Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

RASY : KONIE BYDŁO OWCE - TYPY UŻYTKOWE I RASY

20-05-2014, 21:26
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 23.99 zł     
Użytkownik Askeladden
numer aukcji: 4260235744
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 1   
Koniec: 30-05-2014 21:04:34

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

 

Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny      7,50 zł

     

     

  • List polecony priorytetowy          8,30 zł

     

     




    Oferta - wyślij e-mail - kliknij
     

     
    Przewiń do spisu treści

    WSTĘP
    Typem użytkowym nazywamy grupę zwierząt tego samego gatunku, odznaczającą się wspólnymi cechami, tym samym kierunkiem użytkowania, bez względu na pochodzenie i na zdolność przekazywania swych cech potomstwu.
    Rasą natomiast nazywamy, za K. Filianskim, mniejszą lub większą grupę określonego gatunku zwierząt gospodarskich, złączoną wspólnym pochodzeniem, posiadającą określone biologiczne właściwości organizmu, pod względem których zwierzęta tej grupy w rozmaitym stopniu różnią się od zwierząt innych ras. Zwierzęta danej rasy są dobrze przystosowane do określonych warunków przyrodniczo-klimatycznych i zdolne do osiągnięcia w tych warunkach stosunkowo wysokiej, pożytecznej dla człowieka produkcji określonego kierunku, przy czym właściwości te są stosunkowo trwale przekazywane dziedzicznie potomstwu oraz wytwarzane i stale doskonalone przez celową pracę człowieka, ogarniającą zarówno poszczególne osobniki rasy, jak i większe stada oraz odmiany danej rasy.
    Nauka o typach użytkowych i rasach omawia głównie pokrój czyli eksterier zwierząt, którego znajomość jest podstawą oceny zwierząt z wyglądu zewnętrznego. Nauka o pokroju zwierząt służy więc do poznania typów użytkowych i ras, do przeprowadzenia analizy ich wad i zalet, cech pożądanych i niekorzystnych, wreszcie do oceny, a na jej podstawie do wyboru zwierząt, przy równoczesnym uwzględnieniu innych metod oceny, tj. oceny na podstawie pochodzenia, prób na dzielność użytkową, na podstawie wartości użytkowej potomstwa i selekcji z uwagi na zdrowie. Pokroju nie rozpatruje się więc jako jedynego, decydującego czynnika przy określaniu wydajności i przydatności hodowlanej zwierzęcia. Naukowo zbadany pokrój opiera się na prawie wzajemnych stosunków czyli korelacji, gdyż zachodzi pewna współzależność pomiędzy różnymi tkankami i narządami zwierzęcia w ich budowie i czynnościach (M. Iwanów, Owczarstwo, 1951). Ocena z eksterieru nie
    .3 
     
                typy uzytk rady zwierzat dom w2 00

    typy uzytk rady zwierzat dom w2 01

    typy uzytk rady zwierzat dom w2 02

    typy uzytk rady zwierzat dom w2 03

    typy uzytk rady zwierzat dom w2 04

    typy uzytk rady zwierzat dom w2 05


    image upload no size limit

       
     
          Oprawa:  
    miękka
         Format: 
    17x24
                    cm               
              Ilość stron: 
    210
       str. 
        Nakład: 
    930 + 70
    egz.
     Stan: 

    db- ślady na okładce, zadarcia brzegów grzbietu, zagięcia rogów stron
                 
                 Tytuł, autor i wydawnictwo 

    TADEUSZ OLBRYCHT
    YPY  UŻYTKOWE  i  RASY ZWIERZĄT  DOMOWYCH
    e II
    WARSZAWA
    19 6 4
    Wrocław
    PAŃSTWOWE   WYDAWNICTWO   NAUKOWE 


         Spis treści: 

