Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

"TADEX Grzybnie grzybnia boczniaka

26-01-2012, 10:34
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 6 zł     
Użytkownik ts13_2004
numer aukcji: 2023911842
Miejscowość zblewo
Wyświetleń: 94   
Koniec: 27-01-2012 10:52:51
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

image0002.jpg

            Strona o mnie

                 Sklep wielobranżowy

                 Komentarze

]

                

               KONTAKT

 

608-[zasłonięte]-463

664-[zasłonięte]-210

Tel./fax.

58[zasłonięte]588-34

GADU- GADU   10[zasłonięte]939

Email: 

tadeusz-[zasłonięte]@wp.pl

REGULAMIN

Zapoznaj się z regulaminem

 

1.Przed zakupem dokładnie przeczytaj cały opis kupowanego przedmiotu

 

2.Kupując na kilku naszych aukcjach jednorazowo za przesyłkę płacisz tylko raz

 

3. Nie odwołujemy ofert zakupu. Bardzo prosimy o rozsądne zakupy

 

4. Wysyłka towaru nastąpi do 72H

 (3 dni) od momentu zaksięgowania kwoty na naszym koncie w dni robocze od pn. – pt.  w weekendy nie wysyłamy towaru. Czas liczony jest od następnego dnia zaraz po zaksięgowaniu kwoty na naszym koncie

 

5. Wysyłka za pobraniem (płatne u listonosza) następuje do 48 H od momentu przyjęcia zamówienia

 

6. Towar wysyłano jest od pn. –pt. w godzinach

11 – 14

 

7. Koszty przesyłki zawsze podane są na każdej aukcji . Jeśli nie wiesz jakie masz doliczyć koszty skontaktuj się z nami

 

8. Sprzedawane przez nas towary są nowe.

 

9. Na sfinalizowanie aukcji masz 7 dni od momentu zakupu jeśli w tym czasie nie będzie wpłaty wysyłamy do allegro informacje o zwrot prowizji.

 

10. Jako kupujący wystawiasz pierwszy komentarz   

 

Koszty wysyłki na stronie

 

            

 

Witam państwa bardzo serdecznie, mam do zaoferowania państwu grzybnię BOCZNIAKA.

Jest to grzybnia do uprawy amatorskiej na działce, jak również do uprawy  towarowej na dużą skalę.Uprawą grzybów zajmuję się od 1979 roku, z małymi przerwami. Do zasiewu jednego worka potrzebujecie państwo 1 cylinder (1 litr) grzybni jest to, około 0,5kg na 8 kg suchej słomy najlepiej pszennej lub żytniej.

Do grzybni dołanczam skróconą technologię uprawy

 

 

WYSYŁAM NA ADRES Z ALLEGRO LUB WSKAZANY PRZY WPŁACIE W TYTUŁEM NIE WYSYŁAM NA ADRESY WSKAZANE MEJLEM

Z jednego worka podłoża można zebrać amatorsko w 3-4 żytach do 8-9 kg grzyba. Towarowo zbiera się tylko 2-3 żuty i otrzymuje się od 5-6 kg grzyba. Posiadam również stronę internetową. ,

                DLACZEGO BOCZNIAK I JEGO WARTOŚCI ODŻYWCZE,

Jest to grzyb o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże wartości odżywcze. Jest bogaty witaminy z grupy B (B1,B2,B6) zawiera też duże ilości witaminy PP(niacyny) około 37 mg/100g suchej masy (SS) związki mineralne (potasu 3g wapnia 130mg sodu 125mg magnezu 190mg żelaza 36mg fosforu 139mg cynku 1,6mg/100g(SS) i wartościowe białko, które w około 70% trawione jest przez organizm człowieka. W owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D- glukanu, substancji, która działa PRZECIWNOWOTWOROWO. Ponadto zawarty w boczniaku kwas foliowy około 0,15mg/100g (SS)i enzymy powodują obniżenie poziomu cholesterolu w krwi.

