KONTAKT
608-[zasłonięte]-463
664-[zasłonięte]-210
Tel./fax.
58[zasłonięte]588-34
GADU- GADU 10[zasłonięte]939
Email:
tadeusz-[zasłonięte]@wp.pl
DOJAZDmapa>> REGULAMIN
Zapoznaj się z regulaminem
1.Przed zakupem dokładnie przeczytaj cały opis kupowanego przedmiotu
2.Kupując na kilku naszych aukcjach jednorazowo za przesyłkę płacisz tylko raz
3. Nie odwołujemy ofert zakupu. Bardzo prosimy o rozsądne zakupy
4. Wysyłka towaru nastąpi do 72H
(3 dni) od momentu zaksięgowania kwoty na naszym koncie w dni robocze od pn. – pt. w weekendy nie wysyłamy towaru. Czas liczony jest od następnego dnia zaraz po zaksięgowaniu kwoty na naszym koncie
5. Wysyłka za pobraniem (płatne u listonosza) następuje do 48 H od momentu przyjęcia zamówienia
6. Towar wysyłano jest od pn. –pt. w godzinach
11 – 14
7. Koszty przesyłki zawsze podane są na każdej aukcji . Jeśli nie wiesz jakie masz doliczyć koszty skontaktuj się z nami
8. Sprzedawane przez nas towary są nowe.
9. Na sfinalizowanie aukcji masz 7 dni od momentu zakupu jeśli w tym czasie nie będzie wpłaty wysyłamy do allegro informacje o zwrot prowizji.
10. Jako kupujący wystawiasz pierwszy komentarz
Koszty wysyłki na stronie
|
Witam państwa bardzo serdecznie, mam do zaoferowania państwu grzybnię SHIITAKE
Jest to grzybnia do uprawy amatorskiej na działce, jak również do uprawy towarowej na dużą skalę.
1 OPAKOWANIE O WADZE 0,5 kg
WYSTARCZA NA 1 WOREK PODŁOŻA
uprawa jest identyczna jak Boczniaka
SKRÓCONA TECHNOLOGIA UPRAWY AMATORSKEJ I TOWROWEJ SHII-TAKE
-
Shii-take Shii-take ( twardziak ) – japoński grzyb, barwy żółtej do czekoladowo brązowej.
-
Nadaje się do uprawy na działce lub w tunelach i szklarniach uprawa całoroczna.
Przygotowanie podłoża do uprawy - PASTERYZACJA
-
Podłoże stanowi czysta, świeża , dobrze składowana słoma żytnia, pszenna lub innych zbóż.
-
Słomę należy pociąć na sieczkę a następnie dowilżyć do wilgotności 75%.
-
Słomę należy poddać pasteryzacji w temperaturze 70˚C przez około 10 godzin.
-
Następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
-
Cały proces pasteryzacji powinien trwać 72 godziny.
-
Po pasteryzacji wilgotność substratu powinna wynosić 70-75%. a pH 6-6,5
Uprawa Shii-take na drewnie
Shii-take (twardziak) – japoński grzyb o barwie kapelusza od jasnobrązowej do czekoladobrązowej. Cenny ze względu na wartości odżywcze, przez niektórych uważany też za grzyb o właściwościach leczniczych (może powodować spadek cholesterolu we krwi). Świeże owocniki zawierają około 13% białka, 2% tłuszczu i 70% węglowodanów, witaminy B1, B2, B12, D2 oraz sole mineralne.
Drzewa używane do uprawy powinny być ścinane w stanie bezlistnym. Kłody o średnicy 5-20 cm pocięte na odcinki o długości 1 m muszą leżakować 30-60 dni. Następnie w pniakach należy wywiercić otwory o średnicy 10 mm i głębokości 3,5 cm w kilku rzędach dookoła pniaka, przemiennie. W otwory wbijamy kołeczki z grzybnią. Miejsca szczepienia można zabezpieczyć ciepłym woskiem lub folią zamocowaną np. pinezkami.
Pniaki przechowuje się w miejscu zacienionym i wilgotnym w temp. 20-28˚C. Na zimę i w czasie niekorzystnej pogody pniaki należy przykryć. Grzybnia przerasta kłodę 1-2 lata.
Przerośnięte kłody umieszcza się w temperaturze 12-18˚C, większej wilgotności i na silniejszym świetle. Na działce można osiągnąć dwa rzuty (wiosenny i jesienny). W pomieszczeniu grzybnię zmuszamy do plonowania przez moczenie kłód w wodzie o temperaturze 16˚C przez 1-3 dni. Po 7-14 dniach pojawiają się zawiązki. Przy takiej metodzie shii-take plonuje w trzech rzutach.
Czas rozkładu pniaka przez shii-take może trwać kilka lat i przez ten czas możemy spodziewać się owocowania
|