Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

RECEPTY PRZEPISY CERAMIKA WSZYSTKIE GAŁĘZIE 1934

31-01-2014, 20:00
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 59.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 3907107973
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 6   
Koniec: 31-01-2014 19:41:52

Dodatkowe informacje:
Rok wydania (xxxx): 1934
Okładka: twarda
Stan: Używany
Rodzaj: Monografie
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -

DARMOWA WYSYŁKA na terenie Polski niezależnie od ilości i wagi (przesyłka listem poleconym priorytetowym, ew. paczką priorytetową, jeśli łączna waga przekroczy 2kg), w przypadku wysyłki zagranicznej cena według cennika poczty polskiej.

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

KSIĄŻKA W JĘZYKU NIEMIECKIM, PONIŻEJ ZAMIESZCZAM PROSTE TŁUMACZENIE (PROSZĘ UWZGLĘDNIĆ BŁĘDY TŁUMACZENIA I BRAK GRAMATYKI, A TAKŻE MOMENTAMI KOMICZNE, PRZYPADKOWE JEGO FORMY, NAJCZĘŚCIEJ POD TEKSTEM TŁUMACZONYM MOŻNA ZNALEŹĆ ORYGINALNY, JEŚLI OCZYWIŚCIE WYSTARCZY MIEJSCA). TŁUMACZENIE TYLKO I WYŁĄCZNIE W CELACH POGLĄDOWYCH.



Rezeptbuch
für alle Zweige der Keramik
2. Auflage
1934 Verlag: „Die Glashütte" Dresden-A. 24




Książka z przepisami
dla wszystkich oddziałów ceramiczny
2 Wydanie
1934 Wydawca: "Huta Szkła" Dresden-24A.




Spis treści.

I. Aspekty ogólne ....... 1
Klasyfikacja wyrobów ceramicznych
II Surowce ceramiczne ....... 5
1 Dobór surowców ........ 5
2 Klasyfikacja surowców ....... 6
3 Opis surowców ....... 7
A) Surowiec do mas ....... 7
a) tworzyw sztucznych surowce ....... 7
a) tworzenie i właściwości
gliny i kaolinu ..... 7
Q) składniki gliny i kaolinu. . 10
y) klasyfikacja gliny i kaolinu. . 13.
8) Opis głównych grup odcieniu 15
b) aplastyczne surowce ..... 16.
a) grog ....... 16.
ß) flux ......... 19
B) surowce do glazury i dekoracji ... 21
a) Uwagi ogólne ..... 21
b) materiały do ??glazury ..... 22.
c) substancje, które są używane do malowania ciała lista materiałów .......... 25 29
4 Kontrola surowców i wyrobów gotowych. . 36.
a) Określenie składu i właściwości surowców ...... 36.
b) kontrola działania w trakcie produkcji. 41.
c) badania i oceny produktów gotowych .......... 43.
III. Wykorzystanie surowców ....... 43.
1 Aspekty ogólne ....... 43.
2 Rational skład mas ... 46.
3 Obliczanie glazury ....... 52




Przedmowa do 2. Edition.

Pomimo obecnych trudnych warunkach ekonomicznych, zarządzanie "Glashütte" znalazł się w szczęście, dobrze znany w wielu kręgach przemysłu ceramicznego, ale przez długi czas zupełnie wyczerpany "księdze przepisów na wszystkich oddziałach ceramicznych" reedycji. Receptury książki pojawia się w nowym przebraniu. Receptury są starannie przeglądał, nieaktualne usunięte i włączone wiele nowych offsetu dla mas, szkliw i dekoracji. Oprócz wcześniej wszedł teoretyczną czysto praktycznych część receptury. On daje krótki zarys klasyfikacji, właściwości. Pochodzenie i wykorzystanie surowców i jest przeznaczony dla lekarza, który chce wejść na coś głębszego ceramicznych i na Nichtfaehmann, kto chce nauczyć się stosowania i głębszy sens przesunięć. Naukowiec nie jest niczym nowym, ale to dobrze znane fakty. W sekcji receptury z książki Segera wzorach Gemengeversätze kompozycje racjonalne i obliczone przesunięcia dla mas, szkliw i dekoracje są oprócz krótkie wprowadzenie do danego sektora w krótki i zwięzły określony sposób. Od 1 Edition zostały przejęte kilka dobrych receptur mistrzowskich. Najważniejszym ceramiczne ręcznie i podręczników i czasopism były widoczne na innowacjach kierunku.
Aby korzystać z przepisów jest powiedzieć, to: najlepszy przepis jest w rękach początkujących i Niehtfuchmannes awarię. Tylko ten, kto wie, jak czytać przepis i użytkowania, który zna tajemnice ßrennvorganges przede wszystkim będzie posiadaczem książki kucharskiej i przewodnika. Komunikacja drobne niuanse, byłoby źle. występują w jakikolwiek Venderungen pożaru w cieniu, a także przejrzeć analogicznym połączeniu dwóch przesunięć można łatwo osiągnąć dowolny kolor.
Książka kucharska nie w jakichkolwiek roszczeń, aby być naukowo udowodnione książka ceramicznych lub wymienić książki. To jest po prostu "collection przepis." To całkowicie spełnia swoje zadanie, jeśli czyste-Praktiker to w przyszłości przez offsetu oraz wyjaśnienie ceramicznych procesów i jeżeli technika prefabrykowanym i inżynier zestaw dobrych receptur podstawowego oraz wybrane wyniki nowych badań oferuje.
Mamy nadzieję, że książka spełnia swoje zadanie i może zapewnić swoim czytelnikom bogaty korzyści.

