Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Rheumafort Nowa Formuła 30 kapsułek na stawy

23-01-2012, 10:35
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 24.50 zł     
Użytkownik PGDO-Suplementy
numer aukcji: 2048700767
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 7   
Koniec: 24-01-2012 10:40:09
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Rheumafort nowa formuła

suplement diety


Zawiera składniki odżywcze o korzystnym wpływie na stawy


Skład: kapsułki twarde, vegicaps, jedna kapsułka 600 mg dostarcza ekstrakty z: 130 mg koszyczków rumianku (Matricaria chamomilla), 100 mg korzenia arcydzięgla (Angelica archangelica), 100 mg kiełków brokułów (Brassica oleracea), 80 mg korzenia traganka (Astragalus membranaceus), 50 mg owocu ananasa (Ananas comosus), 40 mg owocu cytryny (Citrus limon) oraz substancje pomocnicze: stearynian magnezu (E 470b) nośnik, hydroksypropylometyloceluloza (E 464) otoczka kapsułki.



Zalecany sposób użycia: Rozpocząć od jednej kapsułki dwa razy dziennie w czasie lub po posiłku. Po ok. tygodniu można dawkę zredukować do 1 kapsułki 1 raz dziennie po kolacji. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.



Właściwości i działanie składników: W preparacie Rheumafort nowa formuła zmodyfikowano skład. Zastąpiono ekstrakt z jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea) ekstraktem z owocu ananasa oraz MSM (metylosulfonylometan) zastąpiono ekstraktem z kiełków brokułów. Rheumafort zawiera składniki odżywcze, które mogą być spożywane przez każdego. Badanie przeprowadzone w Klinice Fizjoterapii, Reumatologii i Rehabilitacji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu wykazało, że ich spożycie ma korzystny wpływ na stawy. Badanie przeprowadzono zgodnie z dobrą praktyka medyczną (good clinical practice).



Ekstrakt z koszyczków rumianku (Matricaria chamomilla) dostarcza lotne olejki α-bisabolol i jego tlenki, związki poliacetylenowe (spiroeter) oraz matrycynę przekształcaną do chamazulenu, który posiada silne właściwości spazmolityczne, uśmierzające i przeciwutleniające. Oprócz tego ekstrakt dostarcza flawonoidy (apigeninę i kwercetynę), kumaryny, śluzy, które wykazują silne i skojarzone działanie, chroniące przed kaskadą wolnych rodników (oxidative damage). Składniki rumianku wspomagają wydzielanie ACTH i kortyzonu. Spożycie preparatów rumianku jest korzystne w wielu sytuacjach klinicznych m. in. dla stawów.


Ekstrakt z owocu cytryny (Citrus limon) dostarcza olejki eteryczne zawierające m.in. limonen, cytral i citronelal o właściwościach odkażających oraz silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Ekstrakt z korzenia arcydzięgla (Angelica sinensis) był tradycyjnie stosowany w medycynie chińskiej. Ekstrakt z arcydzięgla dostarcza angelicynę, ostol, ostenol i kwas angelikowy m. in. o silnym korzystnym działaniu na stawy. Poza tym dostarcza on olejki aromatyczne, zawierające przede wszystkim β-felandren, α‑pinen, oraz ρ-cymol o właściwościach antyseptycznych.

Ekstrakt z kiełków brokułów (Brassica oleracea italica) jestnaturalnym źródłem siarki organicznej w postaci grup tiolowych. Dostarcza glutation, który odgrywa kluczową rolę w procesach antyoksydacyjnych i detoksykacyjnych w organizmie. Badania wykazały, że osoby, które spożywają za mało glutationu częściej chorują na stawy. Ekstrakt z brokułów jest również bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu oraz β-karotenu i folianów. Zawiera ważne związki indolowe: indolo-3-carbinol oraz dwuindolilometan (DIM), których spożycie jest bardzo korzystne w wielu sytuacjach klinicznych.

Ekstrakt z korzenia traganka błoniastego (Astragalus membranaceus). W pracach doświadczalnych wykazano, że spożycie trójterpenowych saponin, zawartych w ekstrakcie z traganka, jest korzystne dla stawów. Ekstrakt dostarcza m.in. trójterpenowe glikozydy tzw. astragalozydy o właściwościach immunomodulujących, które poprawiają krążenie i przepływ krwi, wspomagają usuwanie toksyn, działają tonizująco i energizująco.

