Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

REKORD NA TALERZU CZYLI TAJNIKI KUCHNI SPORTOWCA

24-01-2012, 7:27
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik ventaula
numer aukcji: 2047927151
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 10   
Koniec: 19-01-2012 23:14:03

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

"Rekord na talerzu czyli tajniki kuchni sportowca" - Irena Celejowa, wyd. Sport i Turystyka, 1990r, 332 str, 14 x 21 cm, stan db+.

Prawidłowe żywienie jest jednym z podstawowych wymogów w czasie treningu zawodów i odnowy po wysiłku.

Sport charakteryzuje duża intensywność pracy, co pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne.

A przy tym występuje nieraz znaczny deficyt w pokrywaniu zapotrzebowania tlenowego.

W biegach krótkich jest ono pokrywane tylko w 5-10%, w biegach średnich, wioślarstwie, podnoszeniu ciężarów w 40-60%, w biegach narciarskich i biegach długich w 70-80%.

Dlatego, podczas pracy w sporcie wzrasta udział reakcji beztlenowych w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego.

Charakterystyczne też dla pracy w sporcie jest silne zaangażowanie emocjonalne, co wiąże się ze specjalnymi zjawiskami regulacji przemiany materii ze strony układu nerwowego.

Te uwarunkowania pracy w sporcie dyktują konieczność uwzględnienia ich w żywieniu zawodników.

Tylko wówczas nauczymy się racjonalnie odżywiać, jeśli zrozumiemy, dlaczego jest to konieczne.

Dlatego w niniejszej książce przeznaczonej nie tylko dla osób związanych ze szkoleniem sportowców, lecz także dla nich samych, teoria i praktyka są ze sobą ściśle powiązane, co ułatwi świadome postępowanie.

Koszt przesyłki listem poleconym 5 zł, priorytet 6 zł.
Nie wysyłam za pobraniem !
Odbiór osobisty tylko na Ursynowie (od godziny 17.00)