EKOLOGICZNY NAWÓZ POPRAWIAJĄCY ŻYZNOŚĆ GLEB
ZAWIERA KWASY HUMUSOWE
Całkowicie rozpuszczalny w wodzie nawózorganiczno-mineralny zawierający kwasy humusowe, potas i żelazo przeznaczony do nawożeniadoglebowego i poprawy jakości gleb.Skład chemiczny:56% substancja organicznaW tym: 85% kwasy humusowe12% tlenku potasu (K20) rozpuszczalnego w wodzie0,6% żelaza (Fe) rozpuszczalnego w wodzieZakres, dawki, sposób i termin stosowania:ROSAHUMUS przeznaczony jest do doglebowegonawożenia warzyw, sadów i upraw polowych.Warzywa - Nawóz należy stosować przed siewemlub sadzeniem rozsady w formie oprysku doglebowego w dawce 3 kg/ha w 300-500 I wody tj.3 g/10m2 w 0,3-0,5 L wody.Na glebach piaszczystych, o słabym nawożeniu organicznym lub nawożeniu warzyw o dużych potrzebachpokarmowych nawóz należy stosować w dawce 3-6kg/ha w 300-500 I wody tj. 3-6g/10m2 w 0,3-0,5Lwody. Po oprysku nawóz najlepiej wymieszać z glebą.
Uprawy sadownicze:
- przed założeniem sadu, plantacji krzewówjagodowych nawóz stosować w formie opryskudoglebowego na całą powierzchnię plantacjiw dawce 3-6 kg/ha w 300-500 I wody tj. 3-6 g/10m2w 0,3-0,5 L wody. Po oprysku nawóz najlepiej wymieszać z glebą. Wyższą dawkę nawozu stosowaćna glebach lekkich, ubogich w próchnicę.- w sadach, na plantacjach krzewów owocowychnawóz stosować w formie oprysku doglebowegopóźną jesienią lub bardzo wczesną wiosną nawilgotną glebę w rzędy drzew, krzewów jagodowychw dawce 3-6 kg/ha w 300- 5001 wody tj.3-6g /10m2w 0,3-0,5 L wody.
Instrukcja sporządzania cieczy użytkowej:
Odważoną ilość nawozu rozpuścić w osobnymnaczyniu w niewielkiej ilości wody, następnie wlaćprzez sito do zbiornika opryskiwacza napełnionegoczęściowo wodą (przy włączonym mieszadle)i uzupełnić wodą do wymaganej ilości.Instrukcja przechowywania i transportu:Nawóz przechowywać w zamkniętych, oryginalnychopakowaniach, w pomieszczeniach suchych, z dalaod żywności i pasz, w miejscu niedostępnym dladzieci. W czasie przechowywania i transportu chronić przed ciepłem, bezpośrednim nasłonecznieniem,zawilgoceniem i mechanicznym uszkodzeniem opakowań.
Pouczenie o koniecznych środkach ostrożności:
W razie przypadkowego spożycia nawozuniezwłocznie zasięgnąć porady lekarza. Miejscazanieczyszczone nawozem obficie spłukać wodą.
Okres ważności: przy zachowaniu określonych wyżej warunków przechowywania - bezterminowo.
Kwasy humusowe:
- Chelatują składniki odżywcze dostępne w glebie, zwłaszcza żelazo, do form przyswajalnych przez rośliny,
- Składniki schelatowane optymalizują odżywianie roślin,
- Ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych,
- Zwiększają retencję i ułatwiają pobieranie wody przez rośliny,
- Mogą być stosowane we wszystkich uprawach rolniczych, warzywniczych, ozdobnych, sadownictwie
- Wpływają na wzrost plonów i poprawę opłacalności uprawy.
- Stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję, Działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych,
- Stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych (m.in. Azotobacter i Nitrosomonas),
- Zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki,
- Stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych,
- Zwiększają oddychanie korzeniowe,
- Sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę,
- Zwiększają zawartość witamin i minerałów w roślinach,
- Pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania i przydatności do sprzedaży,
- Wpływ stosowania kwasów humusowych na zwiększenie dostępności składników pokarmowych.
- Zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność,
- Stymulują wzrost roślin (wyższa produkcja biomasy) poprzez przyspieszanie podziałów komórek, zwiększenie stopnia rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie suchej masy plonu,
- Poprawiają jakość plonu, wygląd i wartość odżywczą.
Producent:
Rosier S.A.
1, rue du Berceau;
B-7911 Moustier; Belgia