    SPIS TREŚCI
    Wstęp . ' , ~ ^ t i m ? ~ # - t t i . Typy użytkowe i rasy koni , c . ,. . . . , . ? Ogólny   podział   powierzchni   ciała   konia    ......
    Ogólna   powloką   ciała   konia.......Z    .
    Włosy.......,     ........                   -
    Kasztany   i   ostrogi      .-    . v  .......-  -     -
    Umaszczenie koni...........^
    Dodatkowe   właściwości   urnaszczenia      .      .      .      ...
    Znaki i cechy nabyte ..........
    Oznaczanie  wieku   konia..........
    Pomocnicze cechy  na  zębach  służące  do oznaczania   wieku
    Nieprawidłowości  w uzębieniu    .            ......
    Fałszowanie   wieku   konia........     .
    Pomiary koni.............
    Opis  poszczególnych   części   ciała   konia      .      .     .
    Postawy   nóg.............
    Zdolność odpoczywania  konia w pozycji  stojącej  .     ,      ,
    Mechanika   ruchu   konia.......    , .   ,     .     ...
    Chody   konia     ............
    Różne  charaktery   chodów   konia     .           .....
    Charakterystyka typów użytkowych  koni .     .     .   ~~.
    Wygląd koni ciężkich  czyli stępaków                      „
    Wygląd koni typu wierzchowego       .......
    Wygląd koni pospieszno-pociągowych   (kłusaków)  .
    Wygląd koni typu pośredniego     .      .......
    Wygląd koni jucznych i kuców........
    Rasy   koni...........,     .     .     .
    Rasy  ciężkie  robocze  czyli   stępaki   .      .      .      ....
    Konie  ras  lekkich  czyli  ciepłokrwistych     .....
    Rasy  koni rączych-pociągowych ........
    Rasy   pośrednie............
    Konie   prymitywne   i  kuce..........
    6 9
    10
    11
    12
    15
    17
    17
    22 22 24 25
    26 35 41
    42 46 52 55 55 55 57 58 60
    60
    60 66
    72 74 76
    Str.
    Typy  użytkowe  i rasy  bydła..............       80
    Szczegółowy  pokrój  bydła...............       81
    Powierzchnia   ciała................       82
    Umaszczenie czyli maść................       83
    Dodatkowe właściwości umaszczeń  bydła..........       84
    Oznaczanie wieku bydła...............       85
    Oznaczanie wieku bydła po rogach.............       88
    Identyfikowanie........^.........       88
    Bowometria       ;.......,.........       89
    Poszczególne części ciała bydła......,.......       93
    Charakterystyka  typów  użytkowych  bydła..........        96
    Bydło  typu   mlecznego..............,     .       96
    Ogólny   wygląd   krów   mlecznych............       98
    Jakość tkanek krowy typu  mlecznego ;......,                         99
    Poszczególne części ciała krów mlecznych                    ,.....            100
    Wymię  krowy   mlecznej...............      102
    Roboczy  typ bydła...............            107
    Mięsny  typ bydła.................      108
    Typ bydła wielostronnie użytkowy  (kombinowany).......      112
    Rasy   bydła      ...,...-............      114
    Jednostronnie  mięsne   rasy   brytyjskie............      115
    Brytyjskie  rasy  jednostronnie mleczne..........     .      116
    Bydło holenderskie       ,........-.......      118
    Bydło szwajcarskie................     120
    Rasy  bydła  hodowane  w  Niemczech........-     -     -      122
    Rasy bydła w niektórych krajach europejskich......                  125
    Rasy bydła hodowane w Polsce..............      126
    Rasy bydła hodowane w ZSRR .     ...     .   . .     -     -     -     -     -     -     -     -      131
    Typy  użytkowe  i  rasy  owiec..............      137
    Szczegółowy  pokrój  owiec.........--.....     138
    Zewnętrzna   powloką   ciała   owcy..........-               138
    Włosy     ......-.-.--.........       138
    Opis poszczególnych części ciała owiec...........      141
    Metody  oceny  owiec  z  pokroju...............     143
    Rasy   owiec      .     .     i......-     -     -     -     -     -                             1*6
    Owce merynosowe, cienkorunne .      .......-            -      -     -      146
    Nowoczesny   podział  owiec  typu  merynosowego........      149
    Klasyfikacja wełny według jej zastosowania do wyrobów włókienniczych .      149
    Klasyfikacja  owiec  według  sortymentu  wełny........      151
    Owce mięsne  czyli opasowe.............-      152
    Rasy owiec mięsnych...............-      152
    Owce mięsno-tłuszczowe   (kurdiuczne)    ...........      155
    Owce mleczne...................     156
    Owce kożuchowe    .     .                   „............      157
    Owce smuszkowe  czyli futrzarskie..............      159
    Owce wszechstronnej   użytkowości............      160
    210
    Typy  użytkowe  i  rasy trzody chlewnej
    Szczegółowy  pokrój  trzody  chlewnej Zewnętrzna powierzchnia  ciała świni Oznaczanie wieku  u trzody chlewnej    . Rysopis  trzody  chlewnej   .     .      . Opis poszczególnych części ciała świni .
    Typy  i  rasy   trzody   chlewnej.....
    Kategorie  rzeźne opasów trzody  chlewnej  . Świnie   typu   słoninowo-mięsnego Krajowe   świnie   pierwotne   (prościuchy)
    Świnie  ras  tłuszczowych......
    Świnie  ras mięsnych.......
    Rasy   świń  kombinowanej   użytkowości  .
    Typy użytkowe i  rasy kóz hodowape w Polsce
    Typy   użytkowe   i   rasy   drobiu.....
    Typy   i   rasy   kur         -......     .
    Typy i rasy kur hodowane w Polsce    ,
    Indyki...........
    Typy użytkowe i rasy kaczek       .... Typy użytkowe i rasy gęsi.....
    Piśmiennictwo   uzupełniające.....
    Opis   rysunków      .           .......
    Str. 162
    163 [zasłonięte] 164 165 166
    170 [zasłonięte] 172 172
    173 [zasłonięte] 181
    184
    190
    191 [zasłonięte] 199
    200 201
    203 204 

