Herbata o smaku cappuccino.
Skład: rooibos, cukier kandyzowany, aromat
Rooibos - susz liści czerwonokrzewu Aspalathus linearis
rosnący w Południowej Afryce, w górach Rooiberge. Jest to roślina
niespokrewniona z tradycyjnymi herbatami. Nie zawiera kofeiny. Posiada
szczególnie delikatny smak i zapach. W tym przypadku z dodatkiem goździka, kruszonego cynamonu i aromatu.
Napar ma wiele właściwości leczniczych m.in.:
* łagodzi objawy alergii: kataru siennego, astmy i egzemy
* stymuluje pracę gruczołów mlecznych (stąd poleca się ją karmiącym matkom)
* przyspiesza regeneracje komórek
* jest bogatym źródłem minerałów niezbędnych w
przemianie materii (żelazo, potas, miedź), wzmacnianiu zębów i kości
(wapno, mangan, fluor), prawidłowym działaniu systemu nerwowego (cynk,
magnez)
* napar zaleca się w przypadku rozdrażnień, zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia.
* likwiduje problemy związane z dolegliwościami żołądka i trawieniem: mdłości, zgaga, wrzody.
Rooibos nie zawiera kwasu szczawiowego, jest idealny dal osób z kamicą nerkową.
Rooibos przygotowujemy tak samo, jak klasyczną herbatę.