 

 

 

 

 

                                                    

                                                                                        

SKRÓCONA TECHNOLOGIA UPRAWY AMATORSKEJ I TOWROWEJ Rasa boczniaka bardzo wydajna i szybko rosnąca. Owocniki średniej wielkości z trzonem ustawionym bocznie, o kolorze szarym lub szaro-brązowym (w zależności od w okresie wzrostu owocników – ze wzrostem temperatury i ilości światła barwa kapelusza jaśnieje. Przygotowanie podłoża do uprawy Podłoże stanowi czysta, świeża , dobrze składowana słoma żytnia, pszenna lub innych zbóż. Można także do słomy 80% siano roślin motylkowych 20%. Słomę należy pociąć na sieczkę a następnie dowilżyć do wilgotności 75%. Słomę należy poddać pasteryzacji w temperaturze 70˚C przez około 10 godzin. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej. Cały proces pasteryzacji powinien trwać 72 godziny. Po pasteryzacji wilgotność substratu powinna wynosić 70-75%. a pH 6-6,5 Siew grzybni Dawka grzybni wynosi około 1,5-2% masy nawilżonego podłoża (40-50dkg grzybni na jeden worek około 30kg substratu). Podłoże o temp. około25˚C miesza się z grzybnią, najlepiej w czystym, wydezynfekowanym pomieszczeniu. Następnie ubija się wymieszane z grzybnią podłoże w perforowanych workach foliowych o wysokości około 80cm i średnicy 40cm. Przerastanie grzybnią Do inkubacji worki należy ustawić luźno jeden obok drugiego. W pomieszczeniu do przerastania grzybni wilgotność względna powietrza powinna wynosić 90%, a temperatura w podłożu być utrzymana na poziomie 25-30˚C. w tych warunkach przerastanie grzybnią podłoża powinno trwać 14-17 dni. Nie można dopuścić do podniesienia temperatury powyżej 32˚C. W końcowej fazie inkubacji temperaturę powietrza obniżyć do 14-18˚C. a wilgotność powietrza utrzymać na poziomie 90%. W takich warunkach następuje wiązanie się owocników i ich rozwój. Podczas wzrostu grzybów temperatura musi pozostać taka jak w czasie wiązania owocników, a wilgotność trzeba obniżyć do 80-85%. Grzyby pojawią się po około 30-35 dniach od zasiania grzybni w podłożu. Rasa 107 może owocować także w temperaturach powyżej 20˚C, ale wtedy kolor, kształt i wielkość grzyba ulega zmianie, pogarsza się ich jakość. .

Skrócona technologia uprawy Boczniaka na drzewie.

Do uprawy nadaje się drewno prawie wszystkich gatunków drzew liściastych (topola, brzoza, wierzba, grab, klon osika), a także drzew owocowych, chociaż ze względu na ich twarde drewno grzybnia może rosnąć znacznie dłużej. Drewno powinno być zdrowe i świeże lub składowane nie dłużej niż kilka miesięcy. Do uprawy boczniaka wybiera się pnie lub konary o średnicy 20-50 cm, które tnie się na odcinki o długości 30-40 cm. Najprostszym sposobem zaszczepienia pniaków grzybnią jest nacięcie ich w połowie wysokości. Głębokość cięcia powinna odpowiadać około 2/3 średnicy pniaka, a jego szerokość 1-2 cm. Nacięcie wypełnia się grzybnią a miejsce szczepienia okrywa paskiem folii zamocowanym np. zszywaczem stolarskim. W pniakach możemy także wiercić otwory o średnicy około 2cm i głębokości 5-10 cm, które po wypełnieniu grzybnią można zamknąć kawałkiem prawdziwego korka do butelek. Zwykle 6-10 otworów zapewnia równomierny i szybki wzrost grzybni w drewnie. Możemy także grzybnię umieścić na górnej i dolnej powierzchni cięcia pniaka i zabezpieczyć folią. Warstwa grzybni w tym przypadku powinna wynosić kilka centymetrów a powierzchnia cięcia musi być czysta. W ten sam sposób można także szczepić karpy po ściętych drzewach, nakładając grzybnię na czystą powierzchnię cięcia. Zaszczepione pniaki przechowuje się w stertach w miejscach cienistych i wilgotnych. Temperatura w czasie wrastania grzybni w drewno powinna wynosić 10-28° C. Jeżeli nadejście mrozów poprzedził okres sprzyjających temperatur, które umożliwiły wrośnięcie grzybni w drewno (przy temperaturze 20°C ok. 4 tygodnie) to niskie temperatury nie będą jej szkodziły. Jedynie w przypadku silnych mrozów trzeba uprawę okryć. Zaleca się aby w czasie wzrostu grzybni zapewnić wysoką wilgotność powietrza. Uzyskuje się to przez okrycie pniaków workami, chrustem lub liśćmi, które zwilża się okresowo. Pojedyncze pniaki można umieścić w workach foliowych podziurawionych np. gwoździem, szczególnie wtedy, gdy wzrost odbywa się w pomieszczeniach o małej wilgotności. Miękkie drewno grzybnia przerasta w ciągu 3-6 miesięcy i po tym czasie możemy spodziewać się pierwszych grzybów. Na drewnie twardym przerastanie może trwać nawet 12-15 miesięcy. Do zbioru pniaki nawilża się i zakopuje w ziemi na głębokość 1/3 ich wysokości. Dzięki temu pniaki nie wysychają a grzybnia może pobierać z gleby wodę i substancje odżywcze. Uzyskane plony są wyższe niż na pniakach nie zagłębionych w ziemi. Folię zabezpieczającą miejsca szczepienia usuwamy. Bardzo ważne jest utrzymywanie wysokiej wilgotności powietrza w czasie plonowania. Pniaki należy umieścić w miejscu cienistym i osłoniętym od wiatru oraz zraszać wodą. Jeżeli pniaki umieścimy w zamkniętym pomieszczeniu to trzeba pamiętać o wietrzeniu i zapewnieniu dostępu światła. Plonowanie trwa przez 2-5 lat z przerwami, od kilku tygodni do kilku miesięcy. Zbiór wynosi około 20% wagi drewna. Uprawa boczniaka na otwartym terenie może być zakładana od początku kwietnia do końca września.