     


         Ilustracje:

     


     

    OPIS RYSUNKÓW
    Rys.      1.   Powierzchnia ciała konia.                                  ^
    Rys.      2.   Konfiguracja sierści. Rozdział ciemieniowy, piórko i  wir czołowy, piórka
    1 wir na przedpiersiu. Rys.      3—30. Białe odznaki wrodzone u koni, a mianowicie: Rys. 3 Muszka. Rys. 4
    Kwiatek.   Rys.   5   Gwiazda.   Rys.   6   Siwizna   na  czole.   Rys.   7   Pierścień.
    Rys. 8 Półksiężyc. Rys. 9 Klin. Rys.  10 Strzałka. Rys. 11 Lysinka. Rys.  12
    Łysina. Rys.  13 Latarnia. Rys.  14 Łysina przerwana. Rys.  15 Łysina wydłużona.  Rys.   16 Chrapka.  Rys.   17 Górna  warga  biała.  Rys.   18 Mleczny
    pysk.   Rys.   19  Pysk   nakrapiany.  Rys.  20  Koronka  biała.  Rys.  21   Piętki.
    Rys. 22 Pół pęciny. Rys. 23 Pęcina. Rys. 24 Staw pęcinowy. Rys,  25 Pół
    nadpięcia. Rys. 26 Trzy czwarte nadpęcia. Rys. 27 Odznaka po napiąstek.
    Rys.  28 Odznaka po staw skokowy. Rys. 29 Odznaka powyżej  napiąstka.
    Rys. 30 Odznaka powyżej skoków.
    Piętno  palone oznaczające stadninę Kozienice.
    Piętno palone na lewym udzie oznaczające Wielkopolski Związek Hodow-.
    ców Konia Szlachetnego. -61. Oznaczanie wieku  konia.
    Półksiężycowe  zgięcie  przedniej  powierzchni zębów.
    W  wieku  9—14 lat  zgięcie  przedniej  powierzchni  zębów  siecznych  prostuje się.
    Zgięcie  przedniej  powierzchni zębów wyprostowane
    Łuk powierzchni tarcia zębów półkolisty,
    Łuk powierzchni tarcia zębów płaski.
    W wieku ponad 1? lat łuk powierzchni tarcia prosty.
    Zęby konia łykawego.
    Zęby konia normalnie starte.
    Sztucznie wypalone rejestry w zębach tych samych co na rysunku 69.
    Głowa konia o profilu prostym.
    Garbonos.
    Głowa barania.
    Głowa konia źrebięca.
    Głowa klinowata.
    Uszy konia stojące.
    Uszy konia wiszące.
    Oko  rybie u konia.
    Szyja długa, chuda i wąska, słabo umięśniona,,
    204
    Rys 31
    Rys. 32
    Rys 33
    Rys. 62
    Rys. 63
    Rys. 64
    Rys. 65
    Rys. 66
    Rys. 67
    Rys. 68
    Rys. 69
    Rys. 70
    Rys. 71
    Rys. 72
    Rys 73
    Rys. 74
    Rys. 75
    Rys. 76
    Rys. 77
    Rys. 78
    Rys. 79
    Rys. 81.
    Rys. 82.
    Rys. 83.
    Rys. 84.
    Rys. 85.
    Rys. 86.
    Rys. 87.
    Rys. 88.
    Rys. 89.
    Rys. 90.
    Bys. 91.
    Rys. 93.
    Rys. 94.
    Rys. 95.
    Rys. 96.
    Rys. 97.
    Rys. 98.
    Rys. 99.
    Rys. 100.
    Rys. 101.
     80. Szyja masywna; pożądana u koni ciężkich, pociągowych.
    Szyja łabędzia, o przedkarczu silnie wygiętym.
    Szyja jelenia, czyli kadykowata, z wypukłym podgardlem.
    Wysoki kłąb w stosunku do wysokości zadu.