Ekstrakt z owocu ananasa (Ananas comosus) jest źródłem przede wszystkim enzymu proteolitycznego bromeliny, który pomaga trawić białko, może również pomagać w rozpuszczaniu skrzepów krwi, intensyfikuje działanie antybiotyków. Badania potwierdziły, że spożycie bromeliny może być korzystne w wielu sytuacjach klinicznych m. in. działa korzystnie na stawy, naczynia wieńcowe, zatoki i układ moczowy.

Dodatkowe informacje: tel. 22 [zasłonięte] 30, [zasłonięte]@phytomedica.pl, www.phytomedica.pl.



Rheumafort jest suplementem diety i zgodnie z art. 46 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. nr 171, poz. 1255) „treść etykiety i ulotki środka spożywczego nie może przypisywać środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości.”

Badanie przeprowadzone w Klinice Fizjoterapii, Reumatologii i Rehabilitacji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu



Cel badania: Ocena skuteczności i tolerancji suplementu diety rheumafort stosowanego w chorobie zwyrodnieniowej stawów (ChZS).



Grupa badana i metody: Do badania zakwalifikowano 60 chorych z ustalonym rozpoznaniem choroby zwyrodnieniowej stawów, okres II i III wg klasyfikacji radiologicznej Kellgrena-Lawrencea. Badanie przeprowadzono metodą podwójnie ślepej, kontrolowanej placebo próby. Chorych podzielono na dwie równoległe, zrandomizowane grupy. Po tygodniowym okresie wash-out, jedna grupa otrzymała badany preparat, a druga placebo przez okres 6 tygodni. Chorych oceniano przed rozpoczęciem badania, po 3 i 6 tygodniach. Ocenę przeprowadzono zgodnie z międzynarodowymi standardami OARSI. Oceniano m. in. zmiany natężenia bólu, jaki wystąpił w ciągu ostatnich 24 godzin przed badaniem, natężenia bólu po przejściu 15 metrów i zintegrowany wskaźnik WOMAC. Natężenie bólu oceniano przy pomocy skali wizualno-analogowej VAS. Poza tym oceniano stan ogólny wg skali Likerta5, jakość życia kwestionariuszem SF-12. Rejestrowano również ewentualne wystąpienie objawów ubocznych lub niepożądanych oraz wykonano badania laboratoryjne krwi, moczu, czynności wątroby i nerek.



Wyniki: Stwierdzono znamienne zmniejszenie bólu w grupie otrzymującej rheumafort, jaki badani odczuwali w ciągu ostatnich 24 godzin przed badaniem i po marszu na dystansie 15 metrów, w porównaniu z grupą kontrolną, która przyjmowała placebo (przedział ufności p<0,01 po 3 tyg. oraz p<0,002 po 6 tyg.) Uważa się, że zmiana natężenia bólu na skali VAS o 15 mm ma istotne znaczenie kliniczne. Po 6 tygodniach przyjmowania rheumafortu stwierdzono u 81% chorych zmniejszenie natężenia bólu o 15 mm i aż u 55% chorych zmniejszenie natężenia bólu o 30 mm i więcej (czyli dwukrotnie więcej niż to co przyjmuje się za zmianę istotną klinicznie). W grupie otrzymującej rheumafort w porównaniu z grupą kontrolną stwierdzono redukcję objawów w zakresie zintegrowanego wskaźnika WOMAC, obejmującego podstawowe objawy ChZS, takie jak ból, sztywność i funkcję (przedział ufności p<0,001). Zmniejszenie objawów ocenianych łącznie w grupie przyjmującej rheumafort wyniosło 29 mm, zaś w grupie przyjmującej placebo jedynie 5 mm. W grupie otrzymującej rheumafort zmniejszenie bólu wyniosło 32 mm, zmniejszenie sztywności wyniosło 15 mm zaś poprawa funkcji wyniosła 27 mm. Natomiast w grupie placebo zmiany wyniosły odpowiednio 8 mm (p<0,001), 15 mm (p<0,02) oraz 6 mm (p<0,005).



Wnioski:

  • Badany preparat wykazuje istotne klinicznie, korzystne działanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów.
  • Uzupełnianie diety w zawarte w preparacie ekstrakty, przez osoby z ChZS, prowadzi do poprawy funkcji chorego stawu i zmniejszenia dolegliwości związanych z chorobą (ból i sztywność).
  • Spożycie badanego preparatu prowadzi do poprawy jakości życia osób z ChZS.
  • Nie stwierdzono żadnych istotnych działań niepożądanych ani objawów ubocznych związanych z przyjmowanym preparatem.