Resveratrol jest naturalnie występującą fitoaleksyną wytwarzaną przez niektóre z roślin wyższych tj. roślin o zaawansowanej budowie i sposobach rozmnażania (mszaki, paprotniki). Resveratrol jest reakcją na stres wywołany uszkodzeniami, infekcjami grzybowymi czy też konsekwencjami zanieczyszczenia środowiska a więc - krótko mówiąc - resveratrol jest substancją obronną, uaktywniającą się w chwili zagrożenia. Resveratrolowi jak i również pozostałym polifenolom obecnym w winie przypisuje się wywołanie tzw. „francuskiego paradoksu”. Polega on na tym, że stopień śmiertelności z powodu chorób naczyń wieńcowych we Francji jest niższy niż w innych państwach o podobnym ryzyku występowania tych chorób. Wiąże się to najprawdopodobniej z ilością wypijanego przez Francuzów wina. Obecność Resveratrolu stwierdzono również w orzeszkach ziemnych, owocach morwy, zasuszonych łodygach rdestu japońskiego, który w medycynie wschodniej stosowany jest w profilaktyce i leczeniu chorób układu krwionośnego i infekcjach grzybiczych
Działanie Resveratrolu:
- Ochrania naczynia krwionośne poprzez opóźnianie a nawet zahamowanie utleniania l ipoprotein o niskiej gęstości LDL czyli złego cholesterolu, hamowanie procesu agregacji płytek krwi, zmniejszanie masy zakrzepów, spowalnianie procesu umierania komórek mięśni gładkich, zwiększanie poziomu tlenku azotu który - w świetle najnowszych badań - wpływa na pracę całego układu krwionośnego, likwidację stanów zapalnych, likwidację z łogów cholesterolowych w układzie naczyniowo – żylnym, wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych,
- Hamowanie procesów komórkowych związanych z inicjacją powstawania guzów nowotworowych i ich rozwoju, Zmniejszanie tempa rozpadu włókien kolagenowych w skórze, ścięgnach i więzadłach stawowych. Z apobieganie przedwczesnemu starzeniu się organizmu w efekcie czego – jest to najlepszy w tej chwili związek z grupy anti-aging.
Zastosowanie Resveratrolu
- profilaktyka schorzeń układu sercowo – naczyniowego,
- chemoprewencja,
- profilaktyka - w geriatrii,
- łagodzenie konsekwencji sytuacji traumatycznych, stresów,
- w poprawie i usprawnianiu procesu pamięci,
- w uszkodzeniach siatkówki u chorych na cukrzycę.
W ostatnim czasie zarówno prace naukowe jak i prasa światowa publikują opracowania opisujące niepowtarzalne działanie resveratolu, przy czym publikowane badania poparte są wynikami testów przeprowadzanych zarówno na ludziach jak i na zwierzętach...
Japońscy naukowcy eksperymentując na zwierzętach zdołali za pomocą resveratrolu zapobiec miażdżycy, we Francji natomiast wyniki przeprowadzonych na zdrowych mężczyznach testów wykazały, że substancja ta skutecznie wstrzymuje proces sklejania płytek krwi.
David Sinclair - znany biolog molekularny pracujący w bostońskim Harvard Medical School, używając resveratrolu wydłużył cykl życia myszom, muszkom owocowym i rybom (uwzględniając średnią życia w/w). W prestiżowym piśmie „Science” z 10 stycznia br (vol.275, s. 218-220) doniesiono o przeciwrakowym działaniu tego związku. Wykazano, że resveratrol zapobiega mutacji komórek i tworzeniu się wolnych rodników, które to procesy mogą prowadzić do powstawania i rozwoju nowotworu. Związek ten aktywuje również enzym zwany redukcją chinonową, który uczestniczy w unieszkodliwianiu substancji kancerogennych
Co znaczy mikronizacja?
W tym przypadku mikronizacja znaczy zmniejszenie cząsteczek sypkiej formy ekstraktu do takich rozmiarów, by jego absorpcja przez nasz organizm była łatwiejsza, szybsza a tym samym skuteczniejsza.
Zmikronizowane cząsteczki pudru są od 100 do 200 razy mniejsze od cząsteczek regularnego ekstraktu. Ich wielkość znajduje się w przedziale 1-4 mikronów. Większość dostępnych zmikronizowanych preparatów to przedział 149-224 mikronów. Absorpcja takiej formy preparatu jest ok. 220% razy większa niż regularnego resveratrolu trans.Skład :
Jedna kapsułka zawiera:
Resveratrol Trans zmikronizowany (polygonum cuspidatum) – 100 mg w jednej kapsułce.
Resveratrol to organiczny związek z grupy fenoli. Uzupełnia dietę w antyoksydanty.
Sposób użycia:
1-2 kapsułki dziennie