    Grzbiet i lędźwie garbate.                                                                                 ?
    Grzbiet i lędźwie wklęsłe, zad spadzisty.
    Dobrze związane lędźwie z zadem.                                                                  i-
    Wklęsłe, źle związane lędźwie z zadem.                                                          -
    Szeroka pierś, korzystna u stępaków.
    Wąska pierś, występuje przy wąskiej klatce piersiowej.
    Zad prosty. Krzyże leżą poziomo, miednica lekko pochylona ku tyłowi.
    Zad rozłupany jest wynikiem silnego rozwoju mięśni pośladkowych i rozwidlenia wyrostków kolcowych kości krzyżowej. Rozłupany zad jest u koni ciężkich cechą rasową, a nie wadą. Rys.   92.  Kopyto widziane z boku; a) ściana przednia, b) ściana boczna, c) ściana
    przedkątna.
    Przednie prawe kopyto.
    Tylne prawe kopyto.
    Prawidłowa postawa przedniej nogi oglądanej z boku.
    Postawa podsiebna przedniej nogi.
    Postawa przedsiebna przedniej nogi.
    Postawa kozia; napiąstek wysunięty ku przodowi.
    Postawa cielęca (barania): napiąstek cofnięty w tył.
    Miękka postawa, długa pęcina.
    Postawa niedźwiedzia: pęcina leży poziomo, staw pęeinowy dotyka pra-
    wie ziemi. Rys. 102.  Postawa stroma, prawie prostopadle ustawiona pęcina, kopyto tępokoń-
    czaste, strome.
    Rys. 103.   Prawidłowa postawa przednich nóg ocenianych z przodu. Rys. 104.  Postawa zbieżna, czyli zestawna nóg przednich. Rys. 105.  Postawa rozbieżna, czyli rozkroczna przednich nóg. Rys. 106.  Postawa rozwarta w palcach (francuska). Rys. 107.  Postawa zwarta w palcach, kopyta skośne przysrodkowo. Ry^ 3 08.  Prawidłowa postawa tylnej nogi ocenianej z boku. Rys. 3 0!?.   Podsiebna postawa tylnej nogi.
    Rys. 110.  Postawa zasiebna tylnej nogi, czyli wysuniętej w tył. Rys. 111.   Postawa szablasta. Staw skokowy silnie skatowany. Rys. 112.  Prawidłowa postawa tylnych nóg widzianych z tyłu. Rys. 113.  Postawa szeroka tylnych nóg. Rys. 114.  Postawa wąska tylnych nóg.
    Rys. 115.  Postawa krowia. Kopyta skośne z zewnętrznej strony. Rys. 116.  Postawa pałękowata, czyli beczkowata, tylnych nóg. Rys   117.   Ogier rasy ardeńskiej.
    Rys. 118.   Ogier radzieckiej rasy włodzimierskiej.                                                                            ||
    Rys. 119.  Klacz rasy dole ze stadniny w Krasnowicach. Rys. 120.  Ogier rasy arabskiej „Skowronek11. Rys. 121.  Ogier wyścigowy pełnej krwi.
    Kys. 122.  Ogier rasy achałtekińskiej „MeleM. Champion tej rasy w roku 1939, Rys. 123.  Ogier rasy mazurskiej.
    205
    Rys. 125
    Rys. 126
    Rys. 127
    Rys. 128
    Rvs. 129
    124    Ogier rasy orłowskiej „UłowI?, rekord jego szybkości w kłusie na 1600 m
