PROMOCJA tylko 11,99!
Orientalne Rachatłukum rozano-cytrynowe
400 g Turkish Delight LOKUM termin przydatnosci 08.2011 NOWE OPAKOWANIE! Idealne na prezent! A tutaj kilka slow o (. z arabskiego راحة حلقوم rāḥat ḥulqūm "ukojenie gardła") – słodki wyrób cukierniczy, charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru Polwyspu Balkanskiego i Bliskiego Wschodu. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji
galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub maki ziemniaczanej oraz cukru . Zamiast cukru, pierwotnie używano miodu a obecnie często stosuje się wiorki kokosowe. Rachatłukum jest podawany w postaci
kostek oprószonych cukrem pudrem. Początki tego deseru sięgają XV wieku, natomiast obecnie najczęściej stosowany przepis pochodzi z
XIX wieku. Cukier, mączkę ziemniaczaną i wodę gotuje się wraz z orzechami lub owocami przez
1- 2 godziny aż zgęstnieje. Następnie przelewa się do specjalnych drewnianych tac posypanych
mąką ziemniaczaną i zostawia na 24 do 48 godzin, aż ostygnie i uzyska ciągliwą konsystencję. Następnie kroi w drobną kostkę. Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat woda roznana , wanilią lub miętą.
Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku orzechow wloskich,
laskowych, zeimnych pistacji i migdalow itp. W zależności od regionu i pory stosuje się też różnego
rodzaju owoce: truskawki, wiśnie, cytryny, pomarańcze.
Koszt wysylki przesylka polecona to 12 PLN przy platnosci przelewem i 20 PLN kurierem!
Na innych moich aukcjach rozne smaki i inne delikatesy z Turcji.... |