|
Po ukończeniu 10 roku życia, u kotów pojawiają się pierwsze oznaki procesu starzenia.
● Efekty procesu starzenia stają się przyczyną pogorszenia funkcjonowania organizmu.
● Najwcześniej pojawiają się schorzenia nerek i stawów oraz osłabienie układu odpornościowego.
● Aktywność fizyczna kota zmniejsza się wraz z wiekiem, co prowadzi do zaburzeń trawienia oraz wzrostu ryzyka rozwoju nadwagi.
● Dochodzi do osłabienia apetytu z powodu schorzeń stomatologicznych oraz pogorszenia zmysłu węchu.
Opóźnianie efektów starzenia
Opóźnianie efektów starzenia
Ochrona komórek przed uszkodzeniami dzięki działaniu przeciwutleniaczy (witaminy E i C oraz polifenole z winogron i zielonej herbaty). Wspomaganie prawidłowego funkcjonowania nerek dzięki obniżeniu zawartości fosforu i sodu. Ochrona struktur stawowych dzięki dodatkowi glukozaminy, chondroityny oraz kwasów tłuszczowych omega 6 (EPA/DHA).
Redukcja zapachu odchodów
Redukcja zapachu odchodów
Podwyższony poziom białek L.I.P. (strawność 90%) wyselekcjonowanych pod kątem wysokiej przyswajalności, dzięki czemu ograniczona zostaje ilość niestrawnych pozostałości białkowych ulegających fermentacji w okrężnicy.
Ochrona wrażliwych zębów i dziąseł
Ochrona wrażliwych zębów i dziąseł
Krokiety dostosowane do uzębienia kotów starszych dzięki odpowiedniej teksturze i umiarkowanej twardości. Wzmocniona smakowitość, aby pobudzić osłabiony apetyt kotów starszych.
Zalecane dzienne dawki (g/dzień)
| KONDYCJA: |
Niedowaga |
Prawidlowa |
Nadwaga |
| Waga kota |
| 3 |
55 g |
40 g |
- |
| 4 |
70 g |
55 g |
45 g |
| 5 |
90 g |
70 g |
60 g |
| 6 |
110 g |
85 g |
70 g |
| 7 |
100 g |
80 g |
Składniki:
suszone mięso drobiowe, mąka kukurydziana, jęczmień, pszenica, izolat białka roślinnego*, kukurydza, tłuszcze zwierzęce, gluten kukurydziany, hydrolizat białka zwierzęcego, włókna roślinne, pulpa buraczana, sole mineralne, oleje roślinne (sojowy i z ogórecznika), tran, proszek jajeczny, fruktooligosacharydy, fosforan sodu, łupiny i nasiona psyllium, drożdże, L-lizyna, DL-metionina, wyciągi z zielonej herbaty i winogron (źródło polifenoli), tauryna, cytrynian potasu, hydrolizat skorupiaków (źródło glukozaminy), L-karnityna, hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny)
*L.I.P.: białko wyselekcjonowane ze względu na bardzo wysoką przyswajalność.
| Analiza składu |
Zawartość |
| Białka (%) |
27,0 |
| Tłuszcze (%) |
15,0 |
| Sole mineralne (%) |
5,8 |
| Skrobia (%) |
33,2 |
| Włókno surowe (%) |
4,0 |
| Wilgotność (%) |
7,0 |
| Włókno pokarmowe (%) |
12,0 |
| Kwas linolowy (%) |
3,7 |
| Kwas arachidonowy (%) |
0,06 |
| Kwasy tłuszczowe omega 6 (%) |
3,8 |
| Kwasy tłuszczowe omega 3 (%) |
0,75 |
| Betakaroten (mg/kg) |
| EPA+DHA (%) |
0,36 |
| L-lizyna (%) |
1,2 |
| Bezazotowe substancje wyciągowe (NFE) (%) |
41,2 |
| Energia metaboliczna (obliczona wg NRC85) (kcal/kg) |
3.662,0 |
| DL-metionina (%) |
0,7 |
| Energia metaboliczna (obliczona wg NRC74) (kcal/kg) |
4.078,0 |
| Energia brutto (kcal/kg) |
4.802,2 |
| Energia metaboliczna (mierzona) (kcal/kg) |
3.894,0 |
| Sole mineralne |
Zawartość |
| Wapń (%) |
0,7 |
| Fosfor (%) |
0,65 |
| Magnez (%) |
0,07 |
| Sód (%) |
0,31 |
| Żelazo (mg/kg) |
172,0 |
| Mangan (mg/kg) |
84,0 |
| Cynk (mg/kg) |
237,0 |
| Jod (mg/kg) |
3,6 |
| Selen (mg/kg) |
0,12 |
| Potas (%) |
0,8 |
| Miedź (mg/kg) |
24,0 |
| Chlor (%) |
0,7 |
| Witaminy |
Zawartość |
| Witamina A (mg/kg) |
29.000,0 |
| Kwas foliowy (mg/kg) |
16,8 |
| Cholina (mg/kg) |
2.500,0 |
| Witamina B1 (tiamina) (mg/kg) |
38,0 |
| Witamina B2 (ryboflawina) (mg/kg) |
75,0 |
| Witamina B5 (kwas pantotenowy) (mg/kg) |
80,0 |
| Witamina B3 (niacyna) (mg/kg) |
238,0 |
| Witamina B6 (pirydoksyna) (mg/kg) |
55,0 |
| Witamina D3 (mg/kg) |
1.030,0 |
| Biotyna (mg/kg) |
3,9 |
| Witamina B12 (kobalamina) (mg/kg) |
0,2 |
| Chlorek glukozaminy (mg/kg) |
475,0 |
| Witamina C (mg/kg) |
300,0 |
| Witamina E (mg/kg) |
600,0 |
| Witamina B7 (mg/kg) |
| Inne |
Zawartość |
| Tauryna (mg/kg) |
2.000,0 |
| L-karnityna (mg/kg) |
50,0 |
| Luteina (mg/kg) |
5,0 |
| Arginina (%) |
1,3 |
| Metionina - cystyna (%) |
1,2 |
| Polifenole z zielonej herbaty i winogron (mg/kg) |
150,0 |
|