Spis rzeczy.Strona:
Wstęp................................. 5
/. Żywienie krów mlecznych.
Uwagi ogólne . ......................... 6
a) Żywienie zimowe krów mlecznych................. 10
b} Żywienie oborowe krów mlecznych w lecie i w jesieni........ 16
II. Żywienie cieląt i jałownika.
a) zapotrzebowanie pokarmowe cielęcia w I—16 tygodniu........ 20
b) cielęta w wieku 5 i 6 miesięcy................... 22
c) jałownik w wieku 7 do 12 miesięcy................ 23
d) jałowizna w wieku od 13 do 18 miesięcy.............. 24
e) jałowizna w wieku powyżej 18 miesięcy............... 25
III. Żywienie bydła oposowego...................... 26
IV. Żywienie wołów roboczych...................... 27
V. Żywienie owiec.
Uwagi ogólne........................... 28
a) jałowe i kotne maciorki..................... 28
b) wysokokotne i karmiące maciorki................. 29
c) jagnięta ssące.......................... 31
dj odsądzono jagnięta hodowlani'.................. 32
e) inne odsądzone jagnięta na opas, lub czasowy chów......... 33
f) opas starszych owiec ...................... 35
VI. Żywienie koni.
a) konie robocze.......................... 36
b) klacze źrebne.......................... 44
c) źrebięta............................ 45
d) ogiery rozpłodowe........................ 46
VII. Żywienie świń rozpłodowych i opasowych.
Uwagi ogólne.......................... 47
a) rodzaje pasz oraz ich przygotowanie................ 48
b) prośne lochy......................... . 51
c) karmiące lochy......................... 52
d) ssące i odsądzone prosięta..................... 53
e) warchlaki........................... 55
f) żywienie świń opasowych..................... 56
g) opas młodych świń........................ 57
h) opas cięższych (starszych) świń.................. 60
VIII. Tablica średniej wartościowości pasz................. 66
Wstęp.Zasady oceny wartościowości pasz.
W praktycznem żywieniu zwierząt wszystkie pasze nałoży zasadniczo podzielić na dwie wielkie grupy. Pierwsza grupa obejmuje trudno-strawne pasze, w których składniki pokarmowe zawarte są w komórkach mniej lub więcej zdrewniałych. Takie pasze wymagają uprzedniego rozluźnienia blonek, otaczających komórki, aby zawarte w nich składniki pokarmowe udostępnić dla działania soków żołądkowych. Proces ten dokonuje się przy pomocy działania bakterii w pierwszej komorze żołądka przeżuwaczy, wt.zw.żwaczu, u koni zaś w szczególnie rozwiniętej ślepej kiszcc,wreszcieuinnych zwierząt tylko wniewielkim stopniu w jelitach. Wskutek tego, wspomniane pasze nadają się zasadniczo przede wszystkiem dla przeżuwaczy, a następnie do pewnego stopnia, dla koni.
Do drugiej grupy zalicza się pasze lekko-strawne, które bez uprzedniego rozluźnienia błonek komórkowych są dostępne dla kwasów żołądkowych. Pasze takie nadają się dla wszystkich zwierząt o jednokomorowym żołądku, trawiących nie przy pomocy bakterii, lecz przeważnie enzymatycznie, jak świnie i konie.
Wprowadzenie jakiejkolwiek paszy do norm żywieniowych musi zatem odbywać się z uwzględnieniem powyższych faktów. Lekkostrawne pasze należy przydzielać świniom i koniom, trudniej strawne przeżuwaczom, czyniąc jednak od tej zasady mniejsze lub większe odstępstwa wzgl.modyfikacje, w zależności od poszczególnych rodzajów użytkowania różnych zwierząt.
Zawsze jednak trzeba mieć na uwadze, że lekkostrawne pasze powinny być skarmiane przez zwierzęta o jednokomorowym żołądku, a więc przede wszystkiem przez świnie i konie, które wykorzystują takie pasze znacznie lepiej od przeżuwaczy, przyczym różnice w tym. względzie są tym większe, im łatwiej rozpuszczalną jest dana pasza.
Fakt powyższy zaznacza się wybitnie przy skarmianiu ziemniaków, a jeszcze bardziej, przy skarmianiu wszelkich pasz zawierających cukier, te bowiem bywają o 26% do 30% lepiej wykorzystywane przez świnie i konie aniżeli przez zwierzęta przeżuwające.
