Piec konwekcyjno-parowy Rational automatycznie rozpoznaje specyficzne dla danego produktu wymagania,rodzaj i rozmiar produktu oraz wielkość załadunku. Czas gotowania, temperatura oraz idealny klimat w komorze urządzenia są idealnie obliczane i na bieżąco korygowane. Naciskając tylko jeden przycisk można upiec niewiarygodnie szeroką paletę najróżniejszych produktów.Automatycznie uwzględniane są nawet specyficzne dla naszgo kraju sposoby gotowania i nawyki żywieniowe. Piec konwekcyjno-parowy to nieograniczone możliwości Posiadając piec konwekcyjno-parowy Rational można ze spokojem czekać na codzienne wyzwania w kuchni:pieczenie, smażenie, grilowanie ,gotowanie na parze, duszenie, blanszowanie,gotowanie w kąpili wodnej i jeszcze wiele innych sposobów przygotowywania potraw-wszystko jest możliwe w jednym urządzeniu. Nawet przy równoczesnym załadowaniu komory pieca różnymi produktami, zapachy i smaki nie przenoszą się.Witaminy, sole mineralne i substancje odżywcze zostają w pełni zachowane.
MIĘSO JAK MARZENIE TAKŻE W NOCY
Bardzo dobrej jakości mięso jest dzisiaj bardzo drogim wymagającym surowcem. Chcąc uzyskać w naszej kuchni jak najlepszą jakość potraw mięso wymaga za każdym razem całkiem innego,indywidualnego podejścia. Na dodatek każdy rodzaj tego surowca można przyrządzić na wiele sposobów. Automatyka pieca firmy Rational oferowanego przez firmę Unopol uwzględnia wszystkie czynniki,wymagania i gusta klienta - także typowe dla Polski sposoby przygotowywania potraw. Nie ma znaczenia, czy będzie to mięso gotowane czy duszone, rosbef, udziec barani, schab, żeberka czy pieczeń z chrupką skórką, wszystko będzie w pełni automatycznie zarumienione, a w środku idealnie miękkie i soczyste.Można również ze znakomitymi wynikami równocześnie piec lub gotować sztuki mięsa różnej wielkości i gatunku mając gwarancję, że wszystko zawsze się uda-także w nocy kiedy Ty śpisz twoja kuchnia wciąż produkuje i zarabia dla ciebie np. w czasie niższej taryfy prądowej bez dozoru twoich dobrych ale drogich dzisiaj ludzi. Używaj pieca Rational przez całą dobę.W razie potrzeby piecz różne rodzaje mięsa razem.Dzięki funkcji ClimaSoft, gwarantującej szczególnie łagodny klimat w komorze, mięso uzyskuje nieosiągalną w inny sposób delikatność i miękkość.W przypadku pieczeni z chrupką skórką,pożądaną chrupkość wierzchniej warstwy tworzy automatyczna fraza zapiekania skóry. Dzięki pieczeniu nocnemu minimalizuje się straty na wadze,znacznie zwiększa się zdolność przerobową pieca oraz minimalizuje koszty energii i obsługi.
PRODUKTY KRÓTKO SMAŻONE
Tradycyjne przygotowywanieproduktów krótko smażonych zawsze wiąże się ze sporym wysiłkiem. Niezbędne jest nieustanne nadzorowanie, ciągłe regulowanie i kontrolowanie procesu smażenia. Piec Rational sprawia, że ostatecznie do przeszłości należy uciążliwe obracanie produktów krótko smażonych oraz ciągłe stanie nad patelnią. Piec Rational w perfekcyjny sposób przygotuje wszelkie rodzaje produktów krótko smażonych, niezależnie od tego, czy są wieprzowe, wołowe, jagnięce czy z dziczyzny-sznycle, kotlety schabowe, kotlety mielone, medaliony, niewiarygodną różnorodność produktów panierowanych, a wszystko idealnie zgodnie z Twoim życzeniem-wystarczy nacisnąć przycisk. Bez obracania,produkty krótko smażone zostają idealnie zarumienione z każdej strony, także od spodu,będąc przy tym chrupkie z zewnątrz , a soczyste wewnątrz. Jeśli organizujesz duże imprezy grillowe od dziś nie masz już problemu z obsługą dużej ilości gości grilowym menu. Kupując piec Rational możesz zastosować ruszty CombiGrill firmy Rational za każdym razem w profesjonalnej jakości wychodzą nawet paski grilowe. Wystarczy położyć na ruszcie firmy Rational świeże albo mrożone mięso i załadować nimi piec Rational. Ponad 100 steków z idealnym wzorkiem grilowym w zaledwie 11 minut.
