Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ROLNICTWO I ŚRODOWISKO Sobczyk NOWA Spis treści

20-02-2014, 9:44
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 35 zł     
Użytkownik hirudina
numer aukcji: 3905427571
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 6   
Koniec: 20-02-2014 09:30:50

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2013
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

e-mail: [zasłonięte]@hirudina.pl
tel. stacjonarny: (32)[zasłonięte]352-04
tel. komórkowy: 513-[zasłonięte]-833
komunikator: [zasłonięte]40558

Adres sklepu: ul. Księdza Bednorza 14
(pod apteką)
40-384 Katowice-Szopienice

Godziny pracy: Pon - Pt: 8.30 – 16.30

Lokalizacja sklepu:


Przelew na konto mBank:
16 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 406776

Wszystkie zamówienia realizowane
są przez Pocztę Polską.

Książki wysyłamy zgodnie z
wyborem opcji:
- po wpłacie na konto
- za pobraniem
Wysyłamy również
za granicę!

Koszty przesyłki są u nas
zawsze zgodne
z aktualnym cennikiem
Poczty Polskiej.

Odbiór osobisty: Po odbiór książek serdecznie zapraszamy do naszej księgarni w Katowicach-Szopienicach
(adres powyżej)


WYSYŁKA DZISIAJ!!!

CODZIENNIE W DNI ROBOCZE

WYSTARCZY DO GODZ. 13.00 wysłać do nas:

1) decyzję odbioru przesyłki "za pobraniem"
lub
2) skan przelewu na konto naszej firmy
ostatecznie
3) wpłacić za pośrednictwem "PayU"



[zasłonięte]@hirudina.pl

tel. 32[zasłonięte]352-04

lub 513 [zasłonięte] 833

GG:[zasłonięte]40558



ROLNICTWO I ŚRODOWISKO



Wiktoria Sobczyk



Stan książki: NOWA
Wydawnictwo: AGH Kraków
Stron: 356
Okładka: TWARDA
Format: B5

Z okładki:

Fragment recenzji prof. Wiesława Barabasza
W monografii autorka przestawiła zagadnienia dotyczące historii rolnictwa, rozwoju różnych form gospodarowania ziemią, w tym początki rolnictwa i stopniowy jego rozwój oraz wpływ na społeczność ludzką i środowisko. Szczególnie interesująco autorka przedstawiła zmiany środowiskowe wywołane rozwojem rolnictwa, w tym wpływem wprowadzanej do rolnictwa szeroko pojętej „chemii" oraz jej oddziaływaniem na rośliny, zwierzęta, ludzi i środowisko przyrodnicze. Autorka bardzo umiejętnie opisuje nowości i trendy na świecie i w Polsce związane z biotechnologią, rolnictwem alternatywnym i agroturystyką, ale czyni to bardzo ostrożnie, tak aby czytelnik sam mógł ustosunkować się do powyższej problematyki i wyciągnął konkretne wnioski. Za to należy się autorce specjalne uznanie.

Fragment recenzji prof. Jerzego Soboty
Autorka podjęła bardzo szeroki, niezmiernie ważny problem relacji między rolnictwem a środowiskiem. Jest to zadanie istotne dla edukacji społecznej w przedmiotowej tematyce. W książce znalazły się bardzo dobre i obszerne informacje dla przyrodników o podstawowych zagrożeniach środowiska ze strony rolnictwa. Jest materiał o pestycydach, bardzo przydatny studentom, także pewne partie tego materiału będą przydatne rolnikom, zwłaszcza te o zastosowaniu pestycydów i ich toksycznym działaniu. Rozdziały poświęcone edukacji ekologicznej mieszkańców wsi, zrównoważonemu rozwojowi obszarów wiejskich, dobrej praktyce rolniczej i agroturystyce, która powinna wykorzystywać nasze polskie naturalne walory obszarów wiejskich, są adresowane do wszystkich, gdyż są udokumentowaną promocją nowoczesnego rolnictwa. Czytelnik otrzymuje książkę, po której przeczytaniu będzie miał pełniejszy obraz roli rolnictwa w kształtowaniu środowiska.