Preliminarz pasz.
Podstawą należytego wykorzystania płodów gospodarstwa rolnego przez zwierzęta, jest racjonalne rozplanowanie gospodarki paszowej, co można jedynie osiągnąć przez zestawienie preliminarza pasz oraz planu ich rozdziału, obliczonego na cały rok żywienia z góry. Tylko bowiem taki plan, co obecnie w każdej dziedzinie gospodarczej uważane bywa za rzecz samo przez się zrozumiałą, umożliwia kierownikowi gospodarstwa przegląd tych wielu rozmaitych terminów i okresów, w których następują większe zbiory i większe zapotrzebowania najrozmaitszych pasz, przegląd oparty nie na przypuszczeniach, lecz na faktach. Tylko wówczas mogą być w ogólności poczynione zawczasu odpowiednie zarządzenia, w celu wyrównania różnic pomiędzy nadmiarem paszy z jednej, a jej brakami z drugiej strony.
b
Jedynie w ten sposób można w szczególności dojść do stworzenia równowagi pomiędzy białkiem i węglowodanami, czyli pomiędzy ubogimi w białko, a wysokobiałkowymi paszami własnego gospodarstwa, tak ważnej dla celowego i należytego wykorzystania pasz. Równocześnie wskazuje nam preliminarz w sposób jasny te braki, które jeszcze w samem założeniu metod żywienia zwierząt istnieją. Uzgodnić ilość inwentarza, jego wydajność i ilość oraz jakość pasz, oto jedno z najważniejszych zadań kierownika gospodarstwa. Wszędzie tam, gdzie dziś istnieje brak pasz własnych gospodarstwa, należy zadanie to rozwiązać drogą wzmożenia produkcji pasz bez uszczuplenia upraw innych ziemiopłodów. Stale wzrastające bowiem zapotrzebowanie środków żywnościowych pochodzenia zwierzęcego, nie pozwala na zmniejszanie pogłowia.
Do sporządzenia prawidłowego preliminarza pasz konieczne są jednak wiadomości, dotyczące potrzeb pokarmowych w ogólności oraz szczególnych potrzeb pokarmowych rozmaitych zwierząt, które to zagadnienia, w formie zwięzłej aczkolwiek możliwie wyczerpującej, będą przedstawione w następnych rozdziałach.
WIELKOŚĆ 22,5X15,5CM,MIĘKKA OKŁADKA,LICZY 74 STRONY /TEKST JEST W J.POLSKIM I NIEMIECKIM/.
STAN:OKŁADKA DB/DB-,STRONY SĄ POŻÓŁKŁE,POZA TYM STAN W ŚRODKU DB .
KOSZT WYSYŁKI WYNOSI 10 ZŁ - PŁATNE PRZELEWEM / KOSZT ZRYCZAŁTOWANY NA TERENIE POLSKI,BEZ WZGLĘDU NA WAGĘ,ROZMIAR I ILOŚĆ KSIĄŻEK - PRZESYŁKA POLECONA EKONOMICZNA + KOPERTA BĄBELKOWA.W PRZYPADKU PRZESYŁKI POLECONEJ PRIORYTETOWEJ PROSZĘ O DOPŁATĘ W WYSOKOŚCI 3ZŁ.KOSZT PRZESYŁKI ZAGRANICZNEJ ZGODNY Z CENNIKIEM POCZTY POLSKIEJ / . WYDAWNICTWO KRAKÓW 1943.
INFORMACJE DOTYCZĄCE REALIZACJI AUKCJI,NR KONTA BANKOWEGO ITP.ZNAJDUJĄ SIĘ NA STRONIE "O MNIE" ORAZ DOŁĄCZONE SĄ DO POWIADOMIENIA O WYGRANIU AUKCJI.
PRZED ZŁOŻENIEM OFERTY KUPNA PROSZĘ ZAPOZNAĆ SIĘ Z WARUNKAMI SPRZEDAŻY PRZEDSTAWIONYMI NA STRONIE "O MNIE"
NIE ODWOŁUJĘ OFERT KUPNA!!!
ZOBACZ INNE MOJE AUKCJE
ZOBACZ STRONĘ O MNIE