Tytuł: |
RECEPTURY
KLASZTORNE |
Autor: |
JACEK
KOWALSKI |
Wydawnictwo: |
INNE |
Rok
wydania: |
0 |
Format
książki: |
245
x 170 mm |
Ilość
stron: |
356 |
ISBN: |
[zasłonięte]978-83374-99-2 |
Okładka: |
twarda |
Stan
ogólny: |
bardzo dobry
|
OPIS:
Ta
książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina ona
oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe
kulinarne sekrety kuchni, która przeżywa dziś
swój wielki, absolutnie zasłużony, renesans. Znajdujemy tu
stare receptury na te najbardziej wyszukane, ale i na te najbardziej
popularne potrawy. Od potraw mięsnych po sałatki, od win i nalewek po
ciasta i desery. Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas
świętowania Na Boże Narodzenie i Wielkanoc, na Adwent i Wielki Post.
Wśród tych oryginalnych potraw na Boże Narodzenie, także te
najsłynniejsze, klasztorne: piskorz penitencjarny, szczupak oo.
Paulinów, barszcz po franciszkańsku, zupa pustelnicza, uszka
jezuickie, pierogi apostolskie, makiełki teologiczne, karp po
katolicku, lin po karmelicku, karasie brewiarzowe, jesiotr opata czy
kompot ojców duchownych.
Akcja opowiadań rozgrywa się gdzieś w zaułkach Buenos Aires lub na
bezkresnej pampie. W tej scenerii pojawiają się dwa najważniejsze
motywy Raportu Brodiego: rozwidlające się ścieżki przeszłości,
które przecinają teraźniejszość, i krzyżujące się noże (w
przenośni lub dosłownie) w bezwzględnej walce o kobietę, honor lub
prawdę.
|
|
|
|