PROMOCJA!! TYLKO 17,99 Orientalne Rachatłukum
z orzechami laskowymi
500 gr Turkish Delight
LOKUM
termin przydatnosci 01.11.2011
NOWE OPAKOWANIE!
Idealne na prezent!
A tutaj kilka slow o (. z arabskiego راحة حلقوم rāḥat ḥulqūm "ukojenie gardła") –
słodki wyrób cukierniczy, charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru Polwyspu Balkanskiego i Bliskiego Wschodu. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub maki ziemniaczanej oraz cukru . Zamiast cukru, pierwotnie używano miodu a obecnie często stosuje się wiorki kokosowe. Rachatłukum jest podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem.
Początki tego deseru sięgają XV wieku, natomiast obecnie najczęściej stosowany przepis pochodzi z XIX wieku. Cukier, mączkę ziemniaczaną i wodę gotuje się wraz z orzechami lub owocami przez 1- 2 godziny aż zgęstnieje. Następnie przelewa się do specjalnych drewnianych tac posypanych mąką ziemniaczaną i zostawia na 24 do 48 godzin, aż ostygnie i uzyska ciągliwą konsystencję. Następnie kroi w drobną kostkę.
Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat woda roznana , wanilią lub miętą. Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku orzechow wloskich, laskowych, zeimnych pistacji i migdalow itp. W zależności od regionu i pory stosuje się też różnego rodzaju owoce: truskawki, wiśnie, cytryny, pomarańcze.
Koszt wysylki przesylka polecona to 12 PLN przy platnosci przelewem i 20 PLN kurierem!
Na innych moich aukcjach rozne smaki i inne delikatesy z Turcji....
|