Tytuł
|
Rośliny uprawiane na zieleń ciętą
|
Autor
|
M.
Czekalski |
Wydawca |
PWRiL
|
Rok
wydania |
2006
|
Liczba stron |
179
|
Wymiary |
145x205mm |
Okładka |
miękka |
ISBN
|
83-09-01828-2 |
W
asortymencie roślin ozdobnych znajdujących się w handlu znaczny udział mają
kwiaty cięte, służące do wyrobu rozmaitych kompozycji bukieciarskich. Towarzyszą
im zwykle dodatki nazywane zielenią ciętą. Obecnie, zieleń cięta odgrywa coraz
większą rolę, zdarza się, że w niektórych bukietach dominuje. Ma ona eksponować
i podkreślić piękno lub oryginalność aranżacji kwiatowej. Na zieleń ciętą
używane są pędy, liście i inne organy rozmaitych gatunków i odmian roślin,
których liczba stale się zwiększa. Nie wystarczają już rośliny tradycyjnie
wykorzystywane do tego celu, np. niektóre szparagi i paprocie, ale stale
poszukuje się nowych, o cechach nie znanych u dotychczasowych oraz
odznaczających się długą trwałością pozbiorczą. Chodzi o to, aby bukiet lub
wiązanka kwiatowa jak najdłużej zachowały piękny wygląd. Zdarza się, że
wcześniej więdnie zieleń cięta, innym razem kwiaty. Liście niektórych roślin
używanych na zieleń ciętą zachowują świeżość nawet ponad 100 dni i „przeżywają"
wszystkie kwiaty cięte. Liście takie ma np. żurawka drżąca. Sporządzanie
pięknych kompozycji z kwiatów i zieleni ciętej to domena bukieciarzy, którzy
obecnie nazywają się florystami. Lecz ich działalność z florystyką nie ma nic
wspólnego, jedynie nazwa ładniej i dostojniej brzmi. Florystyka to dział
geografii roślin zajmujący się zbieraniem danych o występowaniu roślin na
określonym obszarze, czyli sporządzaniem spisów taksonów z podaniem miejsca ich
występowania. Dostarcza podstawowych materiałów do analizy rozmieszczenia
taksonów w jakimś regionie oraz do sporządzania map zasięgów roślin. Jest to
najstarszy dział geografii roślin, od którego rozpoczął się rozwój tej
dziedziny botaniki. Bukieciarstwo, czyli sztukę aranżacji kwiatowych, nazwano
florystyką w Niemczech w latach osiemdziesiątych XX wieku.
Do układania
bukietów, wiązanek i innych kompozycji kwiatowych wykorzystuje się także pędy
roślin z drobnymi kwiatami lub kwiatostanami, jako tzw. dodatki wypełniające, np.
aster wrzosolistny, łyszczec wiechowaty czy różne gatunki i odmiany zatrwianów.
W kompozycjach kwiatowych wykorzystywane są coraz częściej organy z roślin
importowanych, których uprawa ze względu na specyficzne wymagania ekologiczne
nie jest u nas opłacalna. Można je kupić w ciągu całego roku na giełdach i w
hurtowniach kwiatowych.
Książka ta
poświęcona jest uprawie roślin stosowanych na zieleń ciętą oraz jako dodatki
wypełniające, nazywane wypełniaczami kompozycji kwiatowych. Rośliny te mogą być
uprawiane w gruncie oraz pod osłonami. Oprócz gatunków u nas bardziej lub mniej
znanych, opisano krótko także te dotychczas wyłącznie importowane, np.
pochodzące z Australii. Wymieniono także drzewa i krzewy iglaste oraz liściaste,
których rozmaite organy wykorzystuje współczesne bukieciarstwo. Opisy
morfologiczne oraz dane o uprawie tych roślin Czytelnik znajdzie w innych
opracowaniach.
Wszystkich
roślin, jakie potencjalnie mogą stanowić zieleń ciętą, nie da się opisać w
żadnej książce, bo praktycznie nigdy nie byłaby ona skończona. Dlatego zawsze
trzeba dokonywać wyboru mniej lub bardziej subiektywnego. Myślę jednak, że
udało mi się w tym opracowaniu ująć rośliny o zasadniczym znaczeniu dla
współczesnego polskiego bukieciarstwa. Ogółem mniej lub bardziej obszernie
opisano około 400 gatunków i odmian, a wymieniono z nazwy znacznie więcej.
Nazewnictwo roślin zaczerpnięto z dzieła „Zander Handwórterbuch der
Pflanzennamen" 2000 oraz z innych opracowań naukowych. Niektóre nazwy polskie,
zwłaszcza gatunków, nadałem osobiście.
|