|
Wszytkie transakcje dokumentujemy wystawiając fakturę VAT
Koszt wysyłki ponosi kupujący Po zakończeniu aukcji czekamy 7 dni roboczych na potwierdzenie zakupu i informację o wyborze metody płatności. Przy braku Twojej odpowiedzi, po tym czasie wysyłamy formularz zwrotu prowizji do Allegro,co wiąże się z przyznaniem Ci punktu karnego.
Nie chcesz kupić proszę, nie licytuj.
NUMER KONTA BANKOWEGO 06 1020 [zasłonięte] 4[zasłonięte]2870002 [zasłonięte] 009068
|
|
|
Przesyłki wysyłamy kurierem
KURIER DHL
WPŁATA NA KONTO- 17 zł
POBRANIE- 20 zł
ODBIÓR OSOBISTY -0 ZŁ
---------------------
POCZTA POLSKA
Wplata na konto -13 zł
Pobranie- 17 zł
---------------------
99% zamówionych przesyłek dostarczane jest od 24 do 48 godzin z wyjątkiem sobót i niedziel przez firmę kurierską DHL
|
|
|
ROSAHUMUS – nawóz poprawiający żyzność gleb OPAKOWANIE 1KG
Zielony Laur Konsumenta dla nawozu Rosahumus!
Całkowicie rozpuszczalny w wodzie nawóz organiczno-mineralny zawierający kwasy humusowe, potas i żelazo przeznaczony do nawożenia doglebowego i poprawy jakości gleb. Skład chemiczny: 56% substancja organiczna W tym: 85% kwasy humusowe 12% tlenku potasu (K20) rozpuszczalnego w wodzie 0,6% żelaza (Fe) rozpuszczalnego w wodzie
Zakres, dawki, sposób i termin stosowania: ROSAHUMUS przeznaczony jest do doglebowego nawożenia warzyw, sadów i upraw polowych.
Warzywa - Nawóz należy stosować przed siewem lub sadzeniem rozsady w formie oprysku doglebo¬wego w dawce 3 kg/ha w 300-500 I wody tj. 3 g/10m2 w 0,3-0,5 L wody. Na glebach piaszczystych, o słabym nawożeniu orga¬nicznym lub nawożeniu warzyw o dużych potrzebach pokarmowych nawóz należy stosować w dawce 3-6 kg/ha w 300-500 I wody tj. 3-6g/10m2 w 0,3-0,5L wody. Po oprysku nawóz najlepiej wymieszać z glebą.
Uprawy sadownicze: - przed założeniem sadu, plantacji krzewów jagodowych nawóz stosować w formie oprysku doglebowego na całą powierzchnię plantacji w dawce 3-6 kg/ha w 300-500 I wody tj. 3-6 g/10m2 w 0,3-0,5 L wody. Po oprysku nawóz najlepiej wymieszać z glebą. Wyższą dawkę nawozu stosować na glebach lekkich, ubogich w próchnicę. - w sadach, na plantacjach krzewów owocowych nawóz stosować w formie oprysku doglebowego późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną na wilgotną glebę w rzędy drzew, krzewów jagodowych w dawce 3-6 kg/ha w 300- 5001 wody tj.3-6g /10m2 w 0,3-0,5 L wody.
Instrukcja sporządzania cieczy użytkowej: Odważoną ilość nawozu rozpuścić w osobnym naczyniu w niewielkiej ilości wody, następnie wlać przez sito do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą (przy włączonym mieszadle) i uzupełnić wodą do wymaganej ilości.
Instrukcja przechowywania i transportu: Nawóz przechowywać w zamkniętych, oryginalnych opakowaniach, w pomieszczeniach suchych, z dala od żywności i pasz, w miejscu niedostępnym dla dzieci. W czasie przechowywania i transportu chronić przed ciepłem, bezpośrednim nasłonecznieniem, zawilgoceniem i mechanicznym uszkodzeniem opakowań.
Pouczenie o koniecznych środkach ostrożności: W razie przypadkowego spożycia nawozu niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza. Miejsca zanieczyszczone nawozem obficie spłukać wodą. Okres ważności: przy zachowaniu określonych wyżej warunków przechowywania - bezterminowo. Data produkcji: styczeń 2010. Producent: Rosier S.A. 1, rue du Berceau; B-7911 Moustier; Belgia
Wszystko o nawozie Rosahumus
Rosahumus to wyjątkowy nawóz, który dzięki wysokiej zawartości kwasów humusowych poprawia żyzność gleby. Jest produktem naturalnym, więc może być stosowany bez narażania środowiska naturalnego i bez ryzyka przenawożenia.
Korzyści ze stosowania Rosahumusu:
• Poprawia strukturę gleby, • Aktywizuje rozwój mikroorganizmów glebowych, • Zwiększa pojemność wodną gleb, • Zwiększa dostępność składników pokarmowych, • Stymuluje rozwój systemu korzeniowego, • Zdecydowanie poprawia wzrost i plonowanie roślin.
Stosowanie Rosahumusu pozwala ograniczyć nawożenie mineralne nawet o 50%!
