Średnio 1 na 4 koty cierpi na nadwagę
Jeżeli u kota pojawi się nawet niewielka nadwaga, zjawisko to ma tendencję do ciągłego utrzymywania się oraz pogłębiania się.
Nadwaga nie jest wyrokiem. Aby przywrócić kotu prawidłową masę ciała, należy wprowadzić ograniczenia, jednak bez wywoływania uczucia frustracji:
• podawanie kotu karmy o umiarkowanej zawartości energii
• pobudzenie organizmu kota do wykorzystywania rezerw tłuszczowych
O 17% mniej spontanicznie pobranych kalorii oraz zapewnienie kotu uczucia sytości. |
karma sucha
Opakowania: 2.0 kg, 4.0 kg, 10.0 kg, 0.4 kg
Redukcja ilości pobranych kalorii i zapewnienie uczucia sytości.
Zwiększony poziom włókna oraz psyllium istotnie redukuje ilość pobranych kalorii i zapewnia kotu uczucie sytości. Wysoka zawartość białka (40%) sprzyja zachowaniu masy mięśniowej, a L-karnityna wspomaga lepsze wykorzystanie tłuszczu.
Zalecane dzienne dawki (g/dzień):
Należy zapewnić zwierzęciu stały dostęp do świeżej wody
KONDYCJA: | Prawidlowa | Nadwaga |
---|
| | |
Waga kota | | |
| | |
3 kg | 45 g | - |
| | |
| | |
4 kg | 60 g | 50 g |
| | |
| | |
5 kg | 80 g | 65 g |
| | |
| | |
6 kg | 95 g | 80 g |
Prawidłowy przebieg zmiany diety
Aby uniknąć stresu, związanego z gwałtowną zmianą karmy należy przestrzegać okresu przejściowego (ok. 7 dni). W tym czasie, zaleca się mieszanie dotychczasowej karmy z nową, stopniowo zwiększając jej ilość. Po zakończeniu tego okresu w misce powinien znajdować się już tylko nowy pokarm.
Dzien | Karma dotychczasowa | Karma nowa |
---|
Dzien 1 i 2 | 75% | 25% |
Dzien 3 i 4 | 50% | 50% |
Dzien 5 i 6 | 25% | 75% |
Dzien 7 i kolejne | - | 100% |
Składniki:
SKŁAD: suszone mięso drobiowe, kukurydza, izolat białka roślinnego*, włókno roślinne, gluten kukurydziany, hydrolizat białka zwierzęcego, tłuszcze zwierzęce, pulpa buraczana, drożdże, sole mineralne, olej rybny, łupiny i nasiona psyllium (0,5%), olej sojowy. DODATKI (na 1 kg karmy): Dodatki dietetyczne: Witamina A: 20500 UI, Witamina D3: 700 UI, E1 (Żelazo): 40 mg, E2 (Jod): 3 mg, E4 (Miedź): 10 mg, E5 (Mangan): 51 mg, E6 (Cynk): 169 mg, L-karnityna: 210 mg - Konserwanty - Przeciwutleniacze. SKŁADNIKI ANALITYCZNE: Białko surowe: 40% - Oleje i tłuszcze surowe: 10% - Popiół surowy: 6,8% - Włókno surowe: 7,3%. *L.I.P.: białko wyselekcjonowane ze względu na bardzo wysoką przyswajalność.
Analiza składu | Zawartość |
---|
Białka (%) | 40.0 |
Tłuszcze (%) | 10.0 |
Sole mineralne (%) | 7.1 |
Skrobia (%) | 20.2 |
Włókno surowe (%) | 7.9 |
Wilgotność (%) | 7.0 |
Wapń (%) | 1.2 |
Fosfor (%) | 0.96 |
Witamina A (UI/kg) | 23000.0 |
Tauryna (mg/kg) | 2100.0 |
L-karnityna (mg/kg) | 200.0 |
Luteina (mg/kg) | 5.0 |
Włókno pokarmowe (%) | 15.7 |
Kwas linolowy (%) | 2.6 |
Kwas arachidonowy (%) | 0.07 |
Kwasy tłuszczowe omega 6 (%) | 2.8 |
Kwasy tłuszczowe omega 3 (%) | 0.45 |
Biotyna (mg/kg) | 3.2 |
Witamina C (mg/kg) | 300.0 |
Witamina E (mg/kg) | 600.0 |
EPA+DHA (%) | 0.21 |
Bezazotowe substancje wyciągowe (NFE) (%) | 28.0 |
Metionina - cystyna (%) | 1.51 |
Energia metaboliczna (obliczona wg NRC85) (kcal/kg) | 3230.0 |
DL-metionina (%) | 0.82 |
Energia metaboliczna (mierzona) (kcal/kg) | 3457.0 |
Sole mineralne | Zawartość |
---|
Magnez (%) | 0.08 |
Sód (%) | 0.5 |
Żelazo (mg/kg) | 191.0 |
Mangan (mg/kg) | 60.0 |
Cynk (mg/kg) | 184.0 |
Jod (mg/kg) | 2.4 |
Selen (mg/kg) | 0.2 |
Potas (%) | 0.63 |
Miedź (mg/kg) | 24.0 |
Chlor (%) | 0.8 |
Witaminy | Zawartość |
---|
Kwas foliowy (mg/kg) | 14.6 |
Cholina (mg/kg) | 2500.0 |
Witamina B1 (tiamina) (mg/kg) | 25.0 |
Witamina B2 (ryboflawina) (mg/kg) | 50.0 |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) (mg/kg) | 57.0 |
Witamina B3 (niacyna) (mg/kg) | 160.0 |
Witamina B6 (pirydoksyna) (mg/kg) | 44.0 |
Witamina D3 (UI/kg) | 690.0 |
Witamina B12 (kobalamina) (mg/kg) | 0.16 |
Inne | Zawartość |
---|
Arginina (%) | 2.0 |
L-lizyna (%) | 1.65 |