P 30
Rasa heterozyjna z grupy pośredniej dostosowana do uprawy na podłożu FAZY III i FAZY II. Charakteryzuje się łatwym wiązaniem oraz dużymi owocnikami zbliżonymi wielkością do grzybów ras z grupy U1. Pieczarki o gładkim, okrągłym i śnieżnobiałym kapeluszu. Rasa o zwartych, odpornych na otwieranie grzybach, doskonała na świeży rynek.
INKUBACJA
-Temperatura podłoża podczas inkubacji 22 – 25˚C.
-Wilgotność względna powietrza w hali 98 – 99%.
-Stężenie CO2 0,5 – 1,2%.
-Czas inkubacji 13 – 18 dni.
OKRYWA
-Nakładanie, gdy podłoże jest przerośnięte grzybnią w 100%.
-5-6cm grubości po podlaniu.
-Wolna od chorób i szkodników.
-pH 7,2 - 7,5.
-Wysoka wilgotność i wysoka pojemność wodna
-Podlewanie zaczynamy trzeciego dnia po nałożeniu okrywy do uzyskania maksymalnej pojemności wodnej.
-Czesanie zalecane 8-9 dnia po nałożeniu okrywy, gdy grzybnia znajduje się 0,5 cm pod powierzchnią (warunkiem powodzenia zabiegu jest czesanie uprawy wolnej od chorób i szkodników).
-Po czesaniu podlać 1l/m2.
Dodanie grzybni kakingowej w ilości 10-30 dkg/m2 pozwala na wyeliminowanie czesania i powoduje przyspieszenie plonowania o 4 – 7 dni.
WIĄZANIE
-Stopniowo, w ciągu 3-4 dni, obniżamy stężenie CO2 do 0,1- 0,12%, wilgotność względną powietrza do 90%, temperaturę podłoża do 20 – 21˚C.
-Podlewanie zaczynamy, gdy owocniki osiągną wielkość dużego grochu.
-Lekkie podwyższenie stężenia CO2 i temperatury po wykształceniu się zawiązków stymuluje ich szybszy wzrost.
-Bardziej dynamiczne obniżenie temperatury powoduje zawiązanie większej ilości owocników, ale o mniejszej średnicy.
PLONOWANIE
-Pierwszy rzut zbieramy 21 – 22 dnia po nałożeniu okrywy lub około 16 dnia, gdy zastosujemy grzybnię kakingową.
-Na dwa dni przed zbiorem należy obniżyć temperaturę powietrza do 18˚C, wilgotność względną powietrza do 85% oraz wstrzymać podlewanie – te zabiegi poprawiają jakość owocników.
-Po skończonym rzucie zaczynamy podlewanie.
-Podniesienie temperatury i stężenia CO2 na 1 – 2 dni stymuluje tworzenie zawiązków kolejnego rzutu.