    wynosi 2 min 2^8 sek. Ogier rasy oldenburgskiej.
    Prymitywna klacz krajowa „Czorla11 lat 24.
    Ogier huculski „Miszka11.
    Kucyk szetlandzki.
    Szkielet ogiera wyścigowego pełnej krwi. Końcowa przekątna faza w galopie z zawiśnięciem w powietrzu. Rys. 130    Powierzchnia   ciała   krowy   typu   mlecznego.    1)   pysk,   2)   grzbiet   nosa,
    3)   oko,   4)   czoło,   5)   ucho,   6)   międzyroże,   7)   lice,   8)   sanki,   9)   szyja,
    10) podgardle,   11)  wole,   12)  mostek,   13) łopatka,   14) kłąb,   15)  podramie,
    16) wężyzna klatki,  17) ożebrowanie,  18) grzbiet,   19) lędźwie, 20)  brzuch,
    21) biodro, 22) krzyże, 23) kulsza, 24) ogon, 25) udo, 26) podudzie, 27) wymię, 28)  nadpęcie,  29)  żyła mleczna,  30) dolny  dołek  mleczny. Rys. 131—142.   Oznaczanie   wieku   u   bydła.   Objaśnienia   do   tych   rysunków   patrz
    str. 85—87. Rys.  143—145. Punkty  pomiarowe  u  bydła.  Objaśnienia  do  pomiarów  bydła  patrz
    str. 91.
    Rogi zwisające, szyja wąska i chuda.
    Grzbiet wypukły czyli garbaty, słabe lędźwie.
    Grzbiet i lędźwie wklęsłe czyli łękowate, brzuch obwisły, zad wznoszący
    się ku tyłowi.
    Fajkowata nasada ogona.
    Zbite biodro u krowy.
    Luźne, odstające łopatki u krowy trzymanej bez ruchu
    Normalne przednie racice krowy.
    Strome racice, szpara raciczna rozwarta.
    Pantoflowe racice, o wydłużonych przodach
    Nożycowato skrzyżowane racice spotykane u  bydła stale przebywającego
    w oborze bez ruchu i bez pielęgnowania racic
    Szablasta postawa tylnych nóg u krowy rasy górskiej
    Postawa stroma w skokach u krowy.
    Krowia postawa tylnych nóg.
    Budowa klinowata  widziana z  przodu  krowy  typu mlecznego
    Typ mięsny bydła oglądany z przodu
    Owłosienie  .,wilczeM wymienia  pierwotnego
    Zawieszenie tylne wymienia; przednie ćwiartki słabo rozwinięte.
    Strzyk mięsisty, twardy, nieelastyczny
    Strzyk rozciągnięty i rozszerzony
    Strzyk rozdęty,   „przepuklinowy11   u   starych   mlecznych   krów.   Zbiornik
    mleczny  nadmiernie rozszerzony.
    Krowa  nizinna,  typ  jednokierunkowy mleczny
    Czaszka bydła turowatego (primigenius)
    Czaszka bydła torfowego (brachyceros)
    Buhaj rasy abcrdeen-angus
    Buhaj rasy hereford
    Krowa rasy airszer                                      (
    Krowa rasy dżersej.
    Krowa rasy symentalskiej
    Krowa rasy brunatnej alpejskiej (szwyc).
    206
    Rys. 146
    Rys. 147
    Rys 148
    Rys. 149
    Rys. 150
    Rys. 151
    Rys. 152
    Rys. 153
    Rys. 154
    Rys. 155
    Rys. 156
    Rys. 157
    Rys 158
    Rys. 159
    Rys. 160
