Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Rafał Chryszko- Media Aeva Dulcia

22-11-2014, 8:49
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 37.99 zł     
Użytkownik sredniowieczna
numer aukcji: 4727990871
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 2   
Koniec: 22-11-2014 08:16:52

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2013
Tematyka: Pozostałe
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Rafał Chryszko- Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

Wydawnictwo: Historia Iegellonica
Seria: nd

Rok wydania : 2013
Wydanie : bd

Nakład : bd

ISBN:[zasłonięte]978-83261-69-7

Format : 155 x 240 mm

Oprawa : twarda

Liczba stron: 317

Opis:

 

U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.

Spis treści:

Spis skrótów
Wstęp
Rozdział I: Tradycje wyrobu słodkich specyfików na obszarze Półwyspu Iberyjskiego ( do końca XIII w. )
1. Słodkości w antycznej Hispanii
2. Muzułmańska Hiszpania i jej rola w upowszechnieniu słodkich medykamentów
3. Transfer słodkich farmaceutyków do hiszpańskiego świata zachodniego
Rozdział II: Korona Aragonii- jej dzieje, warunki naturalne i wymiana handlowa jako podstawy dobrobytu gospodarczego państwa
1. Dzieje polityczne krajów Korony Aragonii
2. Warunki naturalne i baza surowcowa terenów wchodzących w skład Korony Aragonii
3. Międzynarodowy kataloński handel morski źródłem bogactwa państwa
Rozdział III: Kataloński import surowców do produkcji słodyczy i gotowych wyrobów cukierniczych
1. Rodzaje importowanych surowców używanych do wyrobu słodyczy
2. Kataloński import gotowych wyrobów cukierniczych
Rozdział IV: Wyrób i sprzedaż słodyczy w krajach Korony Aragonii
1. Charakterystyka korporacji espercies
2. Regulacje prrawne dotyczące produkcji słodyczy
3. Warsztat ekspercies iberyjskiej części Korony Aragonii
4. Speziari sycylijscy i ich warsztat
Rozdział V: Typy słodyczy metody ich wytwarzania w krajach Korony Aragonii
1. Konfitury
2. Owoce kandyzowane
3. Comfiture composte
4. Nugaty i marcepany
5. Cukierki
6. Wafle
VI. Konsumpcja słodyczy na obszarach Korony Aragonii
1. Specyfika i charakterystyczne cechy późnośredniowiecznej kuchni katalońskiej
2. Uczeni krajów Korony Aragonii o zasadach konsumpcji słodyczy
3. Praktyka konsumpcji słodyczy w późnośredniowiecznej Koronie Aragonii
4. Słodycze i ich spożycie w wybranych krajach włoskich w XIV i XV w.
Zakończenie
Summary
Aneksy
Bibliografia
Indeks osób

 

Stan książki bardzo dobry, nowa. Okładka zgodna ze zdjęciem. Zobacz inne moje aukcje. Dane do przelewu otrzymasz w liście od Allegro informującym Cię o wygraniu aukcji (na samym dole).