Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest herbata czerwona
Rooibos Cytrynowo - Imbirowy - 50g.
SKŁAD:
- czerwony rooibos BIO,
- kawałki imbiru,
- żeń-szeń,
- papaja,
- drzewo sandałowe,
- skórki pomarańczowe,
- czerwony pieprz,
- kwiatki pomarańczy,
- kwiatki lawendy i bławatka,
- aromat.
Imbir był ceniony jako przyprawa i środek leczniczy od starożytnych Indii i Chin po Grecję i Rzym. W średniowieczu uważano, że pochodzi z Ogrodów Edenu. Jego korzeń jest stosowany do łagodzenia objawów choroby lokomocyjnej i zaburzeń pokarmowych. Ze względu na silne właściwości rozgrzewające jest polecany na przeziębienia, zapalenia gardła i regenerację zmęczonych mięśni. Przynosi ulgę osobom z dolegliwościami stawów oraz kobietom mającym bolesne miesiączki. Pobudza libido, krążenie krwi i ukrwienie narządów płciowych, ma działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i żółciopędne. Wpływa na obniżenie lipoprotein LDL, przez co zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wykazuje właściwości antynowotworowe. Wzmaga również apetyt, erekcję oraz wzmacnia percepcję wrażeń seksualnych u obojga płci, dlatego jest używany przez Azjatów już od około 3 tys. lat jako afrodyzjak. Imbir rozrzedza krew i utrudnia jej krzepnięcie. Działa lekko moczopędnie, dzięki czemu poprawia się kondycja nerek, a organizm szybciej pozbywa się toksycznych produktów przemiany materii. W medycynie jest także stosowany do leczenia alergii.
Żeń-szeń - dzięki wysokiej zawartości składników czynnych – ginsenozydów, mikro i makro elementów oraz witamin: A, B1, B2 ,C i E, wapnia, miedzi, magnezu, żelaza, fosforu, cynku itp., posiada znakomite właściwości lecznicze, w tym przeciwmiażdżycowe i obniżające poziom cholesterolu. Wpływa pozytywnie na pracę płuc i siłę mięśnia sercowego. Jest zalecany przy wzmożonej senności, niedokrwistości, chorobach nowotworowych, chorobach żołądka i jelit, przewlekłych schorzeniach wątroby, nerek, gruźlicy i cukrzycy - obniża poziom cukru we krwi. W korzeniach żeń szenia znajduje się prawie 200 składników. Żeń-szeń poprawia przemianę materii, przeciwdziała zmęczeniu i znużeniu, energizuje organizm, zwiększa wytrzymałość psychiczą i fizyczną, wzmacnia system nerwowy, podnosi odporność na stres, poprawia pamięć, procesy myślenia, kojarzenia oraz zdolność koncentracji, stymuluje układ odpornościowy. Tak szeroki zakres działania na organizm powoduje, że uważa się go za wszechstronne lekarstwo polecane w wielu dolegliwościach, zwłaszcza w starszym wieku, dla osób intensywnie pracujących, uczących się, a także w chorobach sercowo-naczyniowych. Wg badań naukowych prowadzonych w USA, Chinach, Rosji i innych krajach, prawidłowe, stałe i systematyczne używanie tej fascynującej rośliny, zapewnia w długim okresie dobre zdrowie, wspaniałe samopoczucie i długie lata życia.
Papaja - duża bylina, która dorasta do 10 m wysokości, a swoim wyglądem przypomina palmę. Jej owocami są tzw. jagody, które w zależności od gatunku i odmiany, różnią się kształtem i barwą. Mięsisty miąższ odznacza się miękkością, soczystością i słodkim smakiem. Papaję spośród owoców egzotycznych wyróżnia najniższa kaloryczność, gdyż 100 g owocu dostarcza tylko 13 kcal. Ponadto, owoc ten charakteryzuje się dużą zawartością witaminy A i C oraz łatwo przyswajalnych cukrów. Wartość odżywczą papai podwyższa obecność enzymu - papainy, który ułatwia trawienie pokarmów białkowych.
Drzewo sandałowe - ma właściwości antybakteryjne, antyseptyczne, erotyzujące, wzmacniające, rozkurczowe, moczopędne, odflegmiające, antydepresyjne, usvokajające, przeciwzapalne, euforyzujące. Stosuje się go w chorobach dróg oddechowych, zapaleniu gardła, kaszlu, katarze, przy biegunkach, wymiotach, czkawce, w depresji i zaburzeniach snu, zakłóceniach cyklu miesiączkowego i impotencji.
Skórki pomarańczy stosuje się je jako środek pobudzający apetyt oraz przy zaburzeniach trawienia, jak poczucie nadmiernej sytości i wzdęcia.
Pieprz czerwony, inaczej Schinus molle - pieprz peruwiański w odróżnieniu od tradycyjnych odmian pieprzu charakteryzuje się bardziej aromatycznym, słodkawym i łagodnym, odrobinę pikantnym smakiem. Pochodzi z Peru. Rośnie też w Chile, Ekwadorze i Boliwii. Nazwa tej niezwykłej przyprawy wywodzi się od uderzającego podobieństwa w wyglądzie owoców między pieprzem peruwiańskim, a zwykłym pieprzem (rodzaj Piper), jednakże ten nie jest w żaden sposób spokrewniony z pozostałymi gatunkami. Pieprz czerwony posiada szereg właściwości leczniczych: działa przeciwreumatycznie, goi rany, przeczyszcza, hamuje krwawienia, pomaga w schorzeniach układu oddechowego, stanach zapalnych, różnego rodzaju bólach oraz przy żółtaczce. Posiada on delikatny posmak gałki muszkatołowej i jest używany w kadzidłach dla osiągnięcia zmysłowego efektu. Chińczycy i Arabowie cenią go w eliksirach miłosnych.
Herbata z kwiatów pomarańczy ma działanie łagodzące i jest stosowana w leczeniu bezsenności.
Kwiaty lawendy znane ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz antyseptycznych. Uspokajają nerwy, obniżają napięcia mięśni, łagodzą skurcze oraz wzdęcia.
Kwiatki chabra bławatka mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne, przeciwalergiczne i żółciopędne. Zawierają wit. C i sole mineralne, głównie mangan i potas. Stosowane są do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych. Picie go działa moczopędnie. Chaber bławatek znajduje zastosowanie przede wszystkim w chorobach układu moczowego, takich jak: infekcje dróg moczowych, kamica nerkowa, zapalenie miedniczek nerkowych, zapalenie pęcherza. Ponadto zalecany jest przy niestrawności oraz lekkich schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego.
Sposób zaparzania:
Wodą przegotowaną o temperaturze 96°C przez 2-5 minut
Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżankę - 11-13 gramów na 1 l wody.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
Herbatka Rooibos wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znana jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz. Jej czerwony kolor jest efektem fermentacji, której jest poddawana przez czas ok. 24 godz.
Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni. Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku.
Właściwości:
- zawiera enzymy wiążące wolne rodniki (antyutleniacze) co spowalnia starzenie się organizmu;
- działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy;
- zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom;
- pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy);
- działa antybakteryjnie, antywirusowo;
- pozytywnie wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi;
- pomaga przy bólach głowy;
- dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem;
- dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, wzmacnianiu zębów i kości;
- zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne);
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego;
- wyrównuje poziom cukru we krwi;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- łagodzi przebieg cukrzycy.
|