Pod względem zawartości składników odżywczych zboża nie są dla niej żadną konkurencją - quinoa bije je o głowę. Odznaczająca się zawartością białka rzędu 13-22% roślina może być jak najbardziej określona mianem jednego z najbardziej wysokobiałkowych warzyw. Doskonale zrównoważona kompozycja aminokwasów pokrywa się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jednostronna dieta bazująca wyłącznie na quinoa nie przyniosłaby uszczerbku dla zdrowia - organizm
człowieka zaopatrzony byłby bowiem we wszystkie konieczne do życia aminokwasy. Ponadto niezwykle wysoka zawartość lizyny, która nie występuje w innych roślinach lub jest obecna tylko w śladowych ilościach, sprawia że quinoa jest warzywem naprawdę wyjątkowym. Nie bez powodu okrzyknięto ją więc mianem
złota Inków. Quinoa jest skarbnicą witamin, minerałów i pierwiastków śladowych.
Ziarna quinoa przyrządza się w taki sam sposób jak ryż. Różnica polega jedynie na znacznie krótszym czasie gotowania. Quinoa z powodzeniem zastępuje dodatki takie jak ziemniaki, kaszę, makaron czy ryż i może być wspaniałym komponentem zup oraz dań jednogarnkowych. Mąka z quinoa stanowi doskonałą podstawę zapiekanek na słodko i na słono.
NAPRAWDĘ WARTO SPRÓBOWAĆ!!!!
PRZED GOTOWANIEM DOBRZE JEST PRZEPŁUKAĆ NA SITKU WRZĄTKIEM. ELIMINUJE SIĘ W TEN SPOSÓB GORZKI POSMAK,KTÓRY MOGĄ DAWAĆ OSŁONKI ZIAREN NIEKTÓRYCH ODMIAN.
GOTOWAĆ 10 MINUT.