Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

REDUXIL 120 KAPS,

16-08-2014, 22:42
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 55 zł     
Użytkownik violus-v1
numer aukcji: 4492241465
Miejscowość Konstancin
Wyświetleń: 30   
Koniec: 16-08-2014 22:18:01

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

OD DN. 20.04.2012 PRODUCENT REDUXILU FIRMA FAVEA ZMIENIŁ SPOSÓB BLISTROWANIA KAPSUŁEK, NA BLISTER Z KAPSUŁKAMI DZIENNYMI I OSOBNY Z KAPSUŁKAMI NOCNYMI


Co to jest REDUXIL (suplement diety)


Jeśli należycie do osób, które nie mają tak silnej woli i chętnie przyjmą „pomocną dłoń“, na podstawie wieloletnich badań i własnych doświadczeń przygotowaliśmy dla was preparat REDUXIL, który wspomaga aktywne odchudzanie. Reduxil jest produktem czysto naturalnym, który aktywnie redukuje ilość niepożądanego tłuszczu. Działa także w mniej ukrwionych problematycznych partiach. Reduxil aktywuje metabolizm organizmu w ciągu dnia. Odpowiednio jest stosować Reduxil jako uzupełnienie reżimów dietetycznych. Dzięki naturalnemu składowi Reduxil można zażywać przez długi okres i zapobiegać w ten sposób efektowi JO-JO.

Jak razem z REDUXILem możemy wydostać się ze spirali przybywania na wadze?

1) Nie będziemy głodować Rano zażyjemy swój składnik dzienny REDUXILu i za pół godziny do godziny zjemy lekkie śniadanie. Powinniśmy przestrzegać zasady zażywania REDUXILu w godzinach porannych, żeby przez cały dzień prawidłowo funkcjonował nasz biorytm-REDUXIL. Rada dla tych, którzy z jakichkolwiek powodów nie mogą zjeść śniadania - zażyjcie dzienny składnik REDUXILu przed obiadem. Nocny składnik zażyjemy znowu pół godziny do godziny przed kolacją, jeśli nie jest to możliwe, to 2 - 3 godziny przed snem.
2) Nie zapominamy o jedzeniu Mimo że dzięki REDUXILowi nasz poziom uczucia głodu zostanie obniżony, nie wolno nam zapominać, żeby regularnie jeść. Bez zrównoważonego pożywienia z zawartością błonnika i witamin, z naszą zmniejszoną wagą chyba nie byłoby nam do twarzy.
3) Poskromimy swój apetyt Jeśli jesteśmy zdecydowani, żeby schudnąć „więcej niż tylko parę kilogramów”, unikajmy boczku, przepalonych ciężkich tłuszczów i także cukru. Określimy regułę, co po kolacji wolno, a czego nie. Tym, którzy nie mogą iść spać, zanim nie przekąszą czegoś przed snem, zalecamy owoce albo coś lekkiego.
4) Nie zapominamy o dyscyplinie picia Wypijamy co najmniej 2 litry płynów dziennie. Wierzymy, że REDUXIL może się teraz stać waszym niezawodnym pomocnikiem na dzień i noc i że za to, jak łatwo uczyni was pięknymi, odświeżonymi i witalnymi, szybko go polubicie.

Przestrzegajmy tych zasad i nie używajmy słowa „MUSZĘ”. Wszyscy bardzo dobrze wiemy, jakie uczucia wywołuje w naszej podświadomości. Spróbujmy zacząć korzystać ze zdrowego stylu życia, uprawiajmy sporty, które nas bawią i gdy czasem się potkniemy, nie zwieszajmy głowy, REDUXIL chętnie nam pomoże.

Dlaczego zatem macie się zdecydować właśnie na REDUXIL?

1) REDUXIL ma naturalny skład. Działania poszczególnych składników są poparte badaniami klinicznymi.
2) REDUXIL redukuje tłuszcz głównie w problematycznych partiach ciała, jak uda, biodra, brzuch.
3) REDUXIL, dzięki naturalnemu składowi, można stosować przez długi okres, zapobiegając w ten sposób efektowi Jo-Jo.
4)REDUXIL zawiera składnik dzienny i nocny, żeby utrzymywał i wspierał biorytm naszego dnia.
5) REDUXIL ma bardzo pozytywny wpływ na naskórek.
6) REDUXIL, dzięki nanocząstkom, jest oszczędny dla naszego organizmu.
Polubmy siebie, bądźmy pozytywnie nastawieni, a zobaczymy, że to się uda.

Jak działa Reduxil?

