VitaGarden Raw Food z morelą i pestką moreli, 500g
Mieszanka w formie proszku firmy VitaGarden Raw Food łączy w sobie ponad 40 rodzajów warzyw, owoców, grzybów, glonów oraz produktów zbożowych. Wszystkie składniki zostały poddane bardzo starannemu przetwarzaniu, tak aby nie uszkodzić zawartych w roślinach enzymów i witamin.
Kilka słów o surowej diecie i odżywianiu
Nowy trend w odżywianiu
Na naszym kontynencie zakorzeniają się nowe trendy oraz zmiany w stylu życia. Surowa dieta ściśle wiąże się z pożywieniem pełnowartościowym, gdyż spożywając pokarm surowy, można powiedzieć, że spożywa się zarazem pokarm pełnowartościowy. Zaletą pokarmów surowych w porównaniu do tych poddanych obróbce termicznej jest to, iż zachowują one witaminy, enzymy i substancje odżywcze a ich smak jest intensywniejszy. Można by stwierdzić, iż jedząc surowe pożywienie, zapewniamy lepsze wchłanianie witamin i minerałów, ponieważ organizm jest w stanie znacznie skuteczniej je wykorzystywać a efekty korzyści zdrowotnych są bardziej zauważalne. Obecne technologie pozwalają na staranne procesy suszenia, dzięki czemu możemy sprawić, że nasze zdrowe odżywianie będzie łatwiejsze i bardziej zróżnicowane. Urozmaicony skład mieszanki Raw Food pozwala dostarczyć organizmowi o wiele więcej roślinnych substancji odżywczych niż sałatka, w której skład wchodzi 5-6 rodzajów roślin.
Kilka słów o Hunzach
Jedną z grup etnicznych zamieszkujących naszą planetę są Hunzowie, pośród których spora grupa ludzi dożywa ponad 99 lat w dobrym zdrowiu, prowadząc aktywny i radosny styl życia. Tak długi okres życia Hunzów nie kryje tak naprawdę żadnej tajemnicy. Kluczem jest tu prostota, umiarkowana dieta oraz tysiące drzew moreli. Dolina Hunzy leży na pograniczu Chin, Tadżykistanu i Pakistanu, a wyniszczający wpływ cywilizacji jeszcze tu nie dotarł. Pojęcie pieniędzy jest obce ludziom żyjącym w Dolinie Hunzy, a miarą stabilności ekonomicznej rodziny jest ilość drzew morelowych przez nią uprawianych. Najwyżej cenionym pożywieniem jest tu morela. Powszechnie zaakceptowana medycyna nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie dlaczego Hunzowie nie cierpią na choroby cywilizacyjne. Warto jednak zauważyć, iż tradycyjna dieta Hunzy uzupełniona pestką moreli zawiera dwieście razy więcej witaminy B17 niż dieta codzienna.
Czy to jest właśnie sekretem długowieczności Hunzów?
Propozycja podawania:
Należy zmieszać 2 płaskie łyżeczki proszku (25g) ze szklanką mleka ryżowego, migdałowego, wody lub innego napoju, a następnie dodać świeże lub zmrożone owoce, syrop klonowy lub miód w celu uzyskania słodszego smaku. Produkt należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i zużyć w przeciągu 2-3 miesięcy po otwarciu.
Skład:
Mąka z ryżu brązowego, inulina, proszek z moreli (40g), białka ryżu białego, proszek z nasiona moreli (20g), mąka z prosa, jarmuż, słonecznik bulwiasty, guma guar, czarny ryż, marchew, spirulina, białko konopi, Momordica grosvenori, dynia, słodki ziemniak, kiełki lucerny, pietruszka, burak, pomidor, ekstrakt z aceroli, mieszanka jagodowa (dzika czarna jagoda, dzika borówka brusznica, czarna porzeczka, aronia, winogrono czerwone, granat, wiśnia pospolita, dzika jagoda amerykańska, dzika żurawina, jagoda dzikiego bzu, malina, jeżyna), ziemniak, mąka z amarantu, mąka z komosy ryżowej, łopian, kapusta, nori (wodorosty), twardziak japoński (grzyb), grzybek długowieczności (Reishi), grzyb agaricus, chlorella, brokuł, szpinak, ekstrakt z zielonej herbaty.
Waga netto: 500 g
Najlepiej spożyć przed (dzień/miesiąc/rok): data na opakowaniu
|