Tom 7 tego cyklu – „Antwerpia” – pozwala odkryć wewnętrzny rytm największego portowego miasta Belgii oraz to, co ma ono najlepszego do zaoferowania. Przewodnik wskazuje miejsca, w których można poczuć klimat flandryjskiej metropolii, poznać życie jej mieszkańców, a na koniec dnia zrelaksować się i odpocząć. Otwiera drzwi restauracji, które kuszą zapachami rodzimej kuchni i cieszą oczy wyrafinowanym wystrojem. Oprowadza po najmodniejszych klubach i sklepach podobnych do kameralnych galerii lub stylowych salonów. Przedstawia luksusowe hotele, które będą gwarancją naszego komfortu i spokojnego wypoczynku.Nasz przewodnik nie zawiera zbędnych informacji, lecz tylko takie, które są przydatne nowoczesnemu turyście. Znajdują się w nim opisy wartych odwiedzenia miejsc, adresy rekomendowanych lokali, godziny ich otwarcia, ceny oferowanych usług oraz adresy stron internetowych z wyszczególnieniem zakresu oferty.Wraz z tą nowoczesną publikacją dotrzemy m.in. do Hotelu Matelote w XVI-wiecznej kamienicy położonej przy średniowiecznym placu Grote Markt i restauracji ‘t Fornuis prowadzonej przez legendę miejscowej gastronomii, Johna Segersa. Nie ominiemy też klubu Café D’Anvers, który mieści się w dawnym kościele z XVI w., oraz Vrijdagmarkt – słynnego targu z odzieżą i antykami, na którym wystawiono niegdyś na sprzedaż ubrania najwybitniejszego artysty renesansu Petera Paula Rubensa. Wszystkie interesujące miejsca zaznaczone są na planach zamieszczonych na początku każdego rozdziału i dokładnie opisane w dwóch językach – polskim i angielskim.