- aktywnie redukuje niepożądany tłuszcz w problematycznych partiach ciała bez konieczności intensywnych ćwiczeń
- działa przeciwko tendencjom do przyjmowana nadmiernej ilości pożywienia bez specjalnej diety
- spala intensywnie tkankę tłuszczową w dzień i w nocy - zapobiega utracie kolagenu i elastyny
- wspierają procesy chroniące elastyczność skóry
- oczyszcza organizm z toksyn - zapobiega efektowi JO-JO
- dzięki nanotechnologii otrzymywania Reduxilu substancje łatwiej przenikają przez tkanki osiągając wielokrotnie wyższą skuteczność Reduxil w pełni wykorzystuje zmiany metabolizmu w ciągu dnia i nocy.

Metabolizm w ciągu dnia i nocy

Składnik dzienny – jest przeznaczony na godziny intensywnego metabolizmu ciała Substancje zawarte w ekstrakcie z alg morskich aktywnie wpływają na ośrodek przyjmowania pożywienia w organizmie i ograniczają potrzebę przyjmowania nadmiernej ilości pożywienia. Substancje zawarte w ekstrakcie z zielonej herbaty (polifenole) stymulują jednocześnie termoregulacyjny ośrodek organizmu. W ten sposób dochodzi do bezpośredniego działania na metabolizm energetyczny i do aktywacji redukcji tkanki tłuszczowej
Składnik nocny – jest przeznaczony na regeneracyjną fazę dnia z wyciszonym metabolizmem. Granulki na noc zawierają optymalną ilość wyciągu z ekstraktu z alg morskich, które zapobiegają odkładaniu się tłuszczu. Zawierają ponadto ekstrakt z winorośli, który działa przeciwko utracie kolagenu i elastyny w trakcie fazy regeneracyjnej, łagodzi przebieg widocznych procesów starzenia skóry i powstawania zmarszczek.

Produkcja REDUXILu została zmotywowana przez następujące informacje: Uczucie zadowolenia ze spożycia jedzenia można wywołać, podając naturalne substancje, które nie tłumią w pełni uczucia głodu, ale po ich spożyciu i następnym przyjęciu stosunkowo małej ilości jedzenia układ nerwowy poinformuje nas, że jesteśmy syci. REDUXIL wywołuje wrażenie, jakbyśmy zjedli posiłek złożony z większej liczby dań. Uczucie to utrzymuje się jeszcze przez kilka godzin. Pomysł polega na tym, że małe cząsteczki preparatu (ich rozmiar jest około stu razy mniejszy niż bakterii) z zawartością naturalnych substancji z alg morskich, zielonej herbaty i czerwonego wina zachowują się jak koń trojański. Skuteczne substancje REDUXILu są wchłaniane przez organizm, a monocyty umożliwiają ich przemieszczanie się do ośrodka przyjmowania pokarmu. Tu wykonują swoją pracę, wywołując stan przyjemnego uczucia sytości i to bez przejedzenia. REDUXIL, oprócz redukcji tłuszczu w zagrożonych partiach ciała, ma jednak więcej zadań: Musi obniżyć poziom stresu i wzmocnić ochronę organizmu przed wpływami, które wiążą się ze zmniejszonym przyjmowaniem kalorii. Zapewnia ochronę antyoksydacyjną. Jego kolejnym zadaniem jest wspomaganie rozpadu trójglicerydów w komórkach tłuszczowych już osadzonych w ciele. Jest to produkt czysto naturalny, który aktywnie redukuje ilość niepożądanego tłuszczu. Działa także w mniej ukrwionych problematycznych partiach ciała. Reduxil aktywuje metabolizm organizmu w ciągu dnia. Nie byłoby to estetyczne, gdyby po spaleniu części tłuszczu w tkance podskórnej bardziej uwidoczniły się zmarszczki. Tu przychodzi na pomoc kapsułka ze skoncentrowanym ekstraktem z czerwonego wina, podawana na noc, która troszczy się o sprężystość naskórka i przesuwa w czasie objawy starzenia się cery. Skuteczne substancje REDUXILu są wchłaniane przez organizm, a monocyty umożliwiają ich przemieszczanie się do centrum przyjmowania pożywienia. Tu wykonują swoją pracę i wywoływany jest stan przyjemnego uczucia sytości i to bez przejedzenia. REDUXIL, oprócz redukcji tłuszczu w zagrożonych partiach ciała, ma jednak więcej zadań: Musi obniżyć poziom stresu i wzmocnić ochronę organizmu przed wpływami, które wiążą się ze zmniejszonym przyjmowaniem kalorii. Zapewnia ochronę antyoksydacyjną. Jego kolejnym zadaniem jest wspomaganie rozpadu trójglicerydów w komórkach tłuszczowych już osadzonych w ciele. Zadanie to niezawodnie spełnia część dziennego składnika REDUXILu – standaryzowany ekstrakt z listków zielonej herbaty. Nie byłoby to estetyczne, gdyby po spaleniu części tłuszczu w tkance podskórnej bardziej uwidoczniły się zmarszczki. Tu przychodzi na pomoc kapsułka ze skoncentrowanym ekstraktem z czerwonego wina, podawana na noc. Flawonoidy łagodzą widoczne objawy zmian w sprężystości skóry, powstrzymują utratę substancji łącznotkankowych, zmniejszają tworzenie się zmarszczek, przesuwają w czasie objawy starzenia skóry i korzystnie wpływają na urodę cery, która jest pielęgnowana.

