Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Różycki - KRAKOWSKIE WYROBY WĘDLINIARSKIE reprint!

19-01-2012, 22:06
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 70 zł     
Użytkownik KSIAZKI_OFELIA
numer aukcji: 2037889232
Miejscowość Wilkołaz
Wyświetleń: 13   
Koniec: 14-01-2012 22:31:58

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2011
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt
E-mail Wyślij wiadomość
Tel.kom. 665 [zasłonięte] 911

O sprzedającym
Moje komentarze
Inne aukcje
Dodaj do ulubionych
Strona "O mnie"

Koszty przesyłki
Przelew10 PLN
Pobranie17 PLN
Odbiór osobisty0 PLN
Priorytet (doplata)0 PLN

Konta bankowe
Numer 17 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 563282
Bank mBank

WYSYŁKA
 
 W przypadku zakupu JEDNEJ książki obowiązuje cena za wysyłkę podana w opisie danej aukcji. 
 
KUPUJĄC KILKA KSIĄŻEK NA NASZYCH AUKCJACH ZA PRZESYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ!
 
 Przy zakupie 2 sztuk i powyżej - koszt wysyłki wynosi zawsze:
1) PRZELEW - 14 ZŁ - niezależnie od liczby egzemplarzy.
2) ZA  POBRANIEM  - 19 ZŁ - niezależnie od liczby egzemplarzy.
 
 
 
Zapraszam, więc do obejrzenia pozostałych aukcji. 
 

Po dokonaniu zakupu bardzo proszę o wypełnienie formularza opcji dostawy  lub  e-mail potwierdzający zakup  oraz określenie sposobu zapłaty oraz dostawy książek. 

 

Zdjęcia zamieszczone na aukcjach  są mojego autorstwa i przedstawiają faktyczny stan książek.


Andrzej Różycki

Krakowskie wyroby wędliniarskie
 
 
 
 

W dniu 28 września 2005 roku
na Listę Produktów Tradycyjnych
została wpisana w kategorii Mięso świeże oraz produkty mięsne: "Kiełbasa Lisiecka".
W publikacji wydanej w 1926 r. pt. „Krakowskie wyroby wędliniarskie – praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin”
autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie
pana Andrzeja Różyckiego napisano, że
„…Sposób wyrabiania wędlin krakowskich ma swoją wyrobioną markę dzięki dobroci,
czego dowodem jest to, że przed wojną 70% wędlin produkowanych w Krakowie
w sposób przeze mnie podany szło na zaopatrzenie miast byłej Austrii i zagranicę
”.

Autor w rozdziale „Krakowskie kiełbasy krajane” podaje przepisy
i wymienia szereg kiełbas, wśród których wyróżnia m.in.
krakowską grubo krajaną kiełbasę,
kiełbasę krajaną na sposób domowy, krakowskie kiełbasy siekane.

To właśnie w latach 30. XX w. z krakowskich kiełbas krojonych wywodzi się kiełbasa lisiecka,
jako szczególny ich rodzaj, poszukiwany przez konsumentów
ze względu na jej smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowany właśnie z Liszkami.

Z ustnych przekazów wiadomo, iż Metropolita Krakowski książę Adam Sapieha
również wysoko sobie cenił kiełbasę lisiecką,
podobnie jak jego późniejszy następca kardynał Karol Wojtyła,
który zawsze jej kosztował podczas swoich pobytów w parafii lisieckiej.

 

W książce m.in.:

 
wskazówki o doborze wieprzów na wyroby wędliniarskie;
postępowanie z trzodą lub bydłem przed biciem; bicie bydła i trzody;
żywa i bita waga bydła i trzody; wskazówki o mięsie; rozbieranie mięsa; wykrawanie;
żyłkowanie; solenie mięsa; czyszczenie jelit i kiszek; przyprawa; nadziewanie;
krakowskie krajane kiełbasy; kiełbasa krajana w sposób domowy;
kiełbasa krajana w sposób domowy do wysuszenia; kiełbasa krajana z mięsa wołowego;
kiełbasa krajana do gotowania; kiełbasa krajana wiejska;
kiełbasa krajana wiejska do gotowania; krakowskie kiełbasy siekane;
kiełbasy siekane z mięsa wołowego; kiełbasy siekane do wysuszenia na sposób domowy;
kiełbasy siekane do gotowania; kiełbasa siekana wiejska;
kiełbasa siekana wiejska do gotowania; kiełbasa polędwicowa;
kiełbasa tyrolska; kiełbasa paryska; kabanosy; kabanosy grubo siekane debreczyńskie;
debreczyńskie oryginalne salami węgierskie;
kiełbaski; sardelki i kiełbasa sardelowa; sardelki warszawskie z mięsem wołowem;
sardelki warszawskie z mięsa wieprzowego; klops (zając pasztetowy);
szynka westfalska do jedzenia na surowo; słonina paprykowana;
słonina do chleba; boczek pieczony; boczek zwijany; polędwica pieczona;
polędwica myśliwska; polędwice łososiowe; polędwica łososiowa paryska; sztufada;
rolady; rolada z prosiaka; rolada wołowa zwijana; główka wieprzowa faszerowana;
pasztet; pasztet z dziczyzny; pasztet z młodego prosiaka;
wieprzowa przednia szynka pieczona; szynka wołowa;
szynka wieprzowa zwijana; cielęcina wieprzowa zwijana;
baranina pieczona zwijana; auspik; urządzanie wędzarni;
wędzenie kiełbas; wędzenie kiełbas krajanych z mięsa niemarynowanego;
wędzenie kiełbasek; wędzenie kabanosów;
wędzenie debreczyńskich i wiele wiele innych.
 

Wydawca: Graf_ika 2011
Druk metodą fotooffsetową
Oprawa twarda, szyta, zadrukowana wyklejka
Liczba stron:: 206
Format: 21 cm x 15 cm
Stan: nowa