Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Rachunkowość i finanse w gastronomii

04-06-2012, 8:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 28.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2345301636
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 9   
Koniec: 23-05-2012 23:01:33

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2008
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

 

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



 
Tytuł Rachunkowość i finanse w gastronomii
Autor Hanna Górska-Warsewicz
Wydawca Format AB
Rok wydania 2008

t 

 

Spis treści


1. ISTOTA I FUNKCJE RACHUNKOWOŚCI I FINANSÓW

1.1. Pojęcie i ogniwa rachunkowości

1.2. Funkcje rachunkowości i jej znaczenie w gospodarce rynkowej

1.3. Podstawy prawne rachunkowości

1.4. Właściwości finansów

1.5. Zjawiska pieniężne i finansowe

1.6. Finanse publiczne i prywatne

1.7. Budżet państwa

1.8. Formy i funkcje pieniądza

1.9. Inflacja

2. MAJĄTEK I KAPITAŁY PRZEDSIĘBIORSTWA

2.1. Aktywa przedsiębiorstwa gastronomicznego

2.2. Aktywa trwałe przedsiębiorstwa gastronomicznego

2.3. Aktywa obrotowe przedsiębiorstwa gastronomicznego

2.4. Kapitały własne przedsiębiorstwa gastronomicznego

2.5. Kapitały przedsiębiorstwa zakładu gastronomicznego

3. SPRAWOZDANIA FINANSOWE

3.1.Budowa sprawozdania finansowego

3.2. Bilans

3.3. Rachunek zysków i strat

3.4. Analiza sprawozdań finansowych

3.5. Operacje gospodarcze

4. KONTA KSIĘGOWE

4.1. Konto księgowe – istota, działanie i rodzaje kont

4.2. Konta bilansowe i zasady ich funkcjonowania

4.3. Konta wynikowe i zasady ich funkcjonowania

4.4. Plan kont

4.5. Zestawienie obrotów i sald

4.6. Dzielenie i łączenie kont

4.7. Błędy księgowe i ich poprawa

5. EWIDENCJA OPERACJI GOSPODARCZYCH NA KONTACH BILANSOWYCH

5.1. Ewidencja środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych

5.2. Ewidencja i wycena materiałów i towarów handlowych

5.3. Ewidencja środków pieniężnych

5.4. Inwentaryzacja

5.5. Ewidencja kapitałów

6. EWIDENCJA OPERACJI GOSPODARCZYCH NA KONTACH WYNIKOWYCH

6.1. Warianty ewidencji kosztów operacyjnych

6.2. Ewidencja kosztów operacyjnych w układzie rodzajowym

6.3. Ewidencja amortyzacji

6.4. Ewidencja przychodów operacyjnych

6.5. Ewidencja pozostałych przychodów i kosztów operacyjnych

6.6. Ewidencja przychodów i kosztów finansowych

6.7. Ewidencja zysków i strat nadzwyczajnych

6.8. Ewidencja wyniku finansowego

7. DOKUMENTOWANIE DZIAŁALNOŚCI ZAKŁADU GASTRONOMICZNEGO

7.1. Dokumentowanie procesu założenia działalności gospodarczej

7.2. Dokumentowanie rozliczeń z tytułu VAT

7.3. Dokumentowanie rozliczeń podatkowych

7.4. Dokumentowanie rozliczeń z ZUS-em

8. ZASADY KALKULACJI W GASTRONOMII

8.1. Pojęcie i klasyfikacja kosztów

8.2. Kalkulacje z uwzględnieniem kosztów

8.3. Próg rentowności działalności gastronomicznej

8.4. System cen i marż

8.5. Ogólne metody kalkulacji cen

8.6. Zasady kalkulacji cen w sieci żywienia otwartego i zamkniętego

9. ORGANIZACJA PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ

9.1. Organizacja dostaw i zaopatrzenia

9.2. Planowanie i organizacja produkcji w sieci żywienia otwartego

9.3. Planowanie i organizacja produkcji w sieci żywienia zamkniętego

9.4. Sprzedaż i inkasowanie należności

10. DOKUMENTACJA KSIĘGOWA I ROZLICZANIE PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ

10.1. Dowody księgowe jako podstawa ewidencji

10.2. Dokumentacja księgowa związane z operacjami pieniężnymi

10.3. Dokumentacja księgowa związane z aktywami trwałymi

10.4. Dokumentacja księgowa związane z zaopatrzeniem i magazynowaniem

10.5. Dokumentacja produkcji gastronomicznej

10.6. Dokumentacja i ewidencja sprzedaży

10.7. Inne dokumenty

 

Rachunkowość i finanse w gastronomii