RIDOMIL GOLD 80WG
ŚRODEK GRZYBOBÓJCZY
10g
Środek o działaniu układowym i kontaktowym do stosowania zapobiegawczego na młode rośliny, w okresie ich najintensywniejszego wzrostu. Środek przeznaczony jest do ochrony ziemniaka, tytoniu, roślin warzywnych i zielarskich przed chorobami grzybowymi.
Substancje aktywne
metalaksyl-M - 3,8% (związek z grupy fenyloamidów),
mankozeb - 64% (związek z grupy ditiokarbaminianów).
Stosowanie i dawka
tytoń
Zwalczane choroby: mączniak rzekomy.Wyższą dawkę stosować w przypadku dalszego zagrożenia chorobą i koniecznością powtarzania zabiegu.Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha. Środek stosować zapobiegawczo. Pierwszy zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, następne co 10-14 dni.
Zalecana dawka: 2-2,5 kg/ha
Uwagi:
Środka nie stosować w inspektach podczas produkcji rozsady.
ziemniak
Alternarioza
Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha. Zapobiegawczy zabieg przeciwko alternariozie zaleca się wykonać tylko na plantacjach odmian wrażliwych na alternariozę, w momencie pojawienia się pierwszych objawów choroby na dolnych liściach.
Zalecana dawka: 2,5 kg/ha
Zaraza
Większą ilość wody stosować w przypadku silnie rozwiniętej naci ziemniaczanej.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Środek stosować do pierwszego zabiegu. Opryskiwanie wykonać zgodnie z sygnalizacją lub na odmianach wczesnych w okresie zwierania się roślin w rzędach, a na odmianach późnych po wystąpieniu pierwszych objawów zarazy na odmianach wczesnych.
Środkiem wykonać maksymalnie 2 zabiegi w sezonie. Drugi zabieg środkiem Ridomil Gold MZ 68 WP można wykonać w wyjątkowych przypadkach silnego zagrożenia zarazą ziemniaka, w terminie 10 dni od pierwszego opryskiwania środkiem.
Zalecana dawka: 2 kg/ha
Uwagi:
Następne zabiegi wykonywać używając środków kontaktowych po 7-10 dniach od ostatniego stosowania środka Ridomil Gold MZ 68 WP, pamiętając o przemiennym ich stosowaniu.
Rośliny warzywne
rośliny kapustne (rozsadniki)
Zwalczane choroby: mączniak rzekomy kapustnych.Zalecana ilość wody: 600 l/ha. Wskazane jest dodanie środka zwiększającego równomierność pokrycia roślin cieczą użytkową.Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.Opryskiwać rozsadę od fazy 2-3 liści, co 10-14 dni.
Zalecana dawka: 2 kg/ha
pomidor (w gruncie)
Zwalczane choroby: zaraza ziemniaka.Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.Pierwszy zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, następne co 7-10 dni.
Zalecana dawka: 2,25 kg/ha
ogórek (w gruncie)
Zwalczane choroby: mączniak rzekomy dyniowatych.Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Pierwszy zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją, tzn. przed wystąpieniem objawów chorobowych na plantacjach, następne co 10 dni.
Zalecana dawka: 2,5 kg/ha
cebula (w gruncie)
Zwalczane choroby: mączniak rzekomy.Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Wskazane jest dodanie środka zwiększającego równomierność pokrycia roślin cieczą użytkową.Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.Zabiegi wykonać zgodnie z sygnalizacją. Środek stosować co 10-14 dni.
Zalecana dawka: 2,5 kg/ha
szpinak (plantacje nasienne)
Zwalczane choroby: mączniak rzekomy.Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.Opryskiwać plantacje co 10-14 dni.
Zalecana dawka: 2 kg/ha
sałata (plantacje nasienne)
Zwalczane choroby: mączniak rzekomy.Zalecana ilość wody: 700 l/ha.Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.Opryskiwać od okresu zwijania się główek do pełnego ich formowania się, co 10-14 dni.
Zalecana dawka: 2 kg/ha
Rośliny zielarskie
Zwalczane choroby: mączniaki rzekome.Wyższą dawkę stosować na plantacjach o dużej masie zielonej.Zalecana ilość wody: 800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Zalecana dawka: 1,8-2,4 kg/ha
UWAGI:
1. Warunkiem skuteczności zabiegu jest dokładne pokrycie roślin cieczą użytkową.
2. W celu przeciwdziałania wystąpienia odpornych ras grzybów chorobotwórczych, warzywa opryskiwać maksymalnie 3 razy w sezonie.
3. Nie stosować środka w czasie opadu deszczu lub przed spodziewanym deszczem.
4. Podczas stosowania środka nie dopuścić do:
- znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie rośliny uprawne,
- nakładania się cieczy użytkowej na stykach pasów zabiegowych i uwrociach.
OKRES KARENCJI
Okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do konsumpcji:
-
ogórek - 3 dni,
-
pomidor - 7 dni,
-
ziemniak, cebula - 14 dni,
-
rośliny zielarskie - 21 dni.