Rooibos Rajska Wyspa to
napar ziołowy z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z Południowej
Afryki, o słomkowym kolorze i specyficznym, miodowym smaku z dodatkiem
egotycznych owoców z wysp tropikalnych.
Skład: Rooibos, papaja, ananas, mango, kwiat malwy i nagietka, aromat.
Sposób parzenia
Zaparzać wodą o temperaturze 90–100°C przez 5-7 minut. Można parzyć dwukrotnie.
Właściwości herbaty Czerwonej „Rooibos”
-
Wartość odżywcza
-
Właściwości uspokajające
-
Łagodzą symptomy przeziębienia
-
Regulują poziom cholesterolu
-
Właściwości antybakteryjne
Rooibos - to napar ziołowy z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z Południowej
Afryki, o słomkowym kolorze i specyficznym miodowym smaku. Wyróżnia się
łagodnością i brakiem typowego dla herbat posmaku goryczy. Nie zawiera
także kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń nawet przez dzieci
oraz przed snem. Zalecany jest kobietom w ciąży: obfituje w żelazo i
zapobiega mdłościom. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża
ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek
nowotworowych. Rooibos goi swędzące rany, jest skutecznym środkiem
wspomagającym leczenie alergii. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, a
rutyna obecna w naparze zapobiega tworzeniu się zakrzepów i obniża
poziom cukru we krwi. Flawonoidy są naturalnymi środkami
antydepresyjnymi. Herbata ta ma właściwości przeciwskurczowe, łagodzi
bóle brzucha i kolki u niemowląt.