Skład Reduxil - u

Kapsułka na dzień – ekstrakt z alg morskich, skoncentrowany ekstrakt zielonej herbaty, tlenek krzemu, celuloza krystaliczna Kapsułka na noc – ekstrakt z alg morskich, skoncentrowany ekstrakt winorośli, tlenek krzemu, celuloza mikrokrystaliczna REDUXIL zawiera drobne granulki w twardej żelatynowej kapsułce. Granulki obejmują kilka warstw skutecznych substancji. Składnik dzienny REDUXILu zawiera połączenie ekstraktu z alg morskich i skoncentrowanego ekstraktu zielonej herbaty.

Składnik nocny zawiera, oprócz ekstraktu z alg morskich, ekstrakt z winorośli. Ekstrakt z alg morskich przygotowujemy oryginalną metodą nanotechnologii. Metoda ta umożliwia rozdrobnienie ekstraktu na nanocząstki. Potem substancje skuteczne z zasady lepiej się wchłaniają, ciało potrafi lepiej je wykorzystać, oszczędza także przewód pokarmowy. W ścianie jelita ekstrakt jest pochłaniany (fagocytowany) przez monocyty. Stąd jest dostarczany do ośrodka przyjmowania pokarmu. Dzięki substancjom skutecznym jest tu wytwarzany stan, gdy nasze ciało uspokaja się i domaga tylko umiarkowanej porcji pożywienia. Ekstrakt zielonej herbaty Działania ekstraktu są oparte na antyoksydacyjnej ochronie komórek i ich błon, a jednocześnie na zdolności stymulowania rozpadu trójglicerydów odłożonych w komórkach tłuszczowych. Skoncentrowany ekstrakt praktycznie w ogóle nie zawiera kofeiny, wzmocniony jest składnik zawierający katechiny. Ekstrakt winorośli Z szerszego punktu widzenia większość substancji skutecznych ekstraktu czerwonego wina należy do flawonoidów.
Z punktu widzenia struktury można je podzielić na kilka grup:
1. Antocyjanidy i antocyjanozydy (cyjanidyna, malwidyna)
2. Procyjanidy polimerowe (taniny)
3. Proantocyjanidyny oligomeryczne (leukoantocyjanidy)
4. Oligostilbeny (rezweratrol)
5. Flawonole (epikatechina, kwercetyna)
6. Kwasy fenolowe (galowy, kaftarowy)
Dla wszystkich grup wspólne jest silne działanie antyoksydacyjne, około 20x wyższe niż w przypadku witaminy E. Favea zastosowała oczyszczony i skoncentrowany ekstrakt, wzbogacony przede wszystkim w proantocyjanidyny. Są rozpuszczalne w wodzie. Ceni się ich łatwą wchłanialność i dostępność biologiczną. Uczestniczą w poprawie mikrocyrkulacji krwi, w obniżeniu przenikalności włosowatych naczyń krwionośnych i wspierają normalne funkcje płytek krwi. Są to ważne właściwości, które znacznie zwiększają wartość użytkową REDUXILu. Ważne jest także, że wspierają procesy prowadzące do zmniejszenia destrukcji kolagenu i elastyny w skórze, a w ten sposób oddalają widoczne starzenie się skóry. Chronią błony komórkowe przed uszkodzeniem. W ten sposób mogą pomóc w osiągnięciu i utrzymaniu urody ciała tzw. drogą od wewnątrz i to w przypadkach, gdy pielęgnacja naskórka z zewnątrz okaże się mało efektywna.

Dawkowanie:
2x dziennie 1 kapsułkę, kapsułkę dzienną godzinę przed posiłkiem (śniadaniem albo obiadem), kapsułkę nocną 1 godzinę przed kolacją albo 2 – 3 godziny przed snem.

