Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest zielony rooibos
Jamajca Reggae - 50g
SKŁAD:
- zielony rooibos BIO (min. 65%),
- kawałki ananasa, kokosu i papai,
- ziarenka kawy,
- kwiatki: słonecznika, róży i bławatka,
- aromat.
Białko orzecha kokosowego całkowicie zastępuje w diecie białko zwierzęce i z tego względu kokos jest szczególnie ważnym surowcem w diecie wegetariańskiej. Palma kokosowa jest nazywana drzewem o tysiącu zastosowań i rośliną zaspokajającą wszystkie potrzeby, w sanskrycie - kalpa vriksha. Płatki kokosowe zawierają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych o silnych właściwościach regeneracyjnych,ponadto cukry, żelazo, witaminę C i potas..
Ananas zawiera bromelinę, czyli mieszaninę enzymów, które poprawiają trawienie i zapobiegają niedostatkom kwasów trawiennych w organizmie. Jest zalecany w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, chorobach wątroby, układu sercowo-naczyniowego, nerek oraz w niedokrwistości.
Papaja - duża bylina, która dorasta do 10 m wysokości, a swoim wyglądem przypomina palmę. Jej owocami są tzw. jagody, które w zależności od gatunku i odmiany, różnią się kształtem i barwą. Mięsisty miąższ odznacza się miękkością, soczystością i słodkim smakiem. Papaję spośród owoców egzotycznych wyróżnia najniższa kaloryczność, gdyż 100 g owocu dostarcza tylko 13 kcal. Owoc ten charakteryzuje się dużą zawartością witaminy A i C oraz łatwo przyswajalnych cukrów. Wartość odżywczą papai podwyższa obecność enzymu, tzw. papainy, który ułatwia trawienie pokarmów białkowych.
Kwiat róży łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz nadaje naparowi przyjemny smak i aromat.
Kwiat słonecznika regeneruje i wspomaga pracę serca. Jest stosowany w stanach zmniejszonego wydzielania soku żołądkowego, w chorobach przebiegających z gorączką i w przeziębieniach
Sposób zaparzania:
Wodą przegotowaną o temperaturze 96°C przez 5 minut
Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżankę - 11-13 gramów na 1 l wody.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
Herbatka Rooibos wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znana jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.
Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni. Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku. Ponadto zielony niefermentowany Rooibos zawiera ogromne ilości minerałów i witamin, które nie znikają w procesie utleniania.
Właściwości:
- zawiera enzymy wiążące wolne rodniki (antyutleniacze) co spowalnia starzenie się organizmu;
- działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy;
- zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom;
- pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy);
- działa antybakteryjnie, antywirusowo;
- pozytywnie wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi;
- pomaga przy bólach głowy;
- dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem;
- dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, wzmacnianiu zębów i kości;
- zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne);
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego;
- wyrównuje poziom cukru we krwi;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- łagodzi przebieg cukrzycy.
|