Resveratrolowi jak i równiez pozostalym polifenolom obecnym w winie przypisuje sie wywolanie tzw. "francuskiego paradoksu". Polega on na tym, ze stopien smiertelnosci z powodu chorób naczyn wiencowych we Francji jest nizszy niz w innych panstwach o podobnym ryzyku wystepowania tych chorób. Wiaze sie to najprawdopodobniej z iloscia wypijanego przez Francuzów wina.
(Zdjęcie się powiększa)
Dzialanie
* Ochrania naczynia krwionosne poprzez opóznianie a nawet zahamowanie utleniania lipoprotein o niskiej gestosci LDL czyli zlego cholesterolu, hamowanie procesu agregacji plytek krwi, zmniejszanie masy zakrzepów, spowalnianie procesu umierania komórek miesni gladkich, zwiekszanie poziomu tlenku azotu który - w swietle najnowszych badan - wplywa na prace calego ukladu krwionosnego, likwidacje stanów zapalnych, likwidacje zlogów cholesterolowych w ukladzie naczyniowo - zylnym, wzmocnienie scian naczyn krwionosnych
* Hamowanie procesów komórkowych zwiazanych z inicjacja powstawania guzów nowotworowych i ich rozwoju, Zmniejszanie tempa rozpadu wlókien kolagenowych w skórze, sciegnach i wiezadlach stawowych,
* Zapobieganie przedwczesnemu starzeniu sie organizmu w efekcie czego - jest to najlepszy w tej chwili zwiazek z grupy anti-aging,
Zastosowanie Resveratrolu
1. profilaktyka schorzen ukladu sercowo – naczyniowego,
2. chemoprewencja
3. profilaktyka - w geriatrii,
4. lagodzenie konsekwencji sytuacji traumatycznych, stresów,
5. w poprawie i usprawnianiu procesu pamieci,
6. w uszkodzeniach siatkówki u chorych na cukrzyce.