VitaGarden Raw Food z nasionami dyni, 500 g
Mieszanka w formie proszku firmy VitaGarden Raw Food łączy w sobie ponad 40 rodzajów warzyw, owoców, grzybów, glonów oraz produktów zbożowych. Wszystkie składniki zostały poddane bardzo starannemu przetwarzaniu, tak aby nie uszkodzić zawartych w roślinach enzymów i witamin.
Kilka słów o surowej diecie i odżywianiu
Nowy trend w odżywianiu
Na naszym kontynencie zakorzeniają się nowe trendy oraz zmiany w stylu życia. Surowa dieta ściśle wiąże się z pożywieniem pełnowartościowym, gdyż spożywając pokarm surowy, można powiedzieć, że spożywa się zarazem pokarm pełnowartościowy. Zaletą pokarmów surowych w porównaniu do tych poddanych obróbce termicznej jest to, iż zachowują one witaminy, enzymy i substancje odżywcze a ich smak jest intensywniejszy. Można by stwierdzić, iż jedząc surowe pożywienie, zapewniamy lepsze wchłanianie witamin i minerałów, ponieważ organizm jest w stanie znacznie skuteczniej je wykorzystywać a efekty korzyści zdrowotnych są bardziej zauważalne. Obecne technologie pozwalają na staranne procesy suszenia, dzięki czemu możemy sprawić, że nasze zdrowe odżywianie będzie łatwiejsze i bardziej zróżnicowane. Urozmaicony skład mieszanki Raw Food pozwala dostarczyć organizmowi o wiele więcej roślinnych substancji odżywczych niż sałatka, w której skład wchodzi 5-6 rodzajów roślin.
Kilka słów o pestkach dyni
Pestki dyni nie tylko stanowią smakowitą przekąskę, ale ich spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Nasionka te zawierają 45% kwasu linolowego oraz fitosterol i wspomagają leczenie chorób pęcherza moczowego i gruczołu krokowego. Wysoka zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych zapewnia zwiększoną ochronę przed zawałem serca a dodatkowo, znaczne ilości witaminy E i selenu zapewniają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Z zapisków wiemy również, że już w starożytności Grecy i Rzymianie znali dynię i jej nasiona, które wykorzystywali nie tylko do przygotowania posiłków ale również w celach leczniczych. Jednak więcej badań wskazuje na to, że dzisiejsza tak zwana dynia pochodzi od dyni teksańskiej (ta-Cucurbi texana), rośliny używanej w kulturach Indian Ameryki Środkowej i Południowej 6-8 tysięcy lat temu. Dynia ta jest znana jako ‘władca’ krzewów i można ją znaleźć w środowisku tropikalnym bądź na skraju lasów. Ta niezwykle stara i powszechna roślina naszej planety zawiera wiele nasion, które mogą być konsumowane w różnych celach.
Owoc dzikiej róży - naturalne źródło witaminy C
Owoce dzikiej róży są zazwyczaj czerwone lub pomarańczowe, jednak w przypadku niektórych gatunków mogą być zabarwione na kolory od ciemnofioletowego do czarnego. Owoce zaczynają się zawiązywać na wiosnę a dojrzewają późnym latem i jesienią. Znajdują one zastosowanie w przyrządzaniu herbaty, dżemu, galaretki, syropu, zupy, napojów, ciast, chleba, wina oraz marmolady. Mogą być również spożywane w postaci surowej, podobnie jak jagody. Owoce dzikiej róży są szczególnie bogate w witaminę C, stanowiąc jedną z roślin o najwyższej zawartości tej witaminy. Zawierają one również niektóre z pozostałych witamin (B1-, B2-, K-, P-), jak również niezbędne kwasy tłuszczowe i charakteryzujące się aktywnością przeciwutleniającą flawonoidy.
Propozycja podawania:
Należy zmieszać 2 płaskie łyżeczki proszku (25g) ze szklanką mleka ryżowego, migdałowego, wody lub innego napoju, a następnie dodać świeże lub zmrożone owoce, syrop klonowy lub miód w celu uzyskania słodszego smaku. Produkt należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i zużyć w przeciągu 2-3 miesięcy po otwarciu.
Skład:
Mąka z ryżu brązowego, inulina, proszek z nasion dyni (40 g), białka ryżu brązowego, proszek z owocu dzikiej róży (20 g), mąka z prosa, jarmuż,słonecznik bulwiasty, guma guar, czarny ryż, marchew, spirulina, białko konopi, Momordica grosvenori, dynia, słodki ziemniak, kiełki lucerny, pietruszka, burak, pomidor, ekstrakt z aceroli, mieszanka jagodowa (dzika czarna jagoda, dzika borówka brusznica, czarna porzeczka, aronia, winogrono czerwone, granat, wiśnia pospolita, dzika jagoda amerykańska, dzika żurawina, jagoda dzikiego bzu, malina, jeżyna), ziemniak, mąka z amarantu, mąka z komosy ryżowej, łopian, kapusta, nori (wodorosty), twardziak japoński (grzyb), grzybek długowieczności (Reishi), grzyb agaricus, chlorella, brokuł, szpinak, ekstrakt z zielonej herbaty.
Waga netto: 500 g
Najlepiej spożyć przed (dzień/miesiąc/rok): data na opakowaniu
|