Instrukcja amatorskiej uprawy boczniaka

Boczniak to uprawny grzyb jadalny, cenny ze względu na duże walory smakowe i wartości odżywcze. Zawiera 3,5-5,0% białka, 0,9-2,0% cukrów, witaminy z grupy B i cenne związki organiczne.

Tworzy on owocniki o kapeluszach szerokości 5-30 cm. Kapelusze osadzone są najczęściej na bocznym trzonie o zmiennej średnicy i długości. Kapelusz przybiera barwę szarobrązową, brązową lub szaroniebieską. Blaszki kapelusza są najczęściej białe, zbiegające aż na trzon. Miąższ jest biały, zwarty i aromatyczny z wyraźnym leśnym zapachem.

Uprawy można zakładać na wolnym powietrzu oraz w pomieszczeniach zamkniętych.

Podłożem do uprawy może być słoma każdego gatunku zboża. Powinna być ona świeża i czysta, w postaci sieczki. Słoma musi być sparzona ze względu na obecność w niej zarodników innych grzybów. Sypiemy ją do worka jutowego i w pojemniku zalewamy gotującą wodą. Po ostygnięciu i odsączeniu wody następnego dnia powtarzamy zabieg. Podłoże jest gotowe po dokładnym odsączeniu wody i osiągnięciu temperatury nie wyższej niż 15-20˚C. W ten sposób przygotowane podłoże mieszamy z grzybnią (0,5 kg grzybni na 5 kg suchej sieczki) i umieszczamy w worku foliowym (średnica 40 cm, wysokość 80-90 cm) mocno wszystko ubijając. Worki zamykamy, robimy otwory co 15 cm o średnicy 1cm i umieszczamy w temperaturze 20-25˚C (oświetlenie zbędne).

Podłoże powinno przerosnąć grzybnią w ciągu 2-3 tygodni. Po tym czasie należy obniżyć temperaturę otoczenia do 8-15˚C oraz zapewnić dostęp świeżego powietrza i światła (12 godzin na dobę), a także wysoką (ok. 90%) wilgotność względną. Folię, w zależności od wilgotności, można zdjąć lub pozostawić i powiększyć otwory do 3-5 cm. Od tej chwili do wykształcenia się owocników mija około 8-10 dni.

Boczniaki plonują w dwóch rzutach, drugi zbiera się w 10-12 dni po pierwszym, przy zachowaniu odpowiednich warunków, lub później.