|
Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR
ul. Krasickiego 5
37-200 Przeworsk
tel: 884 [zasłonięte] 392
NIP: 794[zasłonięte]9036
REGON: 180[zasłonięte]420
e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
ROOIBOS VIKTORIA
Skład: rooibos, dzika róża, migdały, jabłka, hibiskus, kiwi, aromat.
Smak: marcepan z jabłkami.
Rooibos ma delikatny, naturalny i słodkawy smak.
Jest to napój nietypowy, niespokrewniony z tradycyjnymi herbatami. Napar ma specyficzny, miodowy smak.
Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czarnych posmaku goryczy.
Ważną zaletą rooibos jest to że nie zawiera, środków konserwujących, kofeiny (teiny), garbnika i kwasu szczawiowego, dlatego może ten napój pić każdy.
Waga: 50g Cena: 5,40zł
Rooibos - czyli czerwony krzew, pochodzi z Południowej Afryki z gór Rooiberge. Napój z liści drzewa Rooibos, nie jest herbatą, choć jest podobny i często tak nazywany. Krzew Rooibos, osiąga 1,5 metra wysokości i uprawiany jest w górach Cedar. Tereny te, posiadają piaszczyste gleby, a klimat charakteryzuje się suchym latem i porą deszczową zimą. Miejsce to jest doskonałe dla wegetacji krzewu rooibos, nie potrzebuje ingerencji człowieka (nawożenia), dzięki czemu herbata ta jest całkowicie naturalna. Cienkie listki rooibos, zbierane są latem, rozdrabniane i zraszane wodą oraz poddane procesom fermentacji, następnie suszone na słońcu. Napój ten, łączy w sobie, wszystko co najlepsze z herbat czarnych, ziołowych czy owocowych.
Rooibos to napój, który można pić przez cały dzień: rano - pobudza i wzmacnia organizm w ciągu dnia gasi pragnienie, wieczorem ma działanie uspokajające, odprężające oraz pomaga w zaśnięciu.
Historia herbaty rooibos zaczyna się dopiero z początkiem XX wieku, za sprawą Benjamina Ginsberga. Rosjanin przywiózł połamane, suszone liście dwumetrowych krzewów Aspalathus linearis porastających zbocza gór Cedar(Połudiowa Afryka) do Europy w 1904r.. Od tego czasu napar z czerwonokrzewu bardzo szybko zdobywał popularność co zaowocowało szeregiem badań nad jego właściwościami i otwarciem dużej liczby plantacji w Republice Południowej Afryki.
Lata II Wojny Światowej niestety pogłębiały kryzys na ogólnoświatowym rynku herbat i przyczyniły się do upadku wielu plantatorów.
Właściwości Rooibos:
- napój nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma żadnych przeszkód, żeby pić go przed snem lub podawać go dzieciom.
- polecany jest dorastającej młodzieży, ponieważ zawiera dużo żelaza, wapnia, cynku i magnezu.
- ze względu na niską zawartość kalorii i dużą ilość mikro i makroelementów coraz częściej staje się składnikiem diet odchudzających.
- duża zawartość żelaza i działanie przeciwwymiotne sprawiają, że rooibos zalecany jest kobietom w ciąży ponadto stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących.
- obfitość w przeciwutleniacze pozytywnie stymuluje układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia i przeciwdziała niektórym odmianom raka.
- „fusy” czasami się stosuje jako okład na trudno-gojące, swędzące rany.
- reguluje ciśnienie krwi i poziom kwasów żołądkowych.
- wzmacniania zęby i kości wspomaga działanie systemu nerwowego,
- doskonale rozluźnia, odpręża pomaga w zasypianiu i ogólnym rozdrażnieniu,
- działa kojąco przy bólach głowy,
- działa rozkurczowo ( doskonała przy kolkach, skurczach u małych dzieci),
- likwiduje problemy pokarmowe i żołądkowe takie jak: biegunka, zatwardzenie, wrzody, zgaga, mdłości, wymioty itp.
- łagodzi objawy alergii, egzemy oraz astmy.
Rooibos jest bogaty w minerały i mikroelementy tj. żelazo, potas, miedź ,wapno, mangan, fluor, sód, cynk, magnez.
Posiada dużą zawartość flawonoidów i witaminy C.
Zaparzanie:
Rooibos przygotowujemy podobnie jak klasyczną herbatę. Na szklankę wsypujemy 1 łyżeczkę rooibos i zalewamy wrzątkiem, następnie pozostawiamy na 5 minut do zaparzenia.
Rooibos pijemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dla osłodzenia herbaty można użyć miodu.
„Nie istnieje żaden na tyle poważny problem,
którego nie dałoby się załagodzić filiżanką dobrej herbaty.”
|