Spis treści:

Od autorki . 9
Słownik wybranych terminów specjalistycznych 11
Wstęp . 17

I. Historia rozwoju rolnictwa. 21
1.1. Społeczności prehistoryczne 22
1.2. Udomowienie roślin i zwierząt. 28
1.2.1. Udomowienie roślin . 29
1.2.2. Udomowienie zwierząt. 32
1.3. Społeczności historyczne 40
1.4. Typy gospodarki w rolnictwie - od prehistorii do dziś 46
1.4.1. Zmianowanie i płodozmian 49

II. Gleba i jej rola w rolnictwie 56
2.1. Gleba jako biologicznie czynna warstwa skorupy ziemskiej . 57
2.2. Funkcje gleby . 60
2.3. Wartość i przydatność gleby 65
2.4. Degradacja gleby 67
2.5. Ochrona gleb 71

III. Klasyfikacja zagrożeń środowiskowych ze strony rolnictwa . 73
3.1. Zagrożenie związane z osadnictwem wiejskim i bytowaniem człowieka 74
3.1.1. Zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego. 75
3.1.2. Zanieczyszczenie wód powierzchniowych 76
3.1.3. Zanieczyszczenia wód podziemnych . 79
3.1.4. Odpady . 80
3.2. Zagrożenie środowiska przez mechanizację rolnictwa 88
3.3. Zagrożenie środowiska przez melioracje rolne 97
3.4. Zagrożenie związane z produkcją roślinną. Nawożenie . 103
3.4.1. Rodzaje nawożenia. 103
3.4.2. Systematyka nawozów . 104
3.4.2.1. Nawozy organiczne (naturalne) 104
3.4.2.2. Nawozy mineralne naturalne 112
3.4.2.3. Nawozy mineralne sztuczne . 114
3.5. Zwalczanie szkodników . 123
3.5.1. Wstęp 123
3.5.2. Historia stosowania pestycydów 128
3.5.3. Klasyfikacja pestycydów 129
3.5.4. Toksyczność i trwałość pestycydów 132
3.5.5. Zastosowanie 142
3.5.6. Zagrożenie żywności pozostałościami pestycydów . 145
3.5.7. Zagrożenie dla człowieka. 147
3.5.8. Charakterystyka wybranych grup pestycydów. 150
3.6. Zagrożenie związane z produkcją zwierzęcą 171
3.6.1. Zanieczyszczenia pyłowe, gazowe i mikrobiologiczne 171
3.6.2. Odchody zwierzęce 175
3.6.2.1. Obornik. 176
3.6.2.2. Gnojowica. 180
3.6.2.3. Pomiot ptasi 182
3.6.3. Soki kiszonkowe 183

IV. Zmiany środowiskowe wywołane rozwojem rolnictwa - wybrane przykłady. 187
4.1. Wpływ rolnictwa na zmiany krajobrazu, utratę siedlisk i bioróżnorodności 188
4.2. Wpływ rolnictwa na zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego 194
4.3. Wpływ rolnictwa na zanieczyszczenie wód . 203
4.4. Udział rolnictwa w degradacji gleb 210

V. Rola zadrzewień w ochronie środowiska i krajobrazu rolniczego 220

VI. Biotechnologia 227
6.1. Biotechnologia w rolnictwie. 228
6.2. Inne zastosowania biotechnologii. 234
6.3. Zalety i wady biotechnologii 235

VII. Rolnictwo alternatywne . 240
7.1. Rolnictwo przyjazne środowisku . 241
7.1.1. Idea rozwoju zrównoważonego 241
7.1.2. Zrównoważony rozwój rolnictwa . 241
7.1.3. Zasady gospodarowania w rolnictwie konwencjonalnym 242
7.1.4. Początki ekologizacji rolnictwa . 243
7.1.5. Globalna koncepcja rolnictwa ekologicznego 246
7.1.6. Rolnictwo ekologiczne w Polsce 252
7.1.7. Krótka charakterystyka nowoczesnych form gospodarowania w rolnictwie 259
7.2. Naturalne sposoby zwalczania szkodników . 264
7.2.1. Metody wykorzystujące możliwości regulowania ekosystemu . 265
7.2.2. Metody wykorzystujące żywe organizmy 267
7.2.3. Metody wykorzystujące osłony chroniące rośliny . 269
7.2.4. Metody wykorzystujące rośliny i preparaty roślinne odstraszające szkodniki 269
7.2.5. Metody wykorzystujące hirudina preparaty homeopatyczne . 273
7.2.6. Niechemiczne metody ochrony roślin 275
7.3. Wykorzystanie allelopatii w rolnictwie 276

VIII. Agroturystyka czynnikiem ożywienia polskiej wsi 288

IX. Dobra praktyka rolnicza . 301

X. Zrównoważony i trwały rozwój obszarów wiejskich 312

XI. Edukacja ekologiczna społeczeństwa wiejskiego. 322
Podsumowanie 331
Literatura 335




CHCESZ PRZED ZAKUPEM ZAPOZNAĆ SIĘ Z OFEROWANĄ KSIĄŻKĄ
NAPISZ DO NAS MAILA, A OTRZYMASZ

DARMOWY FRAGMENT!!!

ROLNICTWO I ŚRODOWISKO Sobczyk NOWA Spis treści

Zobacz nasze pozostałe oferty: Panelealle

Komentarze

Panelealle darmowy panel aukcji