Autor.




InhaltsVerzeichnis.

I. Allgemeine Gesichtspunkte....... 1
Einteilung der keramischen Erzeugnisse
II. Die keramischen Rohstoffe....... 5
1. Auswahl der Rohstoffe........ 5
2. Einteilung der Rohstoffe....... 6
3. Beschreibung der Rohstoffe....... 7
A) Rohstoffe für Massen....... 7
a) Plastische Rohstoffe....... 7
a) Entstehung und Eigenschaften
der Tone und Kaoline..... 7
ß) Bestandteile der Tone und Kaoline . . 10
y) Einteilung der Tone und Kaoline . . 13
8) Beschreibung der wichtigsten Ton gruppen 15
b) Unplastische Rohstoffe ..... 16
a) Magerungsmittel....... 16
ß) Flußmittel......... 19
B) Rohstoffe für Glasuren und Dekore ... 21
a) Allgemeine Gesichtspunkte..... 21
b) Materialien für Glasuren..... 22
c) Stoffe, die zu Farbkörpern benutzt werden 25 Materialienliste.......... 29
4. Kontrolle der Rohstoffe und Fertigfabrikate . . 36
a) Ermittlung der Zusammensetzung und der Eigenschaften der Rohstoffe...... 36
b) Betriebskontrolle im Gang der Produktion . 41
c) Untersuchung und Begutachtung von Fertigfabrikaten.......... 43
III. Verwendung der Rohstoffe....... 43
1. Allgemeine Gesichtspunkte....... 43
2. Rationelle Zusammensetzung der Massen ... 46
3. Berechnung der Glasuren....... 52




Vorwort zur 2. Auflage.

Trotz der augenblicklichen schwierigen, wirtschaftlichen Verhältnisse hat die Leitung der „Glashütte" es in dankenswerter Weise unternommen, das in weiten Kreisen der keramischen Industrie bekannte, aber seit langer Zeit völlig vergriffene „Rezeptbuch für alle Zweige der Keramik" neu aufzulegen. Das Rezeptbuch erscheint in neuem Gewände. Die Rezepte sind genauestens durchgesehen, veraltete gestrichen und eine Menge neuer Versätze für Massen, Glasuren und Dekore aufgenommen. Außerdem ist zu dem früher rein praktischen Rezeptteil ein theoretischer getreten. Er gibt einen kurzen Abriß über die Einteilung, Eigenschaften. Entstehung und Verwendung der Rohstoffe und ist für den Praktiker, der etwas tiefer in die Keramik eindringen will, und für den Nichtfaehmann geschrieben, der die Anwendung und den tieferen Sinn der Versätze erfahren will. Der Wissenschaftler findet hier nichts Neues, sondern ihm wohlbekannte Tatsachen. Im Rezeptteil des Buches sind nebst einer kleinen Einführung in das betreffende Fachgebiet in kurzer knapper Form Seger-Formeln, Gemengeversätze, rationelle Zusammensetzungen und berechnete Versätze für Massen, Glasuren und Dekore angegeben. Aus der 1. Auflage sind eine Reihe bewährter Meisterrezepte übernommen worden. Die wichtigsten keramischen Hand- und Lehrbücher sowie die Fachzeitschriften wurden auf Neuerungen hin durchgesehen.
Zum Gebrauch der Rezepte ist noch zu sagen: Das beste Rezept ist in der Hand des Anfängers und des Niehtfuchmannes ein Versager. Nur dem, der ein Rezept zu lesen und anzuwenden versteht, der vor allen Dingen die Geheimnisse des ßrennvorganges kennt, wird das Rezeptbuch Stütze und Wegweiser sein. Feinste Farbnuancen mitzuteilen, wäre falsch. da durch jeden Brand Venderungen in der Nuance auftreten, und sieh außerdem durch sinngemäße Kombination zweier Versätze sich leicht jede gewünschte Farbnuance erzielen läßt.
Das Rezeptbuch erhebt in keiner Weise Anspruch darauf, ein wissenschaftliches Handbuch zu sein oder bewährte keramische Fachbücher zu ersetzen. Es ist schlechthin eine „Rezeptsammlung'". Es erfüllt völlig seinen Zweck, wenn der Rein-Prak-tiker eine Nachschlagemöglichkeit für Versätze und eine Aufklärung über keramische Vorgänge findet und wenn es dem vorgebildeten Techniker und Ingenieur eine Zusammenstellung bewährter Meisterrezepte und ausgesuchter Ergebnisse neuer Forschung bietet.
Wir hoffen, daß das Buch seine Aufgabe erfüllen und seinen Lesern reichen Nutzen geben möge.

Der Verfasser.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.