    Ry5. 161
    Rys. 162
    Rys, 163
    Rys 164
    Rys 165
    Rys. 166
    Rys 167
    Rys 168
    Rys 169
    Rys 170
    Rys 171
    Ry- 172
    Rys 173
     174
    Rys. 175.  Krowa rasy czerwonej duńskiej. Rys. 176.  Stepowa krowa węgierska. Rys. 177.  Krowa rasy czerwonej polskiej. Rys. 178.  Krowa rasy cholmogorskiej. Rys. 179.  Krowa rasy kostromskiej. Rys. 180.  Krowa mięsnej rasy astrachańskiej.
    Rys. 181. Powierzchnia ciała owcy typu mlecznego: 1) czoło, 2) grzbiet nosa, 3) pyszczek, 4) lice, 5) sanki, 6) kark, 7) szyja, 8) podgardle, 9) kłąb, 10) łopatka, 11) grzbiet, 12) lędźwie, 14) bok, 15) brzuch, 16) krzyże, 17) kulsze, 18) biodro, 19) udo, 20) podramię, 21) nadpęcie, 22) racice, 23) raciczki (ratki), 24) podudzie. Rys. 182.  Owca typu mięsnego:  1) głowa, 2) szyja, 3) kłąb, 4) grzbiet, 5) lędźwie,
    6) kulki, 8) przedpiersie, 9) przód, 10) boki, 11) śródnóża. Rys. 183.  Łuski (blaszki) włosa owcy merynosowej. Rys. 184.  Łuski włosa owcy rasy southdown. Rys. 185.  Włos cienkorunny superelecta.
    Rys. 186. Poprzeczny przekrój włosa: a) kanał środkowy niewystępujący w cienkich bezrdzeniowych włosach, b) warstwa korowa, wrzecionowate komórki przekrojone poprzecznie, dlatego mają wygląd owalny, c) blaszki powłoczki (cuticula).
    Rys. 187. a) włókno bawełny, b) włos bezrdzeniowy, c) włos przejściowy, d) włos rdzeniowy owcy kożuchowej, e) włos szerstny, o grubej warstwie rdzeniowej.
    Rys. 188.  Charaktery  włosa:  a)  prosty, krepowy,  b)  krepowaty,  c)  mało  markowany, d) czysty, normalny, e) jasny, f) ostry, zbyt markowany, g) nitkowaty, czyli pętlowaty. Rys. 189.  a) karbikomierz, b) lupa. Dzisiaj mało używane przyrządy do  badania
    charakteru wełny.
    Rys. 190.  Schemat budowy kosmka wełny cakla lub karakuła. Rys^ 191—195. Oznaczanie wieku owcy (objaśnienia na str. 143). Rys. 196.  Owca tłustopośladkowa (kurdiuczna), rasy gisarskiej. Rys. 197.  Tryk rasy rambujet (Rambouillet). Rys. 198.  Wymiona owiec fryzyjskich. Rys. 199.  Owca rasy karakuł z jagnięciem. Rys. 200.  Tryk typu mięsnego, rasy southdown. Rys. 201.  Tryk karpackiej rasy cakiel. Rys. 202.  Nić wełniana: a) sukiennicza, b) czesankowa. Rys. 203.  Tryk merynos klasy pierwszej. Typ cienkorunny. Rys. 204.  Tryk merynos klasy drugiej. Typ mięsno-merynosowy. Rys. 205. Tryk merynos klasy trzeciej. Typ strzyżno-mięsny^ Rys. 206.   Nowy typ owcy górskiej-(Czaja).
