Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Roczne Karpy Szparaga Szparagi Szparag odm. EPOSS

29-05-2012, 2:21
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2 zł      Najwyzsza cena licytacji: 2 zł     
Użytkownik eszparagi
numer aukcji: 2340127612
Miejscowość Puchaczów
Kupiono sztuk: 196    Licytowało: 4    Wyświetleń: 179   
Koniec: 18-05-2012 16:09:42
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

UWAGA, Paczki wysyłamy we wtorek będą realizowane zamówienia złożone do NIEDZIELI godziny 23:59!!!

Przedmiotem licytacji są roczne karpy szparaga bielonego odmiany Eposs. Są to karpy pochodzące z profesjonalnego rozsadnika a nie jakieś samosiejki!!!

.

Charakterystyka odmiany:

Wczesnośc: wczesna do średniowczesnej
Charakter kwitnienia: męskie i żeńskie
Charakterystyka:
-roślin: silny wzrost, luźny pokroj, długa żywotnośc, niska wrażliwoś na rdzę
-wypustek: dobry smak, łuski dobrze przylegają do głwki

Krótki opis tego warzywa oraz sposobu hodowli:

SZPARAGI

Wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych zaliczana do jednych z najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Tradycje jej uprawy sięgają 4500 lat. W Azji Mniejszej, Zachodniej Syberii, Afryce Północnej i Europie szparagi rosną w stanie dzikim. Najpopularniejsze były w rejonie Morza Śródziemnego, szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Do Francji dotarły około 1469 roku, potem do Anglii, Niemiec, Hiszpanii, Belgii, i - na przełomie XVIII wieku - do Polski. Znaczny rozwój uprawy tego cennego warzywa datuje się od XIX wieku. Obecnie uprawia się je prawie we wszystkich krajach świata. Największymi producentami szparagów są: Włochy, Holandia, Japonia, Tajwan i Stany Zjednoczone.

Przedmiotem uprawy są młode, mięsiste pędy, zwane wypustami, długości ok. 25 cm, charakteryzujące się specyficznym smakiem i aromatem oraz delikatną konsystencją. Najsmaczniejsze są górne części pędu. W Polsce uprawia się szparagi białe, we Francji i Włoszech - szparagi zielone, o intensywniejszym smaku. Szparagów zielonych nie trzeba obierać, co ma duże znaczenie, gdyż pod skórką jest najwięcej składników odżywczych, wśród których znajdują się m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliwy, szczawiowy.

Szparagi to warzywa niskokaloryczne i lekko strawne.

Obróbka i zastosowanie

-Odciąć dolną łykowatą część pędu

-Usunąć cienką skórkę zaczynając poniżej główki.

-Umyć pod bieżącą wodą.

-Osuszyć.

Gotować w całości.

- Ułożyć płasko w szerokim garnku.

- Związać w pęczki, gotować na stojąco w wysokim garnku z sitkiem pod przykryciem. Najlepiej na parze.

Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie.

UWAGA!!!

Nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi, dlatego pod naciskiem zębów muszą być lekko chrupiące.

Szparagi ugotowane na pół twardo zachowują walory smakowe oraz składniki odżywcze.

Szparagi podajemy np. z szynką, grzybami, ciastem francuskim, zapiekane pod beszamelem, jako dodatek do sałatek, ryb, mięs. Jednak największą popularnością cieszą się podawane jako składnik główny w danej potrawie. Przykładem są szparagi gotowane na parze polane masełkiem z prażoną bułką tartą lub sosem holenderskim.

Zalecenia uprawowe - zakładanie plantacji

Wybór gleby

Nie należy zakładać szparagarni na glebach:

1. podmokłych (Poziom wody gruntowej powynien być poniżej 1 m),

2. zwięzłych,

3. zakamienionych,

4. w zagłębieniach terenu

5. po szparagarni

Dobra gleba pod szparagarnię to gleba:

1. przpuszczalna,

2. przewiewna,

3. szybko nagrzewająca się,

4. głęboka (gruba warstwa orna),

5. zawierających dużo próchnicy (powyżej 1,5%),

6. klasy V (mniej korzystana klasa VI),

7. pH w wodzie 6-7 (w KCl pH 5,8-6,5)

Przygotowanie gleby

1. Niszczenie chastów trwałych i uciążliwych (Perz - Roundop+Siarczan amonu; Osty, mlecze, mniszki - Lontrel, Powój - Pielik)

2. Wapnowanie (1-1,5 t wapna węglanowego)

3. Nawożenie organiczne (obornik 60-100 t/ha)

4. Nawożenie mineralne na podstawie analizy chemicznej gleby do 60 cm

5. Głębokie spulchnienie (głębosz)

Materiał nasadzeniowy

1. Roczne karpy przygotowane na rozsadniku (nie powinno się używać karp dwuletnich)

2. 8-12 tygodniowa rozsada w pojemnikach (jednak dłuższy jest czas do pierwszego zbioru, bardziej wrażliwa na warunki uprawy)

3. Zapotrzebowanie na karpy na 1 ha w zalezności od rozstawy

Odległość między rzędami [cm]

Odległość w rzędzie [cm]

30

33

35

40

45

150

22220

20200

19100

16700

14900

160

20830

18940

17860

15700

13900

170

19100

17830

16900

14800

13100

180

18600

16840

15900

13900

12350

Sadzenie karp

1. Wyorywanie bruzd (szer. 40 cm, glębokość 25-35 cm)

2. Zaprawianie karp (np. Funaben)

3. Sadzenie (głębokość 20-25 cm od wierzchołka karpy do powierzchni gruntu, reczne lub sadzarkami, uwaga na kierunek sadzenia karpy - rozrastanie karpy)

4. Przysupujemy warstwą ziemi grubości 5-10 cm


W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać e-maila na adres:

[zasłonięte]@eszparagi.pl

bądź dzwonić na numer:

502-[zasłonięte]-118