Rosahumus dostępny jest w opakowaniach 1 kg, 10 kg i 25 kg oraz 200 g
Czym jest Rosahumus? Rosahumus wytwarzany jest z leonardytów, o których pisałem już wcześniej. Aktywność kwasów humusowych z tego źródła jest 5 razy wyższa niż pochodzących z obornika lub kompostu. Rosahumus zawiera 85% kwasów humusowych, 12% tlenku potasu i 0,6% żelaza. Rosahumus posiada świadectwo kwalifikacji produktu do stosowania w rolnictwie ekologicznym NE/133/2010 wydane przez IUNG PIB w Puławach. Rosahumus uzyskał także certyfikaty ekologiczne wydane między innymi przez FIBL – Forschungsinstitut fur Biologischen Landbau (Niemcy) oraz OMRI – Organic Materials Review Institute (USA). Jest to produkt ekologiczny i może być stosowany bez zagrożenia dla środowiska.
Kilka faktów o próchnicy na początek: • Próchnica poprawia zasobność gleb. • Jej związki mogą zmagazynować 4 do 12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby. • Zwiększa też zdolności buforowe gleb, regulując i stabilizując ich odczyn. • Związki próchniczne mają wysoką pojemność wodną. Mogą zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody niż same ważą i to w formie dostępnej dla roślin. • Głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe.
Kwasy humusowe są wspaniałym naturalnym, organicznym źródłem dostarczenia roślinom i glebie skoncentrowanej dawki składników pokarmowych, witamin i mikroelementów. Korzyści wynikające ze stosowania kwasów humusowych Kwasy humusowe podnoszą żyzność gleby dzięki wysokiej pojemności wymiany kationowej, zawartości tlenu i ponadprzeciętnej pojemności wodnej. Mają zdolność wiązania nierozpuszczalnych jonów metali, tlenków i wodorotlenków i powolnego ich uwalniania w miarę zapotrzebowania roślin. W związku z powyższymi cechami, możemy mówić o 3 typach działania: fizycznym, chemicznym i biologicznym.
Biologiczne działanie kwasów humusowych • Stymulują wzrost roślin (wyższa produkcja biomasy) poprzez przyspieszanie podziałów komórek, zwiększenie stopnia rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie suchej masy plonu,
• Działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych, • Stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję, • Zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki, • Stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych, • Zwiększają oddychanie korzeniowe, • Sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę, • Zwiększają zawartość witamin i minerałów w roślinach, • Pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania i przydatności do sprzedaży, • Zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność, • Poprawiają jakość plonu, wygląd i wartość odżywczą, • Stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych (m.in. Azotobacter i Nitrosomonas).
Zawartość próchnicy Zawartość próchnicy w glebie jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności gleb oraz wpływających na wzrost roślin, wysokość plonu i jego jakość.
Do czynników regulujących zapas próchnicy w glebie należą: racjonalny system upraw roli i roślin, odpowiednie zmianowanie, nawożenie organiczne (obornik, komposty, nawozy zielone) oraz stosowanie preparatów humusowych.
Próchnica wpływa na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby, decyduje o jej strukturze i właściwościach sorpcyjno-buforujących. Bardzo ważny jest także bezpośredni stymulujący wpływ na rozwój roślin. Próchnica glebowa jest bardzo złożonym związkiem, składa się z wielu frakcji o różnej barwie, rozpuszczalności w wodzie i łatwości mineralizacji. Głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe. Powstawanie i rozkład próchnicy jest procesem ciągłym, ale wolno zachodzącym. Duży wpływ na przemiany próchnicy w glebie ma system upraw, rodzaj uprawianych roślin, zmianowanie oraz stosowanie nawozów organicznych.
Problem z próchnicą w uprawach sadowniczych Niestety uprawy sadownicze mają negatywny wpływ na powstawanie próchnicy. Uprawa w tym samym miejscu przez kilkadziesiąt lat tych samych drzew lub krzewów, częste stosowanie herbicydów, brak nawożenia organicznego prowadzą do spadku zawartości próchnicy, degradacji gleb i spadku ich żyzności.
Nawożenie kwasami humusowymi Aby zapobiec dalszej degradacji gleb, a w rezultacie poprawić wzrost i plonowanie drzew i krzewów owocowych, polecamy stosowanie nawozu Rosahumus. Jest to nawóz organiczno-mineralny, zawierający kwasy humusowe, potas żelazo. Jest on wytwarzany z leonardytów – kopaliny będącej formą pośrednią między torfem a węglem brunatnym. Złoża te są efektem kilkudziesięciu milionów lat humifikacji materii organicznej. Stosując go dostarczamy glebie bioaktywne kwasy humusowe (w przeciwieństwie do stosowania obornika czy kompostu, gdzie w większości ulegają one mineralizacji). Rosahumus działa jak środek kondycjonujący glebę, biokatalizator procesów glebowych i stymulator rozwoju roślin. Stosowanie Rosahumusu jest szczególnie polecane w gospodarstwach sadowniczych o niskiej zawartości próchnicy, w których nie stosuje się obornika. tttttttttt
KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH PŁACISZ JEDEN
KOSZT WYSYŁKI
|
GALERIA |
GADAR_AG - W Y B R A N E O F E R T Y |
© 2[zasłonięte]003-20 Net_Studio |
? |
|
|
|
|
|
|
|
- PROMOCJA -
KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH
PŁACISZ JEDEN KOSZT WYSYŁKI !!!
|
|
|