Prawie wszystko o amatorskiej uprawie grzybów leczniczych www.grzyby.info .
Amatorka uprawa reishi .
Lakownica lśniąca (Reishi) występuje w Polsce w warunkach naturalnych na drewnie drzew liściastych .Jest ona dość rzadka i zasługuje na ochronę .Jej owocniki są jednoroczne w odróżnieniu do innych gatunków lakownic, których owocniki na martwym drewnie mogą pozostawać nawet przez kilka lat .Owocniki Lakownicy lśniącej są płaskie prawie koliste lub nerkowate , na krótszym lub dłuższym bocznym trzonie .Kapelusz jest barwy czerwonej do wiśniowo-brązowej a starszy czerwono-brązowo-czarny, błyszczący jakby lakierowany Brzeg owocnika jest charakterystycznie jasny barwy białej lub żółtej . Miąższ jest twardy po wyschnięciu zdrewniały . Grzyb wygląda jakby był wykonany z laki stąd też wzięła się jego polska nazwa . Lakownica lśniąca jest powszechnie wykorzystywana w medycynie Wschodu .Chińczycy Japończycy , czy Koreańczycy uprawiają Lakownicę lśniącą – Reishi na dużą skalę i traktują jako zioło o właściwościach podobnych do żeń-szania . Nazywany jest przez nich „ drzewem życia ‘’ dającym zdrowie witalność i długie życie . W Chinach właściwości lecznicze Reishi znane są od prawie dwóch tysięcy lat . dr hab. Marek Siwulski Zakładamy domową uprawę reishii Do domowej uprawy reishi przeznaczone jest podłoże całkowicie zainkubowane i dojrzałe. Poniższe fotografie przedstawiają kostki przeznaczone do uprawy amatorskiej. Dla osób nie mających doświadczenia w uprawie domowej grzybów, zalecana jest metoda uprawy polegająca na nie rozpakowywaniu worka z grzybnią . Reishi jest jednym z nielicznych gatunków którego grzybnia jest w stanie przerosnąć filtr biologiczny w worku i wytworzenie owocnika na jego zewnątrz . Owocniki Reishi są bardzo odporne na suche warunki środowiskowe a pozostawienie nie rozszczelnionego worka z grzybnią zapewnia odpowiednią wilgotność podłoża a co za tym idzie wzrost owocników . Owocniki reishi zbieramy jeżeli na talerzykach zaniknie charakterystyczna białe obrzeże i staną się całe brązowe. Dla osób mających już pewne doświadczenie w domowej uprawie grzybów zalecane jest rozpakowanie worka poprzez odcięcie jego górnej części zaraz poniżej linii zgrzewu . Całość przykrywamy większą torbą foliową .Torbę foliową zdejmujemy 2-3 razy dziennie na 5-10 min i spryskujemy kostkę wodą oraz wewnętrzną powierzchnie torby. OWOCOWANIE Dorastanie owocników może odbywać się w temperaturze 20-25 C gdyż Reishi należy do ras ciepłolubnych i w tych temperaturach owocniki rozwijają się stosunkowo szybko . W tem . niższych proces ten jest powolniejszy . ODPOCZYNEK I UZUPEŁNIANIE WODY 8-10 DNI Po zebraniu owocników pierwszego rzutu ,powierzchnia podłoża pokryta jest warstewką starej zaschniętej grzybni . Należy ją zdrapać np. grubą igłą , gwoździem , drutem, płytko w wielu miejscach i resztki usunąć przepłukując wodą .Grzybnia w ciągu kilku dni regeneruje się i możemy ją prowokować do wydania następnego rzutu . W tym celu musimy uzupełnić zapas wody w kostce ,można to zrobić wstrzykują powoli wodę większą strzykawką , będą wbijając lejek w górną powierzchnię kostki i uzupełniać wodę w lejku , która stopniowo jest pochłaniana przez kostkę .Po wystarczającym uzupełnieniu zapasów wody kostka powinna ważyć około 2 – 2,5 kg .Następnie wracamy do początku cyklu uprawy czyli do fazy wiązania owocników Aby nie dopuścić do zasychania powierzchni grzybni, możemy ją przysypać cienką ( około 1-1,5 cm ) warstwą drobnego żwiru ( np. stosowanego w akwarystyce. )
Lakownica lśniąca (Reishi) występuje w Polsce w warunkach naturalnych na drewnie drzew liściastych .Jest ona dość rzadka i zasługuje na ochronę .Jej owocniki są jednoroczne w odróżnieniu do innych gatunków lakownic, których owocniki na martwym drewnie mogą pozostawać nawet przez kilka lat .Owocniki Lakownicy lśniącej są płaskie prawie koliste lub nerkowate , na krótszym lub dłuższym bocznym trzonie .Kapelusz jest barwy czerwonej do wiśniowo-brązowej a starszy czerwono-brązowo-czarny, błyszczący jakby lakierowany
Brzeg owocnika jest charakterystycznie jasny barwy białej lub żółtej . Miąższ jest twardy po wyschnięciu
zdrewniały . Grzyb wygląda jakby był wykonany z laki stąd też wzięła się jego polska nazwa .
Lakownica lśniąca jest powszechnie wykorzystywana w medycynie Wschodu .Chińczycy Japończycy , czy Koreańczycy uprawiają Lakownicę lśniącą – Reishi na dużą skalę i traktują jako zioło o właściwościach podobnych do żeń-szania . Nazywany jest przez nich „ drzewem życia ‘’ dającym zdrowie witalność i długie życie . W Chinach właściwości lecznicze Reishi znane są od prawie dwóch tysięcy lat .
dr hab. Marek Siwulski
Zakładamy domową uprawę reishii Do domowej uprawy reishi przeznaczone jest podłoże całkowicie zainkubowane i dojrzałe. Poniższe fotografie przedstawiają kostki przeznaczone do uprawy amatorskiej.
Dla osób nie mających doświadczenia w uprawie domowej grzybów, zalecana jest metoda uprawy polegająca na nie rozpakowywaniu worka z grzybnią . Reishi jest jednym z nielicznych gatunków którego grzybnia jest w stanie przerosnąć filtr biologiczny w worku i wytworzenie owocnika na jego zewnątrz .
Owocniki Reishi są bardzo odporne na suche warunki środowiskowe a pozostawienie nie rozszczelnionego worka z grzybnią zapewnia odpowiednią wilgotność podłoża a co za tym idzie wzrost owocników . Owocniki reishi zbieramy jeżeli na talerzykach zaniknie charakterystyczna białe obrzeże i staną się całe brązowe.
Dla osób mających już pewne doświadczenie w domowej uprawie grzybów zalecane jest rozpakowanie worka poprzez odcięcie jego górnej części zaraz poniżej linii zgrzewu .
Całość przykrywamy większą torbą foliową .Torbę foliową zdejmujemy 2-3 razy dziennie na 5-10 min i spryskujemy kostkę wodą oraz wewnętrzną powierzchnie torby. OWOCOWANIE Dorastanie owocników może odbywać się w temperaturze 20-25 C gdyż Reishi należy do ras ciepłolubnych i w tych temperaturach owocniki rozwijają się stosunkowo szybko . W tem . niższych proces ten jest powolniejszy .
ODPOCZYNEK I UZUPEŁNIANIE WODY 8-10 DNI Po zebraniu owocników pierwszego rzutu ,powierzchnia podłoża pokryta jest warstewką starej zaschniętej grzybni . Należy ją zdrapać np. grubą igłą , gwoździem , drutem, płytko w wielu miejscach i resztki usunąć przepłukując wodą .Grzybnia w ciągu kilku dni regeneruje się i możemy ją prowokować do wydania następnego rzutu . W tym celu musimy uzupełnić zapas wody w kostce ,można to zrobić wstrzykują powoli wodę większą strzykawką , będą wbijając lejek w górną powierzchnię kostki i uzupełniać wodę w lejku , która stopniowo jest pochłaniana przez kostkę .Po wystarczającym uzupełnieniu zapasów wody kostka powinna ważyć około 2 – 2,5 kg .Następnie wracamy do początku cyklu uprawy czyli do fazy wiązania owocników Aby nie dopuścić do zasychania powierzchni grzybni, możemy ją przysypać cienką ( około 1-1,5 cm ) warstwą drobnego żwiru ( np. stosowanego w akwarystyce. )
Grzybnię wyprodukowano w Mycomed- Farma Grzybów Leczniczych www.mycomed.eu
Sporządzanie nalewki z grzybów reishii.
http://www.bio-forum.pl/messages/34/474106.html
Wartość odżywcza Reishi w surowej postaci jest niska bez dalszego przetwarzania, dlatego też owocniki suszymy i następnie sporządzamy wyciągi wodne , lub wodno-alkoholowe . Owocniki reishi suszymy w temp. nie przekraczającej 40 C , lub metodą naturalną na słońcu’ 1 .Przygotowanie owocników do sporządzenia naparu . Wysuszone owocniki reishi , aby mogły być maksymalnie wykorzystane muszą być bezwzględnie rozdrobnione. Przemielone przez maszynkę do mięsa , młynek lub starte na tarce , tylko miernie pokruszone źle się zaparzają (źle się ekstrahują nie tylko wodą, ale także innymi rozpuszczalnikami), co sprawia, że ich moc lecznicza nie jest wykorzystana lecz zmarnowana. 2. Naczynia do sporządzania naparów . Wyciągi wodne należy sporządzać w naczyniach szklanych lub w fajansowych, albo też w garnkach emaliowanych, które przeznaczamy tylko do tego celu. Nie wolno naparów, odwarów czy maceratów sporządzać w garnkach miedzianych, aluminiowych, niklowanych lub tych, które mają uszkodzoną emalię! 3 . Sporządzanie wyciągów wodnych . Rozdrobnione owocniki reishi zalewamy wodą w proporcji 8-10 g reishi na litr wody i doprowadzamy do wrzenia , pozostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia , Proces powtarzamy 3-4 krotnie pamiętając o uzupełnianiu wody . Do wody przechodzą między innymi kwasy organiczne i nieorganiczne, witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B, C, P, Q), sole, alkaloidy, garbniki, pektyny, śluzy, aminokwasy, glikozydy, częściowo niektóre barwniki i enzymy, a przede wszystkim beta-glukany . 4. Sporządzanie wyciągów wodno-alkoholowych . Do naczynia gdzie znajduje się wywar łącznie z grzybami dolewamy alkoholu etylowego ( spirytus ) w takiej proporcji aby uzyskać odp. stężenie ( nie przekraczać 55% , wskazane 45% ) Całość nalewki pozostawiamy pod przykryciem na co najmniej2 tygodnie ) . Następnie klarowny płyn zlewamy do butelek . Mieszanina wody z alkoholem etylowym ma większą zdolność ekstrahowania niż poszczególne składniki wzięte osobno, zatem bardzo wartościowe są wyciągi wodno-alkoholowe.