Koszty przesyłki |
Przelew | 10 PLN | Pobranie | 17 PLN | Odbiór osobisty | 0 PLN | Priorytet (doplata) | 0 PLN |
Konta bankowe |
Numer | 17 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 563282 | Bank | mBank |
WYSYŁKA | W przypadku zakupu JEDNEJ książki obowiązuje cena za wysyłkę podana w opisie danej aukcji.
KUPUJĄC KILKA KSIĄŻEK NA NASZYCH AUKCJACH ZA PRZESYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ! Przy zakupie 2 sztuk i powyżej - koszt wysyłki wynosi zawsze: 1) PRZELEW - 14 ZŁ - niezależnie od liczby egzemplarzy. 2) ZA POBRANIEM - 19 ZŁ - niezależnie od liczby egzemplarzy. Zapraszam, więc do obejrzenia pozostałych aukcji. Po dokonaniu zakupu bardzo proszę o wypełnienie formularza opcji dostawy lub e-mail potwierdzający zakup oraz określenie sposobu zapłaty oraz dostawy książek. Zdjęcia zamieszczone na aukcjach są mojego autorstwa i przedstawiają faktyczny stan książek.
|
|
Andrzej Różycki
Krakowskie wyroby wędliniarskie
W dniu 28 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii Mięso świeże oraz produkty mięsne: "Kiełbasa Lisiecka". W publikacji wydanej w 1926 r. pt. „Krakowskie wyroby wędliniarskie – praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin” autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie pana Andrzeja Różyckiego napisano, że „…Sposób wyrabiania wędlin krakowskich ma swoją wyrobioną markę dzięki dobroci, czego dowodem jest to, że przed wojną 70% wędlin produkowanych w Krakowie w sposób przeze mnie podany szło na zaopatrzenie miast byłej Austrii i zagranicę”.
Autor w rozdziale „Krakowskie kiełbasy krajane” podaje przepisy i wymienia szereg kiełbas, wśród których wyróżnia m.in. krakowską grubo krajaną kiełbasę, kiełbasę krajaną na sposób domowy, krakowskie kiełbasy siekane.
To właśnie w latach 30. XX w. z krakowskich kiełbas krojonych wywodzi się kiełbasa lisiecka, jako szczególny ich rodzaj, poszukiwany przez konsumentów ze względu na jej smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowany właśnie z Liszkami.
Z ustnych przekazów wiadomo, iż Metropolita Krakowski książę Adam Sapieha również wysoko sobie cenił kiełbasę lisiecką, podobnie jak jego późniejszy następca kardynał Karol Wojtyła, który zawsze jej kosztował podczas swoich pobytów w parafii lisieckiej.
W książce m.in.:
wskazówki o doborze wieprzów na wyroby wędliniarskie; postępowanie z trzodą lub bydłem przed biciem; bicie bydła i trzody; żywa i bita waga bydła i trzody; wskazówki o mięsie; rozbieranie mięsa; wykrawanie; żyłkowanie; solenie mięsa; czyszczenie jelit i kiszek; przyprawa; nadziewanie; krakowskie krajane kiełbasy; kiełbasa krajana w sposób domowy; kiełbasa krajana w sposób domowy do wysuszenia; kiełbasa krajana z mięsa wołowego; kiełbasa krajana do gotowania; kiełbasa krajana wiejska; kiełbasa krajana wiejska do gotowania; krakowskie kiełbasy siekane; kiełbasy siekane z mięsa wołowego; kiełbasy siekane do wysuszenia na sposób domowy; kiełbasy siekane do gotowania; kiełbasa siekana wiejska; kiełbasa siekana wiejska do gotowania; kiełbasa polędwicowa; kiełbasa tyrolska; kiełbasa paryska; kabanosy; kabanosy grubo siekane debreczyńskie; debreczyńskie oryginalne salami węgierskie; kiełbaski; sardelki i kiełbasa sardelowa; sardelki warszawskie z mięsem wołowem; sardelki warszawskie z mięsa wieprzowego; klops (zając pasztetowy); szynka westfalska do jedzenia na surowo; słonina paprykowana; słonina do chleba; boczek pieczony; boczek zwijany; polędwica pieczona; polędwica myśliwska; polędwice łososiowe; polędwica łososiowa paryska; sztufada; rolady; rolada z prosiaka; rolada wołowa zwijana; główka wieprzowa faszerowana; pasztet; pasztet z dziczyzny; pasztet z młodego prosiaka; wieprzowa przednia szynka pieczona; szynka wołowa; szynka wieprzowa zwijana; cielęcina wieprzowa zwijana; baranina pieczona zwijana; auspik; urządzanie wędzarni; wędzenie kiełbas; wędzenie kiełbas krajanych z mięsa niemarynowanego; wędzenie kiełbasek; wędzenie kabanosów; wędzenie debreczyńskich i wiele wiele innych.
Wydawca: Graf_ika 2011 Druk metodą fotooffsetową Oprawa twarda, szyta, zadrukowana wyklejka Liczba stron:: 206 Format: 21 cm x 15 cm Stan: nowa
|
|