Wszystkie istotne informacje, takie jak: - regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy - znajdziesz na stronie O MNIE Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
Przedmiotem aukcji jest herbata czerwona
Rooibos Sekrety Nocy - 50g.
SKŁAD:
- czerwony rooibos BIO (min. 83%),
- ananas,
- róże,
- truskawki,
- limonka,
- mango,
- kwiatki chryzantemy,
- borówki,
- kwiatki malwy,
- aromat.
Ananas zawiera bromelinę, czyli mieszaninę enzymów, które poprawiają trawienie i zapobiegają niedostatkom kwasów trawiennych w organizmie. Jest zalecany w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, chorobach wątroby, układu sercowo-naczyniowego, nerek oraz w niedokrwistości.
Róże łagodzą stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz nadają naparowi przyjemny smak i aromat.
Truskawkom przypisuje się właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzięki bromelinie, enzymowi który rozkłada białka, wspomagają spalanie tłuszczów. Są polecane osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, truskawki chronią przed anemią, są krwiotwórcze, wzmacniają organizm, a jednocześnie są wielkimi sprzymierzeńcami w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Zaleca się je również przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz podagrze, gdyż obniżają kwasowość moczu.
Limonka - owoc cytrusowy bogaty w witaminy C i E. Wzmacnia odporność, walczy z infekcjami i wirusami, a także przeciwdziała efektom starzenia się.
Mango jest najważniejszym owocem w Indiach. Zawarte w nim witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz minerały (potas, magnez, wapń, fosfor, sód) stanowią o jego zdrowotnych właściwościach. Enzymy mango ułatwiają trawienie i pobudzają spalanie tłuszczu. Miąższ ma barwę białą lub pomarańczową i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz słodkawo-kwaśnym smakiem. Wśród owoców mango jest najbogatszym źródłem witaminy A, dlatego osoby, u których stwierdzono choroby skóry, a przede wszystkim jej suchość i rogowacenie oraz które mają kłopoty z widzeniem w ciemnościach, powinny wzbogacić swoją dietę właśnie w ten owoc.
Chińczycy i Japończycy stosują napar z kwiatu chryzantemy jako popularny środek przeciw przeziębieniom. Jego lekko żółty kolor i kwiatowy aromat przypominają herbatkę rumiankową.
Borówki są prawdziwym bogactwem witaminy C. Wykazują działanie moczopędne, odkażające, ściągające, przeciwzapalne i witaminizujące (zapobiegają szkorbutowi) oraz łagodnie obniżają ciśnienie krwi. Borówkę zaleca się przy zapaleniach, zakażeniach dróg moczowych i nerek, kamicach nerkowych oraz w dnie moczanowej.
Kwiatki malwy wpływają stabilizująco na śródbłonki naczyń krwionośnych. Zawarte w nich flawonoidy i antocyjany poprawiają krążenie oczne, mózgowe oraz w kończynach. Działają przeciwzapalnie, wykrztuśnie, a także estrogennie, dlatego zaleca się je nie tylko przy zapaleniach gardła, ale również w II fazie przekwitania.
Sposób zaparzania:
Wodą przegotowaną o temperaturze 96°C przez 3-5 minut
Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżankę - 11-13 gramów na 1 l wody.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
Herbatka Rooibos wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znana jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz. Jej czerwony kolor jest efektem fermentacji, której jest poddawana przez czas ok. 24 godz.
Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni. Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku.
Właściwości:
- zawiera enzymy wiążące wolne rodniki (antyutleniacze) co spowalnia starzenie się organizmu;
- działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy;
- zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom;
- pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy);
- działa antybakteryjnie, antywirusowo;
- pozytywnie wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi;
- pomaga przy bólach głowy;
- dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem;
- dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, wzmacnianiu zębów i kości;
- zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne);
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego;
- wyrównuje poziom cukru we krwi;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- łagodzi przebieg cukrzycy.
|