DRÓB O WIELE LEPSZY!!!
Największym wyzwaniem przy pieczeniu drobiu jest uzyskanie soczystego i delikatnego mięsa i równocześnie chrupkiej skóry. Zapewnić może to jedynie szczególnie czuła i dokładna regulacja klimatu w komorze przy optymalnej temperaturze pieczenia. Dopiero automatyka pieca Rational umożliwia realizację tego wymogu w sposób rzetelny i zawsze powtarzalny - niezależnie od rodzaju drobiu, jego klasy wagowej i wielkości wsadu. Piec Rational w pełni automatycznie - zgodnie z typowymi dla Polski sposobami gotowania, albo według Twojego życzenia - nastwia optymalną temperaturę w komorze, czas obróbki oraz ideany klimat komory i co sekundę dostosuje nastawienia do aktualnych potrzeb. W ten sposób zbędna staje się wszelka regulacja ręczna. Dzięki temu za pomocą naciśnięcia jednego przycisku można przyrządzić drób gotowany, duszony i pieczony - kurczka z grilla i kurczaka pieczonego, kaczkę, gęś, indyka, kurę rosołową, elementy z kurczaka pierś i sznycle - to właśnie jest inteligencja kulinarna, która robi wszystko ! Kurczak w 40 minut - jeśli nie wierzysz to zadzwoń i umów się na pokaz pieca.
WSPANIAŁE RYBY I OWOCE MORZA ZAWSZE IDEALNE ?
Musisz przygotować 50,100 lub 400 całych ryb lub filetów - gotowanych, pieczonych, grillowanych lub smażonych klasycznie na patelni - dzięki automatyce piec Rational przgotuje wszystko dokładnie, jak zostało to określone. Pstrąg, łosoś, sola, dorada, karp, tuńczyk, krewetki, kałamarnica i wiele innych produktów - wystarczy przycisnąć jeden przycisk.
POTRAWY Z JAJEK I DESERY - wystarczy nacisnąć jeden przycisk.
Prowadzisz hotel, pensjonat, hostel ? Jak przygotujesz jajecznicę, omlet albo suflet? Jaka temperatura, jaki czas przyrządzania i jaka wilgotność są optymalne - w zależności od wielkości pojedyńczego produktu i załadowania komory? Dzięki automatyce pieca Rational potrawy te wychodzą same - od pierwszego razu. Jajka na miękko albo jajecznicę na śniadanie, słodkie oraz pikantne suflety, omlety, jajko sadzone - wszysko to zostnie perfekcyjnie przygotowane bez Twojego nadzoru.
DODATKI NIE MNIEJ WAŻNE
Dodatki przygotowuje się na wiele różnych sposobów: gotuje na parze, smaży, grilluje, frytuje. Piec Rational może zrobić to w każdej chwili. Chrupkie frytki i inne produkty ziemniaczane (gotowe frytki krokiety) gotowane smażone i pieczone ziemniaki, warzywa gotowane na parze i z grilla, pyzy wszelkie rodzaje ryżu, także suchy makaron, gotowany bezpośrednio w sosie - i to wszysko po naciśnięciu jednego przycisku.