    Rys. 207. Podział powierzchni ciała świni: 1) ryj, 2) oko, 3) ucho, 4) lice, 5) podgardle,   7)   kark,   8)   przednia   szynka,   9)   noga,   10)   pęcina,   11)   racice, 12) raciczki, 13) grzbiet, 14) lędźwie, 15) boki, 16) podbrzusze, 17) mostek, 18) fałd kolanowy, 19) krzyże, 20) szynki tylne, 21) nogi tylne., Rys. 208.  Zęby kątne i kły mleczne prosięcia nowourodzonego. Rys. 209.  Szczypce mleczne prosięcia w 3 tygodniu po urodzeniu. Rys. 210.  Szczypce i środkowe dolne w 2 miesiące po urodzeniu prosięcia. Rys. 211.  Zmiana mlecznych szczypców na stałe w 12 miesięcy, Rys. 212.   Wszystkie zęby stałe w 20 miesięcy.
    207
    Rys. 213.   Znakowanie świni przez nacinanie uszu.
    Rys. 214.   Drugi system nacinania uszu świń.
    Rys. 215.   Mopsowata głowa świni pochodzenia chińskiego.
    Rys. 216.   Wadliwa   budowa   knura:   ciężka   głowa,   miękki   grzbiet,   wąska   klatka
    piersiowa,  zwisający  brzuch, małe  szynki, podsiebne nogi tylne. Rys. 217.   Wadliwa  budowa świni:  uszy ciężkie,  iksowata postawa  nóg przednich,
    wąski grzbiet.
    Rys. 218.   Dobrze rozwinięte wymię maciory. Rys. 219.   Spadziste szynki, podsiebna postawa nóg.
    Rys. 220.   Dobrze rozwinięte szynki, prawidłowa postawa nóg tylnych. Rys. 221.   Pierwotna świnia krajowa (prościucha). Rys. 222.   Swinia leśnogórska. Typ późny, słoninowo-mięsny. Rys. 223.   Maciorka rasy średniej białej. Typ tłuszczowy. Rys. 224.   Loszka rasy berkszer.
    Rys. 225.   Swinia rasy puławskiej (nądwieprzańskiej). Rys. 228.   świnia rasy mangalickiej. Rys. 227.  Typ prawidłowo zbudowanego bekoniaka. Rys. 228.  Boczek (bacon), tucz bekonowy. Rys. 229.  Tucz tłuszczowy. Rys. 230.   Knur rasy wielkiej białej. Rys. 231.  Maciora rasy Wessex. Typ bekonowy. Rys. 232.   Zmienność umaszczenia u świń rasy Wessex. Rys. 233.  Maciorka rasy tamworskiej. Typ bekonowy. Rys. 234.   Knur rasy zwisłouchej. Typ tłuszczowo-mięsny. Rys. 235.   Koza saaneńska z Dolnego Śląska. Rys. 236.   Czaszka kozy typu Capra prisca.
    Rys, 237.   Czaszka kozy typu Capra falconeri (wg Antoniusza). Rys. 238.   Kozioł karpacki. Rys. 239.   Kogut zielononóżek: 1) grzebień, 2) oko, 3) ucho, 4) zausznice, 5) dzwonki,
    6)  dziób, 7)  grzywa, 8)  siodło, 9)  duże sierpówki,  10) sterówki,  11) małe
    sterówki ogona, 12) sierpówki siodła, 13) lotki, 14) puch brzuszny, 15) pięta,
    16) ostroga, 17) pazur. Rys. 240.   Indor rasy bronz. Rys. 241.   Kaczka rasy pekińskiej. Rys. 242.   Gęś pomorska.


    Przejdź na górę strony





    Strona o mnie

    Moje aukcje (książki o zbliżonej tematyce. Kliknij.)


    Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynikają z konieczności kompresji zdjęć. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy w opisie - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam.

    jadsbfjbafhebbhabhabk14x01x



    [DANE_EU][KOD][/KOD][WYS]48[/WYS][TYP]0[/TYP][SKL_ID]0[/SKL_ID][SKL_TXT][/SKL_TXT][WZN]0[/WZN][/DANE_EU]