Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest herbata czerwona
Rooibos Migdały Daktyle Figi - 50g
Skład:
- czerwony rooibos BIO (min. 70.5%),
- rodzynki,
- kawałki migdałów, daktyli i fig,
- cukrowe kuleczki i gwiazdki,
- kwiatki rumianku i bławatka,
- aromat.
Rodzynki zawierają sporą ilość fosforu i jodu, wpływają pozytywnie na układ nerwowy, obniżają poziom cholesterolu oraz ryzyko zachorowania na osteoporozę, a także przyspieszają spalanie tłuszczów. Dietetycy zalecają ich spożywanie osobom cierpiącym na cukrzycę, pracującym umysłowo lub twórczo, kobietom w trakcie klimakterium i dzieciom.
Migdały obniżają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i tzw. "zły cholesterol". Dzięki ich szerokiemu zastosowaniu w lecznictwie, wykorzystywane są do zwalczania chorób układu moczowego (kamienie nerkowe i zwężenie cewki moczowej), przy chorobach dróg żółciowych, jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli oraz przy chrypkach i suchym kaszlu. Migdały wykazują działanie antynowotworowe, antymiażdżycowe i antyudarowe. Obecna w nich witamina E zapobiega zawałowi serca i przedwczesnemu starzeniu się, zaś witaminy B1, B2, PP i potas mają dodatni wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu, pamięć i koncentrację. Migdały składają się z dużej zawartości białka (aż 20%), cynku (reguluje działanie systemu odpornościowego, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci) oraz magnezu (chroni naczynia włosowate, stanowi ważny element przemian energetycznych cukru we krwi i zabezpiecza mózg przed stresowymi sytuacjami).
Daktyle są źródłem cukrów i naturalnych salicylanów, działających jak aspiryna. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Poleca się je przy nadciśnieniu, w chorobach układu sercowo-naczyniowego i stosuje jako naturalny środek przeczyszczający.
Figi działają dobroczynnie na układ odpornościowy i układ krwionośny, oczyszczają krew, a ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory złośliwe. Figi zawierają dużo wapnia i są polecane przy osłabieniu organizmu oraz anemii.
Napary i odwary przygotowywane z koszyczków rumianku wykazują działanie przeciwzapalne, oczyszczające i regenerujące. Stosuje się je w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, anginach, nieżycie dróg oddechowych oraz w osłabieniu czynności wydzielniczej przewodu pokarmowego i braku apetytu. Właściwości uspokajające i lekko moczopędne rumianku stwarzają możliwość zastosowania go w depresji, podrażnieniu nerwowym oraz napięciu przedmiesiączkowym.
Kwiatki chabra (bławatka) mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne, przeciwalergiczne i żółciopędne. Zawierają wit. C i sole mineralne, głównie mangan i potas. Picie naparu z kwiatków chabra działa moczopędnie oraz łagodzi stany zapalne. Chaber znajduje zastosowanie przede wszystkim w chorobach układu moczowego, takich jak: infekcje dróg moczowych, kamica nerkowa, zapalenie miedniczek nerkowych, zapalenie pęcherza. Zalecany jest także przy niestrawności oraz lekkich schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego.
Sposób zaparzania:
Wodą przegotowaną o temperaturze 96°C przez 2-5 minut
Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżankę - 11-13 gramów na 1 l wody.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
Herbatka Rooibos wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znana jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz. Jej czerwony kolor jest efektem fermentacji, której jest poddawana przez czas ok. 24 godz.
Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni. Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku.
Właściwości:
- zawiera enzymy wiążące wolne rodniki (antyutleniacze) co spowalnia starzenie się organizmu;
- działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy;
- zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom;
- pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy);
- działa antybakteryjnie, antywirusowo;
- pozytywnie wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi;
- pomaga przy bólach głowy;
- dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem;
- dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, wzmacnianiu zębów i kości;
- zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne);
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego;
- wyrównuje poziom cukru we krwi;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- łagodzi przebieg cukrzycy.
|