Quinoa trójkolorowa (komosa ryżowa) BIO 250g Bio Planet
Bio Planet
Quinoa jest niezwykłą rośliną wytwarzającą bogate w skrobie nasiona, które często klasyfikuje się jako zboże (jednak nim nie jest). Miejscem narodzin quinoa jest Ameryka Południowa (Peru, Boliwia). Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO. Ponadto bogata jest w szczególny aminokwas - lizynę, niezbędny podczas budowy układu kostnego oraz mięśniowego. Lizyna nie jest syntetyzowana przez organizm człowieka, w związku z tym musi być dostarczana wraz z dietą. Quinoa jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe. Sposób przygotowania: ziarno quinoa należy gotować w osolonej wodzie, w proporcji 1:2. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako komponent zup oraz dań jednogarnkowych.Skład: quinoa trójkolorowa* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli). Wartość odżywcza w 100 g:WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 354 kcal (1492 kJ)BIAŁKO - 14,1WĘGLOWODANY - 57,1TŁUSZCZ - 6,1Kraj pochodzenia składników: Boliwia Kraj producenta: Polska Informacja alergiczna:Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.