Badania kliniczne

Badania kliniczne produktu REDUXIL. Zastosowanie poliglukozaminy do zmniejszenia poziomu cholesterolu i triglicerydów (trójglicerydów) oraz do regulowania masy ciała zostało skrytykowane, ponieważ w literaturze medycznej pojawiły się kontrowersyjne wyniki, głównie w związku z różnymi metodami i protokołami. Porównawczą sprzeczność wyników z doświadczeń klinicznych przeprowadzonych w różnych krajach (także na zdrowych jednostkach) możemy przypisać kilku czynnikom: dieta, typ choroby albo sytuacja ryzyka (o ile było tam ryzyko) i zwłaszcza typ podawanej poliglukozaminy. Żeby poliglukozamina mogła aktywnie działać, musi mieć prawidłową masę molekularną (cząsteczkową) i wysoką zdolność wiązania wody i tłuszczów. Właściwości te koniecznie trzeba standaryzować, żeby maksymalnie zmniejszyły się różnice pomiędzy poszczególnymi seriami produkcyjnymi. Poliglukozamina (PG) jest typową standaryzowaną poliglukozaminą, która ma następujące właściwości: niska masa molekularna, wysokie powinowactwo wobec wody i tłuszczów, a szczególnie zdolność wiązania utlenionych lipidów. Celem tego badania jest ustalenie aktywności PG u pacjentów cierpiących na hiperlipidemię z BMI w zakresie od 25 do 30. Na dwóch grupach pacjentów (20 pacjentów obu płci, w wieku między 27 a 57 lat) zostało przeprowadzone podwójnie ślepe badanie w stosunku do placebo. Pacjentom były podawane dawki 2g/dziennie (1g x 2) 30 minut przed głównymi posiłkami i to przez okres trzech miesięcy. Przed i po leczeniu zanotowaliśmy ich masę ciała, cholesterol (całkowity, LDL, HDL), trójglicerydów i stresu tlenowego (D-Roms test). U pacjentów, którym było podawane placebo, przed i po obserwowanym okresie nie zostały odnotowane żadne istotne różnice. U pacjentów, którym była podawana PG, doszło do znacznego obniżenia (p<0,05 w teście t) masy ciała (z 82,0 kg + 7,65 do 76,1 kg + 7,89), całkowitego cholesterolu (z 248,3 + 18,35 mg/dL do 214,0 + 15,16 mg/dL) i trójglicerydów (z 264,3 + 31,64 mg/dL do 224,6 + 29,85 mg/dL). Stres tlenowy (oksydacyjny) zmniejszył się z 349 + 25,3 CARR U. do 321 + 24,1 CARR U. (p<0,05 w teście t). Wyniki pokazują, że PG znacznie obniża wchłanianie tłuszczów (cholesterolu i trójglicerydów) i utlenionych lipidów. Wydaje się, że produkt mobilizuje także zapasy tłuszczu i kompensuje nimi zapotrzebowanie energetyczne, co prowadzi do zmniejszenia masy. POLIGLUKOZAMINA – DZIAŁANIE NA UTLENIONE LIPIDY I DYSLIPIDEMIĘ Zastosowanie poliglukozaminy do zmniejszenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów i do regulowania masy ciała było przedmiotem krytyki, ponieważ w literaturze medycznej zostały opublikowane sprzeczne wyniki. Niektórzy autorzy osiągali wyniki pozytywne z różnymi ilościami (1-9), niektórzy wykazywali istotne działanie (10-15), a inni znowu obserwowali ograniczone wyniki u mężczyzn (16). Często odwołujemy się do patologii czynników ryzyka, jak na przykład otyłość albo różne typy dyslipidemii. Próby przeprowadzenia w niektórych badaniach meta-analizy dowiodły, że poliglukozamina jest skuteczniejsza niż placebo, mimo to konieczne jest jeszcze udowodnienie tego działania w bardziej dokładnych badaniach (17) wykonanych na dużej liczbie pacjentów. Przytoczone wyżej badania kliniczne, jeśli chodzi o ich ścisłość metodologiczną, są w możliwych do przyjęcia granicach, chociaż stosowano przy nich różne typy poliglukozaminy (różne składy, dawki i okresy obserwowania). Jeśli weźmiemy pod uwagę polimeryczną postać tej substancji i szeroką skalę materiałów, z których może być ekstrahowana (chityna z langust, krabów itd.), byłoby bardziej prawidłowe, gdybyśmy o samych poliglukozaminach mówili jako o bardzo różnorodnych substancjach (18-20). Preparaty są kolejną dziedziną, gdzie występuje wiele różnic – mogą, ale nie muszą, zawierać kwas cytrynowy (w różnych ilościach). Obecność kwasu cytrynowego zwiększa zdolność do wytwarzania żelu i bardziej efektywnego przechwytywania tłuszczów (21,22). Innymi słowy, same poliglukozaminy i przygotowane z nich preparaty znacznie się różnią, dlatego trzeba standaryzować każdy typ produktu (poliglukozamina + powiązane czynniki) i ocenić ich efekt leczniczy. Celem tego badania jest ocena działania konkretnej poliglukozaminy, która została wyprodukowana w standaryzowanej procedurze produkcyjnej i która ma niską masę cząsteczkową (poliglukozamina albo PG), u pacjentów cierpiących na dyslipidemię typu IIb, którzy mają nadwagę, są jednak pod granicą otyłości, tj. ich Body Mass Index (BMI) wynosi <30. MATERIAŁY I METODY Zastosowana poliglukozamina (PG) została uzyskana z langust i krabów w procesie mielenia, usuwania białek za pomocą NaOH i usuwania minerałów za pomocą HCl. W końcu została poddana procesowi deacetylacji (oderwania grupy acetylowej) i następnie procesom suszenia i sterylizacji. Masa molekularna PG została ustalona za pomocą metody HPSEC ((High Performance Size Exclusion Chromatography – Wysokosprawna chromatografia wykluczania wielkości) połączonej z TDA (Triple Detector Array) – najdokładniejszym systemem do określania masy molekularnej polimerów węglowodorowych (23). Poziom całkowitego cholesterolu, LDL i HDL, został ustalony za pomocą zwykłych metod spektrofotometrii cyfrowej (Free System – Diacron, Grosseto, Italy) i zastrzeżonych reagentów. Stres tlenowy został określony za pomocą testu D-Roms (24-26) – poprzez pomiar, który ma związek z cyrkulującymi nadtlenkami wodoru. PG – średnia masa molekularna = 145 000 D (niska masa molekularna) – została połączona z odpowiednią ilością kwasu cytrynowego do uzyskania produktu, który ma wysoką zdolność zatrzymywania wody i emulgowania tłuszczów. Jej zdolność zatrzymywania wody jest taka, że w mieszance w stosunku 2:20 PG i woda (mieszanka A) poziom zawiesiny PG powinien osiągać wartość co najmniej 65% całkowitej objętości. Jej zdolność tworzenia emulsji umożliwia całkowite zżelowanie 1 ml mieszanki A z 1 ml oliwy z oliwek extra virgin (Societá Filippucci, Campello S/C – Umbria, Italy). Proces produkowania PG, obliczenie masy molekularnej oraz jej zdolność zatrzymywania wody i emulgowania, były decydującymi czynnikami przy seriach produkcyjnych PG. W badaniu uczestniczyły 42 pozornie zdrowe osoby (23 mężczyzn i 29 kobiet) w wieku między 27 i 57 lat. Odznaczały się następującymi cechami: Body Mass Index (BMI) w zakresie 26-30, poziom całkowitego cholesterolu > 220 mg/dl, poziom trójglicerydów między 199 a 400 mg/dL. Pacjenci poddawani długotrwałemu leczeniu za pomocą leków hipolipemizujących zostali wykluczeni z badań. Jakakolwiek choroba, która objawiła się w czasie badania i trwała ponad cztery dni albo wymagała hospitalizacji, była uważana za powód do wyeliminowania z programu. Nie było wymagane przestrzeganie żadnej diety, jedynym wymaganiem było to, że pacjenci muszą wypić co najmniej 1,5 litra wody dziennie poza wodą wypitą do jedzenia. Przyjęcie kalorii przez poszczególnych pacjentów było analizowane za pomocą cotygodniowej ankiety, gdzie pacjenci odnotowywali ilość spożytego jedzenia. Wywiad ten został wykonany w tygodniu przed rozpoczęciem leczenia (W0), w czwartym tygodniu (W4), w ósmym tygodniu (W8) i na koniec w trakcie trzynastego (ostatniego) tygodnia (W13). Wywiady te umożliwiły dokonanie oceny różnicy w przyjęciu kalorii. Ankieta żywieniowa zastosowana przy tym badaniu została ułożona przez Societá Europea di Nutrizione Biologica (SENB – Europejskie Stowarzyszenie Odżywiania Biologicznego). Można ją znaleźć w internecie na stronie www.fia-db.com. Osoby uczestniczące w badaniu wypełniały dostarczoną ankietę na podstawie 253 posiłków i zwróciły ją (mailem, faksem, pocztą albo osobiście). Jeśli w ankiecie wystąpiły niezgodności, z odpowiednimi osobami kontaktowano się telefonicznie. Badanie porównywało PG (GUNA-ARD Cholesterol) i placebo (guma arabska, sacharoza i substancje pomocnicze) zapakowane do jednakowych opakowań jako PG, oba potem zapakowane do pudełeczek po 48 tabletek w czterech płatkach. Każda tabletka zawierała 500 mg PG albo 500 mg placebo, uczestnicy zażywali 2 x 500 mg 30 minut przed dwoma głównymi posiłkami. Tabletki popijali połową szklanki wody, a leczenie trwało przez trzy następujące po sobie miesiące. Uczestnicy badania zostali nominowani w czasie pierwszego sierpniowego tygodnia i pierwszych dwóch tygodni we wrześniu w dwóch salach gimnastycznych wyposażonych w sprzęt medyczny, zostały wybrane takie osoby, które przygotowywały się do rozpoczęcia programu ćwiczeń w celu utrzymania kondycji. Wybrani uczestnicy podpisali umowę, że zgadzają się z odłożeniem ćwiczeń na trzy miesiące, co było warunkiem uczestnictwa w badaniu. Po rozmowie, gdy zostały ocenione kryteria przyjęcia, poszczególne jednostki przeszły badania antropometryczne (wzrost, masa ciała, obwód brzucha w rejonie pępka) i następnie także badanie krwi (wykonane na czczo po 12 godzinach bez jedzenia), dzięki którym zostały ocenione parametry laboratoryjne (poziom całkowitego cholesterolu LDL, HDL, trójglicerydów, test D-Roms do określenia stresu tlenowego). Ocenione zostały 103 osoby, z których zostały wybrane 42, które spełniały wstępne kryteria. Większość z tych, którzy nie zostali przyjęci do badania, nie miała odpowiedniego poziomu cholesterolu i/lub trójglicerydów. Następnie poszczególnym jednostkom została doręczona dwutygodniowa dawka leku po losowym wyborze tych, którym podawało się PG i tych, którzy zażywali placebo. Podczas następnego zebrania/kontroli pacjenci otrzymywali ilość leku potrzebną na cały okres do końca leczenia. Oznacza to, że poszczególne jednostki musiały zgłaszać się do centrum testowania po pierwsze po to, żeby uzyskać drugą dawkę leku i po drugie, żeby zdać relację z ogólnej tolerancji leczenia. W niektórych przypadkach (8 PG i 2 placebo) lek został wysłany pocztą, co było z góry uzgodnione telefonicznie. Z 42 pacjentów 2 pacjenci (1 z PG i 1 z placebo) nie dokończyli eksperymentu, ponieważ nie udało się z nimi skontaktować podczas próby doręczenia im drugiej dawki leku. W grupach osób, które cierpiały na nadwagę i dyslipidemię typu IIb i którym nie było podawane PG, średnie różnice między wartościami przed i po okresie trzech miesięcy były równe zeru. Przy założeniu osiągnięcia możliwego do przyjęcia pod względem klinicznym minimalnego obniżenia masy równego 1,5 kg + 1 (0,5 kg przez miesiąc leczenia), możliwego do przyjęcia pod względem klinicznym obniżenia poziomu cholesterolu równego 15 mg/Dl + 10 (5 mg/dL/miesięcznie) i możliwego do przyjęcia pod względem klinicznym obniżenia poziomu trójglicerydów równego 15 mg/dL + 10 (5 mg/dL/miesięcznie) wielkość próby dla wszystkich trzech parametrów, gdzie = 1 – 0,9 i . = 0,05, wynosi 15 osób. Przy założeniu 40% stopnia niedokończenia eksperymentu zostało ustalone, że w grupie musi być 21 osób. Cele (główne parametry), które powinny się zmienić, zostały zdefiniowane z góry: masa ciała, całkowity cholesterol i trójglicerydy. Cholesterol LDL i HDL oraz stres tlenowy zostały sklasyfikowane jako parametry drugorzędne. Wartości średnie i odchylenia standardowe (SD) zostały wyliczone dla wszystkich parametrów. Różnice między okresami leczenia (podstawowe i po trzech miesiącach) zostały ocenione za pomocą testu-t Studenta. WYNIKI Z 42 jednostek zgłoszonych do badania, 40 dokończyło badanie (TABELA 1). Dwóch pacjentów nie można było obserwować po pierwszym badaniu – chodziło o jednego pacjenta (nr 13, mężczyznę) z grupy PG i jedną pacjentkę nr 1 (kobietę) z grupy placebo. Dlatego ocena odmiennego działania dwóch typów leczenia jest ograniczona do 20 pacjentów na grupę. Jak można wnioskować z analizy danych, wiek i płeć są w obu grupach homogeniczne. W dwóch danych grupach nie zostały odnotowane żadne istotne różnice w trakcie poszczególnych tygodni, co oznacza, że ich dieta była względnie stała (TABELA 2). Po leczeniu za pomocą PG odnotowaliśmy znaczną utratę masy połączoną z obniżeniem poziomu całkowitego cholesterolu i trójglicerydów (TABELA 3). Tylko po leczeniu za pomocą PG doszło do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL (TABELA 4). Poziom cholesterolu HDL znacząco się nie zmienił przy żadnym typie leczenia. Mimo to dzięki obniżeniu poziomu całkowitego cholesterolu przy stosowaniu PG znacząco poprawił się stosunek między: LDL/HDL. Z uwzględnieniem poziomów przy teście D-Roms, normalnymi poziomami są 250-300 CARR U. Dlatego we wstępnym wywiadzie obie grupy wykazały wysoki poziom stresu tlenowego, który istotnie obniżył się tylko w grupie leczonej za pomocą PG (TABELA 4). DYSKUSJA W warunkach testu leczenie za pomocą placebo nie przyniosło co do określonych z góry parametrów żadnej zmiany, podczas gdy PG podawana w dawkach 2g/dziennie przez okres trzech miesięcy istotnie obniżyła masę ciała (średnio o 13 funtów (ok. 5,6 kg), co równa się obniżeniu BMI o 1,91 albo obniżeniu z 27,06 do 25,15). Jednocześnie spadł poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów, a to o 34,3 mg/dL w odniesieniu do cholesterolu i 39,7 mg/dL w odniesieniu do trójglicerydów, co równa się 13,8% spadkowi przy cholesterolu i 15% spadkowi przy trójglicerydach. Za pomocą leczenia z PG obniżył się także cholesterol LDL, a to średnio o 28,3 mg/dL. Nie doszło do żadnych istotnych zmian przy cholesterolu HDL, który podniósł się o zaledwie 1,9 mg/dL. Mimo to w wyniku przytoczonego spadku cholesterolu LDL, stosunek HDL/LDL istotnie się zmienił. Ogólnie biorąc, przyjęcie kalorii w trakcie doświadczenia nie zmieniło się, dlatego zmiany w obserwowanych parametrach trzeba przypisać zażywaniu PG. Poza tym możemy wnioskować z danych, że uczestnicy badania ogólnie przyjmowali większą ilość kalorii niż wynosiło ich dzienne wydatkowanie podczas ich zajęć – które były przeważnie siedzące albo nieobciążające. Powoduje to w następstwie ich podwyższone BMI. Stres tlenowy zmniejszył się średnio z 349 do 321 CARR. U – i jest to wynik dostateczny. Zmiany w obserwowanych parametrach okazały się być dużo większe niż oczekiwano przy planowaniu doświadczenia, ponieważ przewidywano dużo więcej osób z mniejszymi zmianami. Jeśli weźmiemy pod uwagę relatywnie wysoką liczbę uczestników, można uważać wyniki za bardzo znaczące. Zmniejszenie stresu tlenowego wymaga dalszej uwagi. Z doświadczeń in vitro jest widoczne, że PG ma tendencję do emulgowania tłuszczów i wykazuje wyższe powinowactwo do utlenionych lipidów niż do lipidów nieutlenionych. Właściwość ta pośrednio wpływa na jakość chylomikronów i LDL, które po zastosowaniu PG wytworzą się z dużo mniejszą ilością utlenionych lipidów, będą zatem mniej podatne na kolejne zjawiska oksydacyjne. Oprócz tego zostało odnotowane, że hipercholesterolemia bardzo często wiąże się ze stresem tlenowym, co wynika ze zmniejszania zapasów antyoksydantów (według obecnie publikowanych danych) i wzrostu reaktywnego typu utleniania. Mimo to, jeśli w ramach hipercholesterolemii wydzielimy te osoby, które jednocześnie cierpią na hipertriglicerydemię, odnotowujemy, że druga wspomniana grupa, chociaż jest pod wpływem stresu tlenowego, wykazuje wyraźnie niższe poziomy w testach D-Roms i wyraźnie wyższe rezerwy zredukowanego glutathionu (GSH). U osób z niższym poziomem w teście D-Roms, można to zjawisko interpretować jako zwiększoną syntezę trójglicerydów. W odróżnieniu od trójglicerydów pochodzących z pożywienia, te wytworzone ex novo bezpośrednio przez ciało ludzkie nie są utlenione. To zapewnia lipoproteinom niższą skłonność do stresu tlenowego. W badaniach zostało odnotowane, że utlenione lipidy, a w ślad za nimi LDL, wnikają do chylomikronów (27), przez co ułatwiają ich utlenianie i w następstwie tego zauważamy widoczne podniesienie wartości w testach D-Roms. Obniżenie poziomu trójglicerydów razem ze zmniejszeniem stresu tlenowego pokazuje zatem, że przebiega mobilizacja zapasów tłuszczowych, które, ponieważ rzeczywiście chodzi o „zapasy”, mają, zgodnie z definicją, bardzo obniżony poziom utleniania. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że zmniejszenie objętości tłuszczów tylko przy wykorzystaniu diety z niską zawartością tłuszczów jest trudno osiągalne i trudne do utrzymania, wiele osób przez długi okres leczy się za pomocą leków hipocholesterolemicznych. Te włączają się do metabolizmu i powodują wiele zmian i regulacji enzymatycznych, które mają dla pacjentów skutki uboczne, czasem także bardzo istotne, a w niektórych przypadkach nawet śmiertelne. Korzystnie jest zatem mieć „niemetaboliczną” metodę kontroli, jak na przykład PG, która „nie wchodzi” do metabolizmu, ale zawsze pozostaje wyłącznie w ramach przewodu pokarmowego. Oprócz tego działania absorpcyjne PG mają istotne działanie prewencyjne, ponieważ mają tendencję do przenoszenia wszelkich substancji (zwłaszcza tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach), które mogą mieć działanie zapalne, toksyczne albo rakotwórcze na komórki ścian jelitowych. Zwiększenie ruchu w jelitach poprawia także stan różnych trudności trawiennych, zwłaszcza tych, które wiążą się z niską zawartością substancji resztkowych w pożywieniu. Podsumowując, możemy powiedzieć, że obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów pokazuje, że PG ma działanie izolujące na lipidy, podczas gdy zmniejszenie stresu tlenowego wykazuje działanie izolujące utlenionych lipidów oraz mobilizację zapasów tłuszczowych i ich przemianę w energię. Drugie podane oddziaływanie ma korzystny wpływ na obniżanie masy ciała w relatywnie krótkim czasie, przy czym działa naturalnie i w ten sposób eliminuje ryzyko skutków ubocznych. Poza tym działaniem preparat ten odznacza się także bardzo korzystnym stosunkiem nakładów i zysków (zwłaszcza w porównaniu z leczeniem farmakologicznym). Wyniki wymagają jeszcze głębszej analizy. Zostanie ona dokonana w różnych badaniach, które obecnie właśnie są przeprowadzane. UWAGA: Produkt wspomniany w tym artykule nazywa się we Włoszech ARD LIBIPAN, a w Stanach Zjednoczonych nazywają go ARD CHOLESTEROL. TABELA 1: Wiek i płeć w grupach Wartości średnie + SD (odchylenie standardowe) u jednostek leczonych ARD Cholesterolem (4 tabletki/dziennie) albo placebo (4 tabletki/dziennie) AR D Lipian (AR D Cholesterol) Placebo Numer Płeć Wiek Numer Płeć Wiek 1 M 39 2 M 42 2 M 35 3 M 33 3 M 34 4 M 33 4 M 37 5 M 36 5 M 51 6 M 44 6 M 53 7 M 56 7 M 57 8 M 46 8 M 42 9 M 44 9 M 43 10 M 39 10 M 40 11 M 41 11 K 40 12 K 43 12 K 39 13 K 44 14 K 27 14 K 35 15 K 29 15 K 27 16 K 31 16 K 29 17 K 33 17 K 33 18 K 37 18 K 38 19 K 32 19 K 36 20 K 31 20 K 39 21 K 31 21 K 33 Średnia 38,1 Średnia 38,6 DS 8,09 DS 6,73 Tabela nr 2 Średnie dzienne wartości + SD kalorii spożytych w trakcie obserwowanego okresu u jednostek leczonych ARD cholesterolem albo placebo. Tydzień ARd Lipiban Placebo (ARd Cholesterol) S0 3315 534,5 3320 552,9 S4 3333 501,2 3316 543,3 S8 3339 549,5 3329 543,4 S13 3337 513,2 3316 551,6 Tabela nr 3 Średnie wartości + SD głównych parametrów (masa ciała, całkowity cholesterol i triglicerydy) przed i po leczeniu za pomocą PG albo placebo (T0 = czas zero) Leczenie Masa ciała kg Całkowity Triglicerydy cholesterol mg/dL mg/dL ARd Lipoban ARd T0 82,0 7,65 Po 3 mies. 76,1 7,89* 248,3 18,35 214,0 15,16* 264,3 31,64 224,6 29,85* Cholesterol Placebo T0 82,1 8,80 243,7 17,03 264,8 22,09 Po 3 mies. 82,2 8,53 243,3 15,81 265,6 24,93 T0 versus po trzech miesiącach T-test Studenta p< 0,05 Tabela 4 Średnie wartości + SD parametrów drugorzędnych (cholesterol LDL i HDL oraz test D-Roms) przed i po leczeniu PG albo placebo (T0 = czas zero) Leczenie Cholesterol Cholesterol Test D-Roms LDL HDL U.CARR mg/dL mg/dL ARd Lipoban T0 155,0 14,66 40,5 7,31 349 25,3 Po 3 mies. 126,7 11,80* 42,4 7,35 321 24,1* ARd Cholesterol Placebo T0 153,7 15,06 37,1 7,06 350 26,3 Po 3 mies. 151,6 13,86 38,6 7,16 355 33,2