozmaryn bardzo łatwo może zdominować potrawę, ponieważ jest bardzo mocnym, aromatycznym ziołem. Można położyć całe gałązki pod pieczoną jagnięciną bądź do środka kurczaka lub ryby. Drobno posiekane liście dodaje się do zup na bazie pomidorów, do gotowanej szynki, duszonych mięs i dziczyzny oraz do herbatników i do chleba.
!!! TABELKA KOSZTÓW WYSYŁKI !!!
Inne:
513[zasłonięte]405 Michał - inf. o przesyłce i płatnościach